Τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής των Ελλήνων εκτίμησαν πως στοιχειοθετούνται λόγοι περαιτέρω διερεύνησης του σκανδάλου των υποκλοπών και με έγγραφη αίτησή της ζητά την πρωτοβουλία του Εισαγγελέα Εφετών για την ανάσυρση της υπόθεσης από το αρχείο όπου κατέληξε, παρά το σάλο που ξεσήκωσε όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση.

Ads

Τα μέλη της Επιτροπής εκτίμησαν πως στοιχειοθετούνται λόγοι περαιτέρω διερεύνησης του σκανδάλου, βάσει:
α) του υλικού που συνέλεξαν στο πλαίσιο των 18 συνεδριάσεων κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων χρόνων,
β) της επικαιροποίησης των συμπερασμάτων τους με τη συνδρομή της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, που επεξεργαζόμενη τα στοιχεία της Δικαιοσύνης και της ΕΥΠ κατέγραψε ουσιώδη σφάλματα και σοβαρές παραλείψεις στη διαχείριση του θέματος από τον Φεβρουάριο του 2005 έως τον Ιούλιο του 2007.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης πρότεινε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να μετατραπεί σε Εξεταστική Επιτροπή, θέση στην οποία αντιτάχθηκε ο επίσης βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μ. Παπαϊωάννου, ως πρόεδρος της Επιτροπής, υποστηρίζοντας ότι «με τόσες εξεταστικές θα χάσουμε το στόχο» και η Επιτροπή Θεσμών Βουλή ζητάει από τον εισαγγελέα Εφετών αναψηλάφηση της υπόθεσης.

Εξηγώντας στην «Ελευθεροτυπία» τη θέση του, ο κ. Κακλαμάνης αναφέρεται σε «ανεξίτηλο στίγμα» για την κυβέρνηση Καραμανλή και τη δικαιοσύνη, δεν αποφεύγει ωστόσο να αποδώσει ευθύνες και στο ΠΑΣΟΚ καταλογίζοντας «ανεπίτρεπτη σκοπιμότητα» στην πλειοψηφία της Επιτροπής. «Δυστυχώς συνεχίζεται η υπόθαλψη των ενόχων και η συγκάλυψη των εγκλημάτων που στοίχισαν επιπλέον τη ζωή ενός νέου επιστήμονα, του υπαλλήλου της Vodafone Κ. Τσαλικίδη. Δεν υπάρχει προηγούμενο στο ελληνικό πολιτικό και δικαιικό σύστημα τόσο σε χρονική διάρκεια όσο και σε αριθμό εμπλεκομένων προσώπων και στεγανότητα της όλης επιχείρησης συγκάλυψης» σημειώνει ο πρώην πρόεδρος της Βουλής. «Η αρνητική απόφαση της πλειοψηφίας της Επιτροπής προδίδει ανεπίτρεπτη σκοπιμότητα και θα καταγραφεί στα αρνητικά πεπραγμένα ενός θεσμού για τον οποίο, ως εισηγητής της σύστασής του, ένιωθα ώς τώρα υπερήφανος. Θα προστεθεί σε όσα άλλα, τα τελευταία ιδιαίτερα χρόνια, απαξιώνουν το ρόλο της Βουλής ως βασικού πυλώνα της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας μας» προσθέτει ο κος Κακλαμάνης.

Ads

Παρόμοια είναι και η θέση ανεξάρτητου πλέον βουλευτή Φ. Κουβέλη, ο οποίος πρότεινε τη μετατροπή της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας σε Εξεταστική ή την εισαγωγή του θέματος στην Ολομέλεια της Βουλής για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, παράλληλα με την παραπομπή της υπόθεσης στη Δικαιοσύνη. «Τίποτα δεν μας εμποδίζει να δρομολογήσουμε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, έχουμε σημαντικά ζητήματα να ερευνήσουμε παρά τις δυσκολίες που θα συναντήσει η έρευνά μας» είχε πει ο κ. Κουβέλης στο πλαίσιο της σχετικής συζήτησης.

«Αν ζητήσουμε τώρα από τη Βουλή Εξεταστική Επιτροπή, αυτή θα πρέπει να λειτουργήσει μετά τον Δεκέμβριο. Εχει μπροστά της άλλες τόσες εξεταστικές και πολύ φοβάμαι ότι θα χάσουμε τον στόχο», αντέτεινε ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου στην επίμαχη συνεδρίαση και πρόσθεσε: «Ανεξάρτητα αν μας δώσει ή δεν μας δώσει απαντήσεις η Δικαιοσύνη, εμείς θα προχωρήσουμε με τους ρυθμούς που πρέπει να προχωρήσουμε. Δεν είπα να κλείσουμε το θέμα, ούτε και υπάρχουν τέτοιες σκοπιμότητες».

Όπως συνοψίζει στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», στον φάκελο με τα πρακτικά που εστάλη στις δικαστικές αρχές παρατίθενται τα συμπεράσματα της Επιτροπής που κατά την τελευταία της συνεδρίαση (09/6/2010) κωδικοποιήθηκαν ως εξής:

  • Δεν ερευνήθηκαν, με αποτέλεσμα να μην αναζητηθούν ποινικές ευθύνες, τα ζητήματα ανεπάρκειας των μέτρων ασφαλείας και της αυθαίρετης αφαίρεσης του παράνομου λογισμικού από κανένα στάδιο, ούτε της προανάκρισης ούτε της ανάκρισης, ούτε τα θέματα της αυθαίρετης καταστροφής κρίσιμων στοιχείων.
  • Δεν αναζητήθηκαν στο πλαίσιο της ανάκρισης και της προανάκρισης οι ευθύνες για τις εμπλεκόμενες εταιρείες από το γεγονός ότι δεν ειδοποίησαν, ως όφειλαν από τον νόμο, την ΑΔΑΕ, αρμόδια κατά το Σύνταγμα Αρχή.
  • Δεν αξιολογήθηκαν περιπτώσεις κλήσεων και μηνυμάτων (sms) και προς το εξωτερικό για τα τέσσερα κινητά τηλέφωνα και κυρίως όσον αφορά τις ΗΠΑ, αλλά και δύο κρίσιμων μαρτύρων.
  • Δεν ανευρέθησαν και δεν εξετάστηκαν ποτέ τα ζητήματα που συνδέονται με τη NSA και το Maryland σε σχέση με τη δικαστική συνδρομή.
  • Σε όλο το ανακριτικό υλικό ο ανακριτής αναλώνεται στο ποιος κατασκεύασε, το παράνομο λογισμικό και όχι στο ποιος το εγκατέστησε και μέσα από εκεί κατέληξε σε αυθαίρετα συμπεράσματα. Δεν συνέδεσε και δεν αξιοποίησε τα στοιχεία του φακέλου όσον αφορά τον θάνατο του Τσαλικίδη.

Πηγή: Ελευθεροτυπία