Ότι αναμένει κάποτε το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, καθώς, όπως υποστηρίζει, η Αθήνα δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (FDP) και πρώην υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ράινερ Μπρούντερλε.

Ads

«Κάποτε αυτό το “κούρεμα” θα είναι αναγκαίο επειδή η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της» είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο πρωινό μαγκαζίνο του τηλεοπτικού δικτύου ZDF, εξηγώντας ότι το χρέος θα πρέπει να μειωθεί σε ένα «πραγματιστικό μέγεθος».

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο κ. Μπρούντερλε τόνισε ότι η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα και θα επιλέξει εκείνη τον χρόνο του «κουρέματος» του χρέους της. «Σε τελική ανάλυση», είπε, «η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο της Γερμανίας».

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του προς το πρώτο πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) Χαν Όλαφ Χένκελ, υποστήριξε ότι η πλειονότητα των Γερμανών είναι δυσαρεστημένη με την πολιτική των πακέτων στήριξης που στηρίζει η κυβέρνηση Μέρκελ.

Ads

«Ο επικεφαλής του FDP Φ. Ρέσλερ παρατήρησε ότι το κοινό νόμισμα απειλεί να διχάσει την Ευρώπη. Το χάσμα μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης που λαμβάνουν βοήθεια και των χωρών που την παρέχουν γίνεται όλο και μεγαλύτερο. Εμείς οι Γερμανοί στο μεταξύ είμαστε μισητοί στους Έλληνες. Οι Νοτιοευρωπαίοι έχουν “μπουχτίσει” να δέχονται μαθήματα από τον κ. Σόιμπλε και την κ. Μέρκελ, ότι δηλαδή θα πρέπει να κάνουν περισσότερες οικονομίες και να προβούν σε περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις. Οι Γερμανοί πολιτικοί χώνουν όλο και πιο βαθιά τη μύτη τους στις υποθέσεις των άλλων χωρών της Ευρωζώνης. Αυτό οδηγεί σε διχασμό» υπογράμμισε επιπλέον.