Ενάντια στις προβλέψεις και τα αποτελέσματα του πρώτου εκλογικού γύρου, εξελέγησαν υποψήφιοι 10 μεγάλων δήμων και 1 περιφέρειας της χώρας (συνολικά 71 περιπτώσεις ανά την επικράτεια). Δεδομένης ασφαλώς της ιδιαίτερα υψηλής αποχής από την κάλπη, ξεχωρίζουν και κερδίζουν τις εντυπώσεις οι «πρωτιές» σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά. Οι 7 ανατροπές ευνοούν το ΠΑΣΟΚ (σε 4 από αυτές και τη ΔΑ, σε 1 και τους Οικολ.Πράσινους), 2 τη ΝΔ, 1 το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΑ, και 1 ανεξάρτητο υποψήφιο. Δήμαρχο στην Πετρούπολη εξέλεξε το ΚΚΕ.

Ads

Στην πρωτεύουσα, με προβάδισμα σχεδόν 6 χιλιάδων ψήφων (4% διαφορά), ο Γιώργος Καμίνης (ΠΑΣΟΚ – ΔΑ – Οικολ.Πράσινοι) επικράτησε του Νικήτα Κακλαμάνη (ΝΔ – ΛΑΟΣ), κερδίζοντας περίπου 23 χιλιάδες περισσότερες ψήφους από τον πρώτο γύρο.

Στη συμπρωτεύουσα, μόλις με 419 ψήφους διαφορά έναντι του Κώστα Γκιουλέκα (ΝΔ), ο Γιάννης Μπουτάρης (ΠΑΣΟΚ – ΔΑ) χρίζεται νέος δήμαρχος, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη περίπου 10,5 χιλιάδων επιπλέον ψηφοφόρων από τον πρώτο γύρο -ο υποψήφιος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει δρομολογήσει νέα καταμέτρηση στο εκλογοδικείο, χαρακτηρίζοντας «οριακό» το αποτέλεσμα.

Στον Πειραιά, ο Βασίλης Μιχαλολιάκος (ΝΔ) ανέτρεψε τα δεδομένα και κέρδισε το Γιάννη Μίχα (ΠΑΣΟΚ), με 1.817 ψήφους διαφορά. Ο υποψήφιος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν δεύτερος με 4.462 ψήφους στον πρώτο γύρο.

Ads

Στην Πάτρα, με περίπου 4,5 χιλιάδες ψήφους διαφορά, ο Γιάννης Δημαράς (ΣΥΡΙΖΑ – ΔΑ) επιβλήθηκε του «κυβερνητικού» υποψηφίου, Δημήτρη Κατσικόπουλου (ΠΑΣΟΚ), ο οποίος στον πρώτο εκλογικό γύρο είχε προβάδισμα σχεδόν 12 χιλιάδων ψήφων.

Στην Άρτα, με «κεφάλι» λιγότερων από 2 χιλιάδες ψήφων, ο Γιάννης Παπαλέξης (ΠΑΣΟΚ) πήρε τη δημαρχία από το Γιώργο Παπαβασιλείου (ΝΔ), ο οποίος είχε προηγηθεί με οριακή διαφορά την πρώτη Κυριακή.

Στη Βέροια, η Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου-Γεωργιάδη (ΠΑΣΟΚ) επικράτησε -κατά 650 ψήφους- του Λάζαρου Τσαβδαρίδη (ΝΔ) -στον πρώτο γύρο ο τελευταίος είχε προηγηθεί με 996 ψήφους.

Στη Δράμα, ο Κυριάκος Χαρακίδης (ΠΑΣΟΚ – ΔΑ) θα είναι ο νέος δήμαρχος με σχεδόν 450 ψήφους διαφορά από το Θωμά Μαργαρίτη (ΝΔ) –είχε προβάδισμα σχεδόν 3,5 χιλιάδων ψήφων την πρώτη Κυριακή.

Στην Έδεσσα, 1.113 ψήφοι χώρισαν το Γιάννη Σόντρα (ΠΑΣΟΚ – ΔΑ) και το Δημήτρη Γιάννου (ΝΔ), ο οποίος κέρδισε τη δημαρχία.

Στη Λέσβο, με περίπου 6 χιλιάδες ψήφους διαφορά, ο Δημήτρης Βουνάτσος (χωρίς κομματική ταυτότητα και στήριξη) επικράτησε του Αριστείδη Χατζηκομνηνού (ΝΔ).

Στα Τρίκαλα, με σχεδόν 2,5 χιλιάδες ψήφους διαφορά από το Μιχάλη Ταμήλο (ΝΔ), ο Χρήστος Λάππας (ΠΑΣΟΚ – ΔΑ) θα είναι ο νέος δήμαρχος –ήταν δεύτερος κατά περίπου 2 χιλιάδες ψήφους την πρώτη Κυριακή.

Στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο Νάσος Γιακαλής (ΠΑΣΟΚ) επικράτησε του Παύλου Βογιατζή (ΝΔ – ΛΑΟΣ) κατά 1.309 ψήφους -κάλυψε το προβάδισμα σχεδόν 2 χιλιάδων ψήφων του πολιτικού αντιπάλου του από τον πρώτο γύρο.

Στην Πετρούπολη, εξελέγη ο υποψήφιος του ΚΚΕ, Θωμάς Κοτσαμπάς, έναντι του Στέφανου-Γαβριήλ Βλάχου (χωρίς κομματική ταυτότητα και στήριξη), καλύπτοντας τη διαφορά των 1.700 ψήφων του πρώτου γύρου.

Πηγή: Πίνακας αποτελεσμάτων του ypes.gr