Την πρόταση Αβραμόπουλου υποστήριξε ο Π. Ψωμιάδης, η Ντ. Μπακογιάννη ήταν αρνητική, ενώ ο Α. Σαμαράς αφήνει ένα παράθυρο ανοικτό, αφού όπως έγινε γνωστό από το γραφείο του, ο βουλευτής Μεσσηνίας συμφωνεί με την διεύρυνση, αρκεί να συμφωνήσουν όλοι οι υποψήφιοι.

Ads

Η Ντ. Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στον ΑΝΤ1 ανέφερε ότι έχει συμφωνηθεί να ψηφίσουν τα μέλη του κόμματος, είπε ότι θα γίνει συζήτηση για τα αίτια της ήττας στην πορεία προς το τακτικό Συνέδριο του κόμματος και όχι τώρα με ψυχολογικούς όρους ή κορώνες. Η υποψήφια για την ηγεσία της Ν.Δ. απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, σημείωσε ακόμη ότι δεν υπονόμευσε τον πρωθυπουργό, ούτε διαφοροποιήθηκε δημοσίως από επιλογές της κυβέρνησης και τόνισε ότι δεν είναι της λογικής «δρυός πεσούσης», ασκώντας εμμέσως κριτική σε όσους αφήνουν εκ των υστέρων αιχμές για τον κ. Καραμανλή.

Πρόσθεσε ότι όλοι έχουν ρόλο στο κόμμα απαντώντας σε ερώτηση αν θα αξιοποιήσει τον κ. Σαμαρά στην περίπτωση που είναι δεύτερος, ενώ για το ενδεχόμενο που θα χάσει η ίδια ανέφερε πως είναι έτοιμη να υπηρετήσει την παράταξη από όποιον ρόλο της αναθέσει.

Αναλυτικά η δήλωση Αβραμόπουλου :

«Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την παράταξή μας, η απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής, που πληροφορήθηκα από τα Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης, να μην περιλάβει την πρότασή μου στην εισήγησή της προς την Κεντρική Επιτροπή για την τροποποίηση του άρθρου 4, που αποτελεί την πεμπτουσία της δημοκρατικότητας των διαδικασιών μας, έχει ως αποτέλεσμα την υιοθέτηση πρότασης που δεν έχει ομοφωνία. Κάτι, που αποτελεί υπέρβαση των αρμοδιοτήτων της Οργανωτικής Επιτροπής και είναι αντίθετη με τη συμφωνία της 16ης Οκτωβρίου 2009, με την οποία οι υποψήφιοι συμφωνήσαμε, ότι θα υποβάλλουμε προτάσεις μετά της 22ης Οκτωβρίου, μετά την επίσημη ανακήρυξη των υποψηφιότητών μας.

Ads

Τέτοια ομόφωνη απόφαση δεν ελήφθη μέχρι σήμερα, παρότι εγώ υπέβαλλα εμπρόθεσμα τις προτάσεις μου στις 24 Οκτωβρίου 2009 και στις 25 Οκτωβρίου 2009 τις βελτίωσα κατόπιν τηλεφωνικής μου συνεννόησης με τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής.

Η προωθούμενη πρόταση, ως δήθεν κοινή πρόταση των υποψηφίων, είναι απλώς πρόταση των υπηρεσιών του Κόμματος και της Οργανωτικής Επιτροπής. Σε καμία περίπτωση δεν είναι ομόφωνη και συνεπώς, η Οργανωτική Επιτροπή δεν νομιμοποιείται να την προωθήσει για έγκριση στην Κεντρική Επιτροπή. Η μόνη νόμιμη πρόταση προς την Κεντρική Επιτροπή, θα ήταν ή πρόταση κοινής αποδοχής των υποψηφίων ή προτάσεις ξεχωριστές από την πλευρά των υποψηφίων.

Ως εκ τούτου, θεωρώ την επίκληση της υπογραφής στο πρακτικό της 16ης Οκτωβρίου 2009 προσχηματική και ανάξια περαιτέρω σχολιασμού και αναμένω από την Οργανωτική Επιτροπή να πράξει το καθήκον της, αναλογιζόμενη τις συνέπειες των πράξεών της απέναντι στο Συνέδριο και τη βάση της παράταξής μας. Και βέβαια, εμμένω στην έγγραφη πρότασή μου».

O κ. Σιουφας είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι ύστερα από ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής «απέστειλα σήμερα στον Πρόεδρο του Κόμματος κ. Κώστα Καραμανλή και στους τέσσερις εγκύρως υποβαλόντες υποψηφιότητα για την Προεδρία του Κόμματος, το τελικό κείμενο της πρότασης προς έγκριση από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία αφορά τα προς αναθεώρηση άρθρα του Καταστατικού, τα σχετικά με την εκλογή του νέου Προέδρου του Κόμματος. Η πρόταση αυτή διαμορφώθηκε κατά πιστή εφαρμογή της κοινής συμφωνίας των τεσσάρων υποψηφίων της 16ης Οκτωβρίου και δεν περιλαμβάνει τις μεταγενέστερα υποβληθείσες, από τους υποψηφίους Δημήτρη Αβραμόπουλο και Παναγιώτη Ψωμιάδη, προτάσεις, οι οποίες αφορούν αποκλειστικά στην αναθεώρηση του άρθρου 4 του Καταστατικού του Κόμματος».

«Η ΝΔ προχωρά συντεταγμένα στο Συνέδριο της 7ης Νοεμβρίου και τις εκλογές για την ανάδειξη νέου Προέδρου με τρόπο που εξασφαλίζει την ενότητα και τη συνοχή της», κατέληξε ο κ. Σιούφας.