Αναστάτωση προκάλεσε δημοσίευμα της εφημερίδας Finanacial Times, που αναφέρει πως o υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε στην εφημερίδα ότι «η Ελλάδα ίσως δεν βγει στις αγορές». Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο έσπευσε να διαψεύσει τις σχετικές δηλώσεις, κάνοντας λόγο για «κρίση και συμπέρασμα των δημοσιογράφων της εφημερίδας Financial Times και όχι φράση του υπουργού Οικονομικών».

Ads

Σύμφωνα με το υπουργείο, ο κ. Παπακωνσταντίνου στη συνέντευξη προς τους δημοσιογράφους των Financial Times, μίλησε, για μία ακόμα φορά, για την πρόθεση να βγει η χώρα στις αγορές το συντομότερο δυνατόν, ακόμα και στο τέλος του 2011. Ενώ δήλωσε ότι «η χώρα παραμένει ασφαλής, ακόμα και αν δεν θα βγούμε στις αγορές τότε, καθώς υπάρχει η δυνατότητα αγοράς ομολόγων από την πρωτογενή αγορά, μέσα από τον μηχανισμό που δημιουργήθηκε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής».

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας, ο κ. Παπακωνσταντίνου σημειώνει πως το ζήτημα της επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων θα ξεκαθαρίσει μετά το καλοκαίρι. «Μία εκτίμηση δεν μπορεί να γίνει πριν το καλοκαίρι και πριν οριστικοποιηθεί η συμφωνία για τη βοήθεια στην Πορτογαλία», σημείωσε.

Συνεχίζοντας, για το θέμα αυτό, επισήμανε: «Μπορώ να καταλάβω όσους βλέπουν την τρέχουσα κατάσταση και λένε, “δεν θα έχεις ποτέ μια αγορά (σ.σ.: για το ελληνικό χρέος)”, αλλά μπορώ επίσης να παραπέμψω στην εικόνα του περασμένου Οκτώβριου και Νοέμβριου, όταν τα spreads είχαν μειωθεί κατά 350 μονάδες βάσης μέσα σε 40 ημέρες, πριν αρχίσουν και πάλι να ανεβαίνουν».

Ads

Σχετικά με πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζει η Ελλάδα, ο υπουργός είπε ότι «αποδείχθηκε μακρύτερο και δυσκολότερο» και πρόσθεσε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να πεισθούν οι διεθνείς επενδυτές. «Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο. Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό… Περισσότερο χρόνο, όχι με την έννοια ενός νέου προγράμματος, αλλά για να πείσουμε». Σε σχέση με τα δημοσιεύματα για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χρέους της Ελλάδας, ο υπουργός είπε: «Η θέση μας είναι ότι προχωρούμε με το πρόγραμμα… Αυτό κάνουμε και αποκλείουμε την αναδιάρθρωση του χρέους».