Την αναστολή διαδικασιών παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την καθυστέρηση στην απελευθέρωση της λιγνιτικής παραγωγής ενέργειας ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Ads

Όσον αφορά το θέμα του λιγνίτη, το υπουργείο υπέβαλε τη Δευτέρα, μετά από σχετική διαβούλευση με τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Επιτροπής, πρόταση για ισοδύναμα μέτρα, τα οποία θα μπορούσαν να υποκαταστήσουν την υποχρέωση της χώρας μας να προχωρήσει στη διάθεση των νέων λιγνιτικών κοιτασμάτων στη Βεγόρα, την Ελασσόνα και τη Δράμα. Τα μέτρα αυτά προβλέπουν τη σταδιακή διάθεση Συμβάσεων Ανταλλαγής Ενέργειας, μετά από διεθνείς διαγωνισμούς.

Σύμφωνα με την απάντηση του επιτρόπου Αλμούνια, προς την υπουργό ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη, η Επιτροπή αναστέλλει τις διαδικασίες παραπομπής της χώρας μέχρι τον Ιανουάριο του 2011. Στο εν τω μεταξύ διάστημα, σύμφωνα με την επιστολή του κ. Αλμούνια, δίνεται η δυνατότητα περαιτέρω διερεύνησης της σχετικής πρότασης ισοδύναμων μέτρων.

Το ΥΠΕΚΑ επισημαίνει ότι προωθεί με ταχύτατους ρυθμούς την υλοποίηση της κυβερνητικής επιλογής για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Ήδη έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες Υπουργικές Αποφάσεις, που αφορούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ, την αλλαγή του κανονιστικού πλαισίου για τη χονδρεμπορική διάθεση ενέργειας και προχωράει η δημιουργία ανεξάρτητων φορέων (θυγατρικών της ΔΕΗ) για τη μεταφορά και τη διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ads