Έως και πέντε φορές ανεβαίνει η τιμή πολλών προϊόντων εισαγωγής, όπως όσπρια, ρύζι, ξηροί καρποί κα. στη διαδρομή από το τελωνείο του Πειραιά μέχρι τα καταστήματα των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, με αποτέλεσμα όταν εμφανίζονται πια στα ράφια να είναι 451% ακριβότερα από την τιμή εισαγωγής τους. Την ίδια ώρα, έως και 8% αυξήσεις σημειώνονται σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα, παρά την κρίση.

Ads

Σύμφωνα με έρευνα τιμών της Νομαρχίας Πειραιά, τον Μάιο οι ανατιμήσεις στις τιμές βασικών προϊόντων είναι περισσότερες από τις μειώσεις, ενώ, μετά και την πρώτη αύξηση του ΦΠΑ τον περασμένο Μάρτιο, οι τιμές περίπου στο 30% των προϊόντων που ανατιμήθηκαν ήταν σημαντικά υψηλότερες από την αύξηση του φόρου.

Η Νομαρχία Πειραιά ανακάλυψε λοιπόν ότι στη διαδρομή από το τελωνείο έως τον Πειραιά οι τιμές καταλήγουν φουσκωμένες έως και 451%, όπως δείχνουν τα στοιχεία των τιμολογίων εισαγωγής τροφίμων φυτικής προέλευσης από χώρες εκτός Ε.Ε. στο τελωνείο του Πειραιά και τις τελικές λιανικές τιμές των προϊόντων αυτών στα σούπερ-μάρκετ. Η έρευνα δείχνει ότι οι σοκαριστικές αποκλίσεις των τιμών κυμαίνονται από 182,83% έως 451% ανάλογα με το είδος του προϊόντος, αποκαλύπτοντας παράλληλα και τα μεγάλα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων.

Για παράδειγμα: Το ρύζι Basmatti εισάγεται με τιμή 0,715 ευρώ το κιλό, συσκευάζεται και πωλείται προς 3,94 ευρώ το κιλό, δηλαδή 451% ακριβότερα. Τα φασόλια εισάγονται με τιμή 0,80 ευρώ το κιλό, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, διαχωρίζονται από τις εταιρείες σε μέτρια και χονδρά, συσκευάζονται και όταν πια φτάνουν στα ράφια των σούπερ-μάρκετ, πωλούνται για 2,86 ευρώ και 4,34 ευρώ το κιλό αντίστοιχα, παρά το γεγονός ότι εισάγονται με την ίδια τιμή όπως σημαίνει η έρευνα της Νομαρχίας Πειραιά. Ανάλογη είναι και η απόκλιση της τιμής στα αράπικα φιστίκια που εισάγονται στην τιμή των 0,99 ευρώ το κιλό και πωλούνται προς 2,8 ευρώ το κιλό στα καταστήματα.

Σαν να μην έφτανε ο… αυτοσχεδιασμός στις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων, η Νομαρχία ανακάλυψε επίσης ότι παρά την κρίση και την ύφεση, ακόμα και τον μήνα Μάιο διαπιστώνονται ανατιμήσεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά. Συγκεκριμένα από τη λίστα 128 βασικών καταναλωτικών αγαθών σε 5 μεγάλες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ, προκύπτει ότι κάθε μήνα το τελευταίο τρίμηνο, τα προϊόντα των οποίων οι τιμές έχουν αυξηθεί είναι περισσότερα από αυτά των οποίων οι τιμές έχουν μειωθεί.

Ads

Οι τιμοληψίες του Μαΐου σε σύγκριση με τον Απρίλιο δείχνουν αυξήσεις σε 49 προϊόντα οι οποίες φτάνουν έως και το 8%. Ενδεικτικά: τον τελευταίο μήνα αυξήθηκε κατά 8,11% η τιμή στα μακαρόνια, 6,99% σε χαρτοπετσέτες, 6,85% σε μπίρες, 4,52% σε γάλα εβαπορέ, 3,6% στη χλωρίνη και 1,05% στο αλεύρι. Μάλιστα, από τον Μάρτιο έως σήμερα και στις πέντε αλυσίδες σούπερ-μάρκετ όπου έγιναν τιμοληψίες διαπιστώθηκαν αυξήσεις που υπερέβησαν την αύξηση του ΦΠΑ. Πάντως στο σύνολο τους οι επιχειρήσεις απορρόφησαν σε ποσοστό έως και 70% τις αυξήσεις από το ΦΠΑ.

Ακριβότερα κι από την Κύπρο!

Προϊόντα των ίδιων πολυεθνικών εταιρειών στις ίδιες πολυεθνικές αλυσίδες σούπερ-μάρκετ, πωλούνται ακριβότερα στον Πειραιά απ΄ ό,τι στη Λευκωσία, τη Λάρνακα και την Αμμόχωστο της Κύπρου. Μάλιστα, οι διαφορές που καταγράφονται ξεπερνούν ακόμα και το 60%! Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Νομαρχία Πειραιά συγκρίνοντας τις τιμές ίδιων προϊόντων στην Ελλάδα και την Κύπρο τα 7 στα 10 προϊόντα (75%) πωλούνται ακριβότερα στη χώρα μας, με τη διαφορά των τιμών να κυμαίνεται από 6,35% έως και 63,79%.

