Προσωρινή αναστολή του Κανονισμού του Δουβλίνου ΙΙ ζήτησε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Βούγιας στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Ads

Βασικά θέματα της συνάντησης ήταν η αναθεώρηση του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ και του Eurodac, η αναθεώρηση της οδηγίας για τις συνθήκες υποδοχής, η αναθεώρηση της Qualification Directive, οδηγία που καθορίζει τη θέσπιση των ελάχιστων απαιτήσεων για την αναγνώριση και το καθεστώς των υπηκόων τρίτων χωρών ως προσφύγων ή ως προσώπων που χρήζουν διεθνούς προστασίας και το περιεχόμενο της παρεχόμενης προστασίας), αναθεώρηση των διαδικασιών ασύλου και επέκταση του καθεστώτος του επί μακρόν διαμένοντα σε δικαιούχους διεθνούς προστασίας.

Ο Σπύρος Βούγιας δήλωσε «ικανοποιημένος» για το γεγονός ότι τίθεται το θέμα του ασύλου και τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης του Κανονισμού του Δουβλίνου ΙΙ.

«Όσο άρτια και αν οργανώσουμε το σύστημα υποδοχής, φιλοξενίας και ασύλου, είναι γεγονός ότι ποτέ δεν θα μπορέσουμε να είμαστε συνεπείς ως προς τις διεθνείς και κοινοτικές μας υποχρεώσεις αλλά και τον πολιτισμό μας, όταν καλούμαστε να χειριστούμε μόνοι μας αυτόν τον εξαιρετικά υψηλό αριθμό μη νόμιμα εισερχομένων αλλοδαπών», δήλωσε ο Σπύρος Βούγιας.

Ads

«Για αυτό ακριβώς έχει σημασία τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να επιδείξουν αλληλεγγύη προς τα κράτη-μέλη αυτά που συνιστούν εξωτερικό γεωγραφικό σύνορο της ΕΕ εν τοις πράγμασι, δηλαδή εφαρμόζοντας την προσωρινή αναστολή του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ προς τις χώρες αυτές αλλά και προχωρώντας στην εφαρμογή του μοντέλου μετεγκατάστασης προσφύγων προς άλλα κράτη της ΕΕ», κατέληξε.