Στο δρόμο του ανασχηματισμού βρίσκεται η Κυβέρνηση, ενώ λίγο πριν τη ΔΕΘ ο Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με συνέντευξή του στη RealNews βάζει οριστικό τέλος στη συζήτηση για το «πακέτο παροχών», σημειώνοντας ότι «η δεδομένη δημοσιονομική κατάσταση είναι απολύτως σαφής σε όλους μας». Την ίδια στιγμή ο Υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, δηλώνει πως «θα υπάρξει αύξηση της ανεργίας και χαμηλότερα εισοδήματα», αλλά ο στόχος είναι «να σωθεί η χώρα από την πτώχευση».

Ads

Μάλιστα, όπως σημειώνει, «το ζητούμενο στην κοινωνική πολιτική είναι η καλύτερη στόχευση στα πιο ευάλωτα τμήματα και η μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, ώστε τα χρήματα να πιάνουν τόπο».

Ερωτηθείς για την εκδίκαση της προσφυγής για την αντισυνταγματικότητα του μνημονίου και το ενδεχόμενο να υπάρξουν ανατροπές λόγω της απόφασης, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου υποστήριξε πως «είναι λάθος το να επιχειρεί κανείς να χρησιμοποιήσει το Σύνταγμα και να το ερμηνεύει κατά το δοκούν για να εκφράσει μία πολιτική άποψη» και εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως «με αυτό το ν τρόπο θα το δει και η Δικαιοσύνη».

Επιπλέον δήλωσε ότι «τα οικονομικά μέτρα του 2010 προσδιορίζονται στο Μνημόνιο και δεν υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω δυσάρεστα μέτρα». Ερωτηθείς «εάν η λήψη νέων μέτρων θα σημαίνει αποτυχία, που θα τον οδηγήσει στην έξοδο του Υπουργείο» ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε πως μένει στη θέση του Υπουργού Οικονομικών «όσο ο πρωθυπουργός κρίνει ότι πρέπει να μείνω».

Ads

Προ του ανασχηματισμού…

Παρά τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου περί «αντικαταστάσεων», λόγω συμμετοχής ορισμένων υπουργών στις Περιφερειακές εκλογές, και όχι ανασχηματισμού, η Κυβέρνηση φέρεται να κατευθύνεται προς ευρείες αλλαγές προσώπων. Σύμφωνα με τη «RealNews», σχεδόν βέβαιες πρέπει να θεωρούνται οι αποχωρήσεις από την Κυβέρνηση των Λούκα Κατσέλη και Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου, ενώ η «VETO» αφήνει ανοιχτό και το ενδεχόμενο αποχώρησης της Υπουργού Παιδείας, Άννας Διαμαντοπούλου.

Η Υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, σε συνέντευξή της στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, σημειώνει ότι «από το 2007 που μπήκα στην πολιτική είτε μετακινούμαι, είτε ανασχηματίζομαι, είτε καταργούμαι» και κάνει λόγο για «κακόγουστο παιχνίδι».

Η Λούκα Κατσέλη τονίζει ότι δεν θέλει να αλλάξει Υπουργείο γιατί «τώρα ανοίγει ένας νέος κύκλος» και δεν θέλει να είναι υποψήφια στην Περιφέρεια «γιατί υπάρχουν άλλα στελέχη που μπορούν αν αποδώσουν άριστα στο χώρο της αυτοδιοίκησης».

Επιπλέον δήλωσε πως θα υπάρξει «κοινωνικό πακέτο», χωρίς αναγκαστικά αυτό να σημαίνει και επιδόματα. «Κοινωνικό πακέτο σημαίνει και χαμηλή τιμή φαρμάκων, βρεφονηπιακή σταθμοί, πρόνοια για τα υπερχρεωμένα νοικοκυρια, υπηρτεσίες υγείας, ηλεκτρονική εξυπηρέτηση από το Δημόσιο, ολοήμερα σχολεία και στοχευμένα προγράμματα εργασίας και κατάρτισης».

Σχετικά με την σύγκρουση που υπάρχει με το Υπουργείο Οικονομικών για τον υψηλό πληθωρισμό, η Υπουργός Οικονομίας σημειώνει ότι έχει «διαφορετικές απόψεις με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου αλλά στο Υπουργικό Συμβούλιο επιτυγχάνεται σύνθεση». Για τον υψηλό πληθωρισμό επανέλαβε ότι πρόκειται για «μερική αντανάκλαση της αύξησης των ειδικών φόρων στις τιμές». «Η οικονομία είναι σαν το σώμα. Όταν δίνεις ένα φάρμακο γνωρίζει ς και τις επιπτώσεις του στα άλλα όργανα».

Τέλος η Υπουργός Οικονομίας σχετικά με την συμμετοχή του Δημοσίου στον τραπεζικό τομέα τάχθηκε υπέρ της ύπαρξης ενός «ισχυρού Δημόσιου τραπεζικού πυλώνα».

«Αύξηση της ανεργία και χαμηλά εισοδήματα για να αποφύγουμε την πτώχευση»

«Θα υπάρξει αύξηση της ανεργίας μόλις ολοκληρωθεί η τουριστική περίοδος» δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» και σημείωσε πως «σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Αρχής η ανεργία τον Μάιο ήταν 12%, όμως σε αυτόν τον αριθμό θα πρέπει να προστεθούν και όσοι εράζονται σε ευκαιριακές μορφές απασχόλησης».

Επιπλέον δήλωσε ότι «για πρώτη φορά μετά των εμφύλιο, θα είναι η πρώτη περίοδος που οι πλειοψηφία των Ελλήνων θα έχει χαμηλότερα εισοδήματα από την προηγούμενη» και πρόσθεσε ότι «σκοπός όμως είναι να σωθεί η χώρα από την πτώχευση».