Ανακοινώθηκε και επισήμως το μεσημέρι της Δευτέρας η συγχώνευση της Alpha Bank με τη Eurobank, η οποία θα πραγματοποιηθεί με ανταλλαγή μετοχών. Η σχέση ανταλλαγής θα είναι επτά μετοχές της EFG για κάθε πέντε μετοχές της Alpha. Ο νέος όμιλος θα περιλαμβάνεται στους 25 μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους στην Ευρώπη. Για «θετική εξέλιξη που δείχνει το δυναμισμό και τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος» έκανε λόγο η κυβέρνηση.

Ads

Η συγχώνευση θα γίνει με ανταλλαγή 5 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της Alpha Bank για κάθε 7 κοινές ονομαστικές μετοχές της Eurobank. Η μετοχική σύνθεση του νέου ομίλου θα είναι 57,5% Alpha και 42,5% Eurobank.

Ο νέος όμιλος θα έχει συνολικό δίκτυο άνω των 1.300 καταστημάτων σε οκτώ χώρες και θα είναι μεταξύ των τριών μεγαλύτερων τραπεζών σε Βουλγαρία, Κύπρο, Ρουμανία και Σερβία. Ακόμα, θα περιλαμβάνεται στους 25 μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους στην Ευρώπη με pro forma (πριν τις προβλέψεις) συνολικό ενεργητικό 146 δισ. ευρώ. Τα pro forma κέρδη του ενοποιημένου σχήματος το 2010 ήταν 2,6 δισ. ευρώ.

Το όνομα του νέου σχήματος θα είναι Alpha Eurobank και θα έχει το σήμα της Alpha.

Ads

O νέος όμιλος θα προχωρήσει στην υλοποίηση σχεδίου ενίσχυσης των κεφαλαίων του, ύψους 3,9 δισ. ευρώ περίπου. Οι πυλώνες του νέου σχήματος θα είναι η οικογένεια Κωστόπουλου, η οικογένεια Λάτση και η Paramount Services (Κατάρ). Πρόεδρος του ΔΣ και της Εκτελεστικής Επιτροπής θα είναι ο κ. Γ. Κωστόπουλος και συν-διευθύνοντες σύμβουλοι οι κ.κ. Δ. Μαντζούνης (υπεύθυνος κεντρικών λειτουργικών υπηρεσιών – εταιρικό κέντρο) και Ν. Νανόπουλος υπεύθυνος επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Οι εκτιμώμενες συνέργειες σε ετήσια βάση διαμορφώνονται σε 650 εκατ. ευρώ, με εκτιμώμενη καθαρή παρούσα αξία 3,4 δισ. ευρώ.

Η έγκριση του σχεδίου συγχώνευσης από το υπουργείο Ανάπτυξης αναμένεται στις αρχές Οκτωβρίου. Η έγκριση από τις γενικές συνελεύσεις εκτιμάται ότι θα γίνει εντός του Νοεμβρίου και τον Δεκέμβριο θα υπάρξει η έγκριση από το υπουργείο Οικονομικών, η ολοκλήρωση της νομικής συγχώνευσης και η έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών της νέας τράπεζας.

Στόχος της νέας τράπεζας είναι «να συμβάλει στην επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και να ισχυροποιήσει τη θέση της χώρας μας», δήλωσε ο Γ. Κωστόπουλος, ενώ ο κ. Ευθ. Χριστοδούλου ανέφερε ότι «σήμερα δημιουργείται ένας τραπεζικός πρωταθλητής στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιφέρεια» που «θα λειτουργήσει ως σημαντιός καταλύτης για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας».

Ο σύλλογος εργαζομένων στην Alpha Bank χαιρέτισε «τη μεγάλη αυτή συμφωνία ως μια διαδικασία με όραμα, για κάτι πολύ μεγάλο, που θα διαμορφώσει όρους ασφάλειας και σιγουριάς για όλους.».

Θετικές αντιδράσεις για τη συγχώνευση

Ευ. Βενιζέλος: Θετική εξέλιξη η συγχώνευση

«Θετική εξέλιξη που δείχνει το δυναμισμό και τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος» χαρακτήρισε τη συγχώνευση Alpha Bank – Eurobank ο ανιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. «Η πρωτοβουλία αυτή δείχνει ότι η σημερινή κρίση μπορεί να λειτουργεί ως ευκαιρία για διαρθρωτικού χαρακτήρα κινήσεις που δίνουν ώθηση, τόσο στη χρηματοοικονομική σφαίρα όσο και στη σφαίρα της πραγματικής οικονομίας, καθώς όλα κρίνονται τελικά στο επίπεδο αυτό», επισήμανε.

«Είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι μετέχει στο νέο σχήμα το Κατάρ, που επενδύει στην Ελλάδα και στέλνει διεθνώς ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας παράλληλα ότι «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως ασφαλές. Πάνω στο υπόβαθρο αυτό μπορούν και πρέπει να γίνουν όλες οι αλλαγές που διαμορφώνουν το νέο τραπεζικό τοπίο, προς όφελος της εθνικής οικονομίας, των καταθετών, των επιχειρήσεων, των εργαζομένων».

Ικανοποίηση και από τη ΝΔ

«Η συμφωνία συγχώνευσης της Alpha Bank με τη Eurobank EFG είναι η απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, εξαιτίας, κυρίως, της κυβερνητικής ανεπάρκειας», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε την κίνηση των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων ορθή στρατηγική κίνηση: «Η δημιουργία ενός ισχυρού τραπεζικού ομίλου, με έντονη παρουσία εντός και εκτός της χώρας μας και με υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, αντιμετωπίζει – μεταξύ άλλων – και την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και την πιθανή αύξηση των επισφαλειών λόγω της μεγάλης ύφεσης. Γι’ αυτό και αποτελεί μια ορθή στρατηγική κίνηση η οποία συμβάλλει στη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».

Λα.Ο.Σ.: Καλοδεχούμενη εξέλιξη, έστω και αργά

«Το φωνάξαμε σε όλους τους τόνους εντός και εκτός Βουλής και στις δύο κυβερνήσεις, Καραμανλή και Παπανδρέου. Συγχωνεύσεις τραπεζών για να υπάρξει σιγουριά και παλιννόστηση κεφαλαίων. Άργησαν δύο χρόνια να το δρομολογήσουν. Έστω και αργά, είναι μία καλοδεχούμενη εξέλιξη, περιττό όμως να μιλάμε πλέον για ελληνικές τράπεζες», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Λα.Ο.Σ.,Κωστής Αϊβαλιώτης.

Πολύ θετική η εξέλιξη και για τη Δημοκρατική Συμμαχία

«Η απόφαση για τη συγχώνευση των τραπεζών Alpha bank-Eurobank EFG, είναι μια πολύ θετική εξέλιξη στην πιο κρίσιμη στιγμή για την ελληνική οικονομία. Με πρωτοβουλία του ιδιωτικού τομέα, παίρνονται αποφάσεις που ισχυροποιούν το τραπεζικό σύστημα και προσελκύουν σ’ αυτό ξένα επενδυτικά κεφάλαια», δήλωσε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη.

«Όμως το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν ξεκίνησε από το τραπεζικό σύστημα, όπως στην Ιρλανδία και την Ισπανία, αλλά από τις τεράστιες δαπάνες του κράτους, που όσο δεν μειώνει τα ελλείμματά του στραγγίζει τη ρευστότητα και στραγγαλίζει τον ιδιωτικό τομέα. Για να ανασάνει η ιδιωτική οικονομία πρέπει επιτέλους και η κυβέρνηση να κάνει τη δική της δουλειά και να πάψει να υποκύπτει στις πιέσεις των κομματικών στρατών που κυριαρχούν στο δημόσιο τομέα», πρόσθεσε.

ΔΗΜ.ΑΡ.: Θετική και αναγκαία η συγχώνευση

«Αναγκαία κίνηση στο πλαίσιο των ραγδαίων αλλαγών που πυροδοτούν η κρίση χρέους και οι μεγάλες ανάγκες των τραπεζών για κεφαλαιακή επάρκεια», χαρακτήρισε τη συγχώνευση των δύο τραπεζών η Δημοκρατική Αριστερά.

ΤτΕ: Απόφαση σταθμός

«Η σημερινή απόφαση περί συγχώνευσης των τραπεζών Alpha και EFG Eurobank για τη δημιουργία μιας μεγάλης και ισχυρής τράπεζας αποτελεί το πρώτο βήμα – σταθμό στη διαδικασία ανασχεδιασμού του ελληνικού τραπεζικού χάρτη», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος. «Η ουσιαστική ενίσχυση των κεφαλαίων της νέας, ενιαίας, τράπεζας, η φιλική προσυνεννόηση των δύο εταίρων, η συμμετοχή ξένου ισχυρού επενδυτή και η αξιοποίηση των συνεργειών σηματοδοτούν αισιόδοξη προοπτική για την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό της σύστημα. Όπως έχω επανειλημμένα υποστηρίξει, στρατηγικές κινήσεις τέτοιας μορφής συμβάλλουν καθοριστικά στην ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας του τραπεζικού συστήματος και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», πρόσθεσε.