Τα βλέμματα (και τα πυρά) στραμμένα στην Κατσέλη

Η ανεξέλεγκτη άνοδος που σημειώνουν οι τιμές και επιπτώσεις της στον πληθωρισμό σε περίοδο κρίσης αποτελούν πηγή έντασης και τριβών, όπως έγινε προφανές στο προχθεσινό άτυπο υπουργικό συμβούλιο, μεταξύ της υπουργού Ανάπτυξης Λούκας Κατσέλη και συναδέλφων της, εντάσεις οι οποίες μεταφέρονται πλέον και στο Κοινοβούλιο.

Η αρμόδια υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη απέδωσε την αύξηση του πληθωρισμού κυρίως στην αύξηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα, τα ποτά και τα τσιγάρα καθώς και του ΦΠΑ, τις οποίες επέβαλε το υπουργείο Οικονομικών, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Όμως, ο υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου αντέτεινε ότι ο πληθωρισμός ήταν πολύ πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και πριν από τις αυξήσεις των ειδικών φόρων, ενώ και άλλοι υπουργοί έκαναν παρατηρήσεις για την ακρίβεια που «έχει ξεφύγει», όπως είπαν, πλήττοντας περισσότερο τα χαμηλά εισοδήματα.

Χθες, 26 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με πρώτους υπογράφοντες τον γραμματέα της Κ.Ο. Χ. Παπουτσή και τον εισηγητή του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Οικονομίας Χ. Πρωτόπαπα, ζητούν από την κ. Κατσέλη (για δεύτερη φορά σε είκοσι μέρες αφού είχε κληθεί και στις 11 Μαΐου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας) να εξηγήσει στην αρμόδια επιτροπή πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει την ακρίβεια.

«Ο πολίτης πρέπει να αισθανθεί ότι υπάρχει προστασία, μέριμνα και αγώνας για τη μείωση των αρνητικών σε βάρος του συνεπειών», επισημαίνουν μεταξύ άλλων. Αίσθηση προκαλεί το ότι οι βουλευτές επικαλούνται και μια ειδική διάταξη του Κανονισμού της Βουλής, βάσει της οποίας μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, η συζήτηση θα μπορεί να γίνει και στην Ολομέλεια.

Η επιστροφή του… οβολού!

Και στην Ελλάδα έχει φτάσει εδώ και έναν μήνα το εναλλακτικό σύστημα συναλλαγών που βασίζεται σε μια νέα κοινωνική νομισματική μονάδα: ο οβολός, που δεν είναι παρά η μεταφορά στην Ελλάδα της πρακτικής συμπληρωματικών νομισμάτων που έχουν εμφανιστεί σε δεκάδες χώρες. Με το ανταλλάξιμο κοινωνικό νόμισμα «οβολός» κάθε πολίτης και κάθε επιχείρηση μπορεί να συναλλάσεται, να παρέχει υπηρεσίες, να εμπορεύεται, να πουλά και να αγοράζει προϊόντα και υπηρεσίες χωρίς την ανάγκη χρήσης του ευρώ.

Την ιδέα έφερε στην Ελλάδα ο Νίκος Μπογονικολός, ενώ το σχετικό σωματείο, Κέντρο Μελέτης και Τεκμηρίωσης Κοινωνικού Νομίσματος, έχει και διαδικτυακή σελίδα στο www.ovolos.gr. Πως λειτουργεί; Τα μέλη ανοίγουν έναν λογαριασμό με την κατάθεση συμμετοχής τους στο σωματείο «ΟΒΟΛΟΣ Κέντρο Μελέτης και Τεκμηρίωσης Κοινωνικού Νομίσματος». Όταν τα μέλη πωλούν τα αγαθά ή τις υπηρεσίες κερδίζουν Οβολούς, και οι λογαριασμοί τους πιστώνονται. Όταν τα μέλη αγοράζουν τα αγαθά ή τις υπηρεσίες ξοδεύουν `Οβολούς, και οι λογαριασμοί τους χρεώνονται. Το σύστημα θα λειτουργεί με κάρτες χρέωσης-πίστωσης οβολών, με οβολούς σε έντυπη μορφή και με χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών. Παρακάτω μπορείτε να βρείτε το καταστατικό του σωματείου το οποίο ιδρύθηκε με την υπ’ αριθμό 484/2009 απόφαση του Μονομελές Πρωτοδικείου Πατρών.

Στην αρχαία Ελλάδα, ο ένας οβολός (που σημαίνει μικρό σουβλί, λόγω σχήματος) αντιστοιχούσε σε 8 χαλκούς. Το νόμισμα έγινε στρογγυλό αλλά η ονομασία παρέμεινε και πέρασε στα λατινικά ως obulus.

Πηγές: Τα Νέα, Καθημερινή, Ελευθεροτυπία