Αν και είναι δύσκολη εποχή για συντάξεις… ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, φαίνεται πως δρομολογεί τη «συνταξιοδότηση» στελεχών της γαλάζιας παράταξης που έχουν αμαυρώσει την εικόνα της, κυρίως με την εμπλοκή τους στο σκάνδαλο της μονής Βατοπεδίου. Σε μια προσπάθεια να προλάβει τις εξελίξεις, ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Κιλτίδης, ανακοινώνει την ανεξαρτητοποίησή του, κατηγορώντας τον Αντώνη Σαμαρά για «εκκαθαρίσεις». Την ίδια στιγμή με ενδιαφέρον αναμένεται η πολυαναμενόμενη παρέμβαση Καραμανλή για τα πεπραγμένα της γαλάζιας παράταξης στην οικονομία, η οποία δεν αποκλείεται να γίνει πριν από το συνέδριο.

Ads

Ο Κώστας Κιλτίδης σήμερα το πρωί έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής με την οποία ανακοινώνει την αποχώρηση του. Το γαλάζιο στέλεχος που έχει διατελέσει και υφυπουργός επί Καραμανλή, φέρεται δυσαρεστημένος επειδή δεν είχε στήριξη από τη ΝΔ όταν το όνομα του ενεπλάκη στην υπόθεση του Βατοπεδίου, ενώ φαίνεται να είναι δυσαρεστημένος και συνολικά για την πολιτική στάση της ΝΔ. Στην επιστολή του, ο κ. Κιλτίδης κάνει λόγο για ενορχηστρωμένη προσπάθεια να τρωθεί πολιτικά, ενώ κατηγορεί τον Αντώνη Σαμαρά για «εκκαθαρίσεις». «Στη δυσκολότερη οικονομική κατάσταση που γνωρίζει ο τόπος, ο Α. Σαμαράς επιδίδεται σε εσωτερικές ανακατατάξεις και εκκαθαρίσεις. Εκχώρησα 2 φορές τη συνείδησή μου στις επιλογές της ηγεσίας της Ν.Δ, επιδεικνύοντας ανοχή και καρτερικότητα, αλλά τους τελευταίους μήνες το ποτήρι ξεχείλισε» σημειώνει στην επιστολή και προσθέτει ότι «την κίνησή του αυτή δεν χωρούν περαιτέρω ερμηνείες, καθώς, η ουσία της είναι αυτονόητη: να διαφυλάξει το κύρος του».

Η επιστολή της παραίτησης του η οποία θα διαβαστεί το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής, θα γίνει με εκείνον να είναι απών, και ενόσω θα ξεκινήσει η συζήτηση για το πόρισμα για την υπόθεση Βατοπεδίου.

«Δεν υπήρξε καμία έκπληξη για τη Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Κιλτίδης ακολούθησε την πορεία, που ο ίδιος είχε χαράξει εδώ και καιρό» ήταν η πρώτη αντίδραση της ΝΔ. Άμεση ήταν και η αντίδραση του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρη. «Ο κ. Κιλτίδης αποτελεί κεφάλαιο για την παράταξη. Δυναμικός και συγκροτημένος, προστατεύει τις αρχές του και τις αξίες του και ουδέποτε πρόδωσε τους φίλους του και τα πιστεύω του» σχολίασε σχετικά με τις πληροφορίες περί ανεξαρτητοποίησης του κ. Κιλτίδη.

Ads

Στο μεταξύ, με το συνέδριο της ΝΔ να είναι προ των πυλών (25-27 Ιουνίου), ο Αντώνης Σαμαράς κάνει αγώνα δρόμου για να «καθαρίσει» τη βιτρίνα του κόμματος. Χαρακτηριστικό της επιδίωξης του αυτής είναι το γεγονός, ότι η Ρηγίλλης έχει στείλει αυστηρό μήνυμα στα στελέχη που υπάρχει περίπτωση να παραπεμφθούν σε Προανακριτική Επιτροπή για το σκάνδαλο της μονής Βατοπεδίου, να μην περάσουν την πόρτα του συνεδρίου. Με το πόρισμα για το μεγάλο σκάνδαλο που έχει ματώσει την αξιωματική αντιπολίτευση να τίθεται προς συζήτηση στη Βουλή σήμερα, σχεδόν βέβαιο θεωρείται οι κ.κ. Δούκας, Μπασιάκος, Τσιτουρίδης, Μαγγίνας, Αλογοσκούφης και ίσως και ο Γιάννης Παπαθανασίου δεν θα δώσουν το παρών στο γαλάζιο συνέριο. Εκτός θα μείνει σίγουρα ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, στον οποίο ο Αντώνης Σαμαράς έδειξε εμμέσως πλην σαφώς πριν λίγο καιρό το δρόμο της εξόδου, ενώ το μήνυμα έλαβε και έπραξε αναλόγως ο Κώστας Κιλτίδης. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτοί που αν και έχουν λάβει το μήνυμα του προέδρου θα το παραβλέψουν, θα έχουν τη μοίρα του Αριστοτέλη Παυλίδη.

Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση αν ισχύουν δημοσιεύματα στον κυριακάτικο Τύπο περί απομάκρυνσης από τη ΝΔ ιστορικών στελεχών όπως ο Δημήτρης Σιούφας, δήλωσε: «Αυτά είναι ανάξια σχολιασμού, δεν αξίζει ούτε και να τα σχολιάσω».

Την ίδια στιγμή, με ενδιαφέρον αναμένεται η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, την οποία η Ρηγίλλης προσπαθεί να ωθήσει πριν το συνέδριο, και συγκεκριμένα πιέζει να γίνει την Παρασκευή (18/6) κατά την έκτακτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Στόχος του Αντώνη Σαμαρά να πετάξει από τις πλάτες του το βάρος των ευθυνών για την κατάσταση που η διακυβέρνηση της ΝΔ έφτασε την οικονομία, για τις οποίες απολογείται από τότε που ανέλαβε τα ηνία της παράταξης, βλάπτοντας την πολίτικη του εικόνα. Σε καμία όμως περίπτωση ο Σαμαράς δεν θα ήθελε η πρώτη αυτή δημόσια «απολογία» Καραμανλή για την οικονομία να γίνει κατά τις εργασίες του γαλάζιου συνεδρίου, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως τα φώτα θα στρέφονταν στον πρώην πρωθυπουργό κι όχι σε αυτά που θέλει να προτάξει εκείνος.

Ούτε ο Κώστας Καραμανλής όμως φαίνεται να θέλει να ριχτεί στην αρένα 3.500 συνέδρων, πολύ δε περισσότερο στην αρένα των ΜΜΕ. Έτσι η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής ομάδας φαίνεται καλή συγκυρία, «για να αποκαταστήσει την αλήθεια σε ότι αφορά την 5ετή διακυβέρνηση της ΝΔ», όπως είπε ο γαλάζιος εκπρόσωπος Πάνος Παναγιωτόπουλος, που τώρα τελευταία έχει όλο και περισσότερες επαφές με τον στενό συνεργάτη του κ. Καραμανλή, Βαγγέλη Αντώναρο, φουντώνοντας τις φήμες μιας σύντομης παρέμβασης.

Κι ενώ ο Αντώνης Σαμαράς ρίχνει πόρτα στους «βατοπεδινούς», λάδι στη φωτιά ρίχνει η δήλωση της διαγραφείσας Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία μιλώντας στον «Αδέσμευτο Τύπο», είπε «Κατά τη γνώμη μου, ήταν σκάνδαλο η υπόθεση Βατοπεδίου. Όχι αναφορικά με την πολιτική απόφαση της ΝΔ να κάνει ανταλλαγές, αυτή κρίνεται αν είναι σωστή ή λάθος. Από αυτές τις ανταλλαγές, όμως, κάποιο σίγουρα έβγαλαν χρήματα». Στο μεταξύ, έχοντας σπείρει ανέμους στη ΝΔ, συνεχίζει τις διεργασίες της για το κόμμα που πρόκειται να ιδρύσει, για το οποίο σύμφωνα με το ρεπορτάζ των «Νέων» έχει ήδη δημιουργήσει μια ομάδα από νέα πολιτικά στελέχη, 25-40 ετών, η πλειοψηφία των οποίων είναι πολιτικά άγνωστοι και «αμόλυντοι. Σε δεύτερη φάση, η κ. Μπακογιάννη αναμένεται να προσεγγίσει τους προσκείμενους σε αυτή νεοδημοκράτες. Ανάμεσα σε αυτούς δεν αποκλείεται να είναι και ο ανεξάρτητος- εντός της ημέρας – Κώστας Κιλτίδης.