Σταματούν από τη Δευτέρα τη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση οι φαρμακοποιοί, με αποτέλεσμα τους ασφαλισμένους 4 ταμείων (ΟΠΑΔ, ΔΕΗ, ΟΑΕΕ και ΟΤΕ) να αναμένει από σήμερα μεγάλη ταλαιπωρία. Τα εν λόγω ταμεία δεν έχουν εξοφλήσει τα χρωστούμενα και οι φαρμακοποιοί τονίζουν πως πολλά φαρμακεία έχουν φτάσει σε οριακό σημείο, αντιμετωπίζοντας πρόβλημα βιωσιμότητας.

Ads

Από την απόφαση των φαρμακοποιών να «παγώσουν» την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων, τα μοναδικά ταμεία που ανταποκρίθηκαν, αν και όχι ικανοποιητικά, ήταν ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και το ΤΣΑΥ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κώστα Λουράντο, ο ΟΑΕΕ εξόφλησε την περασμένη εβδομάδα 2,5 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 15,4 που χρωστά. Το ΤΣΑΥ, αποπλήρωσε τα χρέη 2 μηνών, υποσχόμενο παράλληλα εγγράφως ότι θα εξοφλήσει και τους άλλους 2 μήνες που χρωστά.

Το ΤΣΑΥ αφαιρέθηκε τελικά από τη λίστα των ταμείων, στους ασφαλισμένους των οποίων δεν θα χορηγούνταν φάρμακα. Οι φαρμακοποιοί, ωστόσο, προσφεύγουν δικαστικά κατά του ΟΑΕΕ, μετά τη δήλωση του διοικητή του Γ. Βουδούρη ότι η απόφαση των φαρμακοποιών είναι καταχρηστική.

«Είναι πρωτοφανές για την ιστορία του τόπου αυτός που οφείλει να απειλεί και να μιλά για καταχρηστικές κινητοποιήσεις. Θα ζητήσουμε από τα δικαστήρια έκδοση διαταγής πληρωμής, με την οποία θα προβούμε σε συντηρητική κατάσχεση», δήλωσε στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», ο κ. Λουράντος.

Ads

Υπουργείο Υγείας και ΟΠΑΔ είχαν δεσμευτεί εδώ και έναν μήνα ότι θα εξοφληθούν από τον ΟΠΑΔ οι οφειλές του προς τους φαρμακοποιούς της Αθήνας. Ο ΟΠΑΔ έστειλε επιστολή στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αθηνών, διαβεβαιώνοντας πως έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότηση και πως είναι θέμα ημερών η εξόφληση των οφειλομένων.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής πάντως χαρακτηρίζει την επιστολή του ΟΔΑΠ «αόριστη», η οποία «δεν μας λέει τίποτα». «Παρόμοια επιστολή λάβαμε και τον προηγούμενο μήνα καθώς και 2 μήνες πριν. Εμείς σταματάμε τη χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΟΔΑΠ μέχρι να συγκεκριμενοποιήσουν το πότε θα μας δώσουν τα χρήματά μας», προσθέτει, τονίζοντας πως τα φαρμακεία της Αττικής έχουν φτάσει σε οριακό σημείο, αντιμετωπίζοντας προβλήματα βιωσιμότητας