Αναρτώνται από την Τετάρτη οι πρώτοι δασικοί χάρτες για την Πεντέλη, τη Νέα Πεντέλη και το Μαραθώνα. «Προσδιορίζουμε με οριστικό και αμετάκλητο τρόπο τι είναι δάσος και τι όχι», τόνισε η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη σε ομιλία της στη σχετική παρουσίαση. Τόνισε δε ότι τα οφέλη από τους δασικούς χάρτες είναι καταλυτικά και για το περιβάλλον, καθώς θωρακίζεται το δάσος από τις αυθαίρετες επεμβάσεις και την άναρχη δόμηση, αλλά και για τους πολίτες, γιατί «διευκολύνουμε την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου διασφαλίζοντας την ιδιωτική αλλά και τη δημόσια περιουσία».

Ads

Η υπουργός Περιβάλλοντος εμφανίστηκε ανοιχτή στο διάλογο που θα προηγηθεί της κύρωσης των χαρτών, τονίζοντας ότι το εγχείρημα γίνεται για πρώτη φορά. «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τα πάντα, να αλλάξουμε ό,τι διαπιστώσουμε ότι δεν πάει καλά», είπε χαρακτηριστικά. Σημειώνεται ότι κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, που έχει έννομο συμφέρον, μπορεί να υποβάλει αντιρρήσεις κατά το περιεχομένου του δασικού χάρτη. Ειδικότερα, αντίρρηση μπορεί να υποβληθεί είτε επειδή μια έκταση έχει χαρακτηριστεί δασική, ενώ δεν είναι ή και αντίστροφα επειδή κάποια έκταση έχει παραλειφθεί να χαρακτηριστεί δασική, ενώ είναι.

«Δεν σας κρύβω», τόνισε κατά τη συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Θάνος Μωραϊτης, «ότι προέκυψαν ζητήματα ακόμα και λίγες ώρες πριν προχωρήσουμε στην ανάρτηση». Είμαι βέβαιος ότι θα προκύψουν και άλλα και στην επόμενη μέρα, όταν θα ξεκινήσει η διαδικασία των αντιρρήσεων», πρόσθεσε και ξεκαθάρισε ότι οι αρμόδιες υπηρεσία θα δώσουν λύσει σε όποια προβλήματα παρουσιαστούν.