Κ. Μίχαλος: «Ναι» σε κινήσεις που ισχυροποιούν το τραπεζικό σύστημα

Για θετική εξέλιξη έκανε λόγο και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος, «εφόσον με τον τρόπο αυτό αντιμετωπισθεί η ανάγκη αναδιάρθρωσης κεφαλαίων των δύο τραπεζών και οδηγήσει σε ένα νέο ισχυρό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα». Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών εξέφρασε ακόμη την ελπίδα η κίνηση αυτή να ανοίξει το δρόμο για νέες ανάλογες συμφωνίες που θα ισχυροποιήσουν το τραπεζικό σύστημα της χώρας, απέναντι στην κρίση.

ΚΚΕ: Κανένα όφελος από τη συγχώνευση

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ εκτιμά ότι από τη συγχώνευση Alpha Bank – Eurobank δεν θα προκύψει κανένα όφελος για την καταχρεωμένη λαϊκή οικογένεια και τους μικρούς επιχειρηματίες που «θα αντιμετωπίσουν έναν πιο ισχυρό τοκογλύφο». Θα υπάρξουν «δραματικές συνέπειες και για τους εργαζόμενους σε αυτές τις τράπεζες που θα βρεθούν αντιμέτωποι με απολύσεις και νέα επίθεση στις εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς».

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «η ηγετική θέση του ομίλου του Κατάρ στο νέο τραπεζικό σχήμα αναδεικνύει τη διαπλοκή συμφερόντων ελληνικού και ξένου κεφαλαίου και την απατηλή προπαγάνδα που προβάλει τις συγχωνεύσεις σαν ασπίδα αποτροπής του “αφελληνισμού” του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Η ισχυροποίηση των μονοπωλίων δεν αποτελεί απάντηση στην κρίση και τα αδιέξοδα του καπιταλισμού, οξύνει τον ανταγωνισμό ανάμεσα στα τμήματα του κεφαλαίου, τις αντιφάσεις του συστήματος και προετοιμάζει νέα πιο βαθιά κρίση».

Εξασφάλιση των θέσεων εργασίας ζητούν ΓΣΕΕ και ΣΥΝ

«Η ανακοίνωση της συγχώνευσης των τραπεζών ALPHA BANK και EUROBANK γίνεται κάτω από την πίεση που γεννά η εξελισσόμενη οικονομική κρίση και η δεινή κατάσταση που έχει περιέλθει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Η συγχώνευση των δύο τραπεζών δεν πρέπει να αποτελέσει αιτία για μια νέα απώλεια θέσεων εργασίας στον τραπεζικό κλάδο», τόνισε ο ΣΥΝ, προσθέτοντας: «Οι ελληνικές τράπεζες έχουν προ πολλού πάψει να επιτελούν το σκοπό της χρηματοδότησης της αγοράς και των επιχειρήσεων. Αντίθετα, στηριζόμενες στο ελληνικό δημόσιο και την ΕΚΤ έχουν ενταχθεί σε ένα σχέδιο διάσωσής τους που κοινωνικοποιεί τις ζημιές τους επιβαρύνοντας τα δημόσια οικονομικά. Άλλωστε, η κρίση των δημόσιων χρεών προήλθε σε ένα μεγάλο βαθμό μετά τα πακέτα σωτηρίας των ιδιωτικών τραπεζών».

Συγχώνευση με απόλυτη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων ζητά η ΓΣΕΕ, επισημαίνοντας πως «Οποιαδήποτε πρωτοβουλία πρέπει να έχει στόχο τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, της ανάπτυξης και την απόλυτη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας. Η όποια συγχώνευση πρέπει να γίνει χωρίς να χαθεί ούτε μια θέση εργασίας, χωρίς να περιοριστεί κανένα εργασιακό δικαίωμα τραπεζοϋπαλλήλου. Αυτές οι προϋποθέσεις πρέπει να εμπεριέχονται ως δεσμεύσεις σε ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο».

Εντυπωσιακά κέρδη για το ΧΑ

Στο μεταξύ, με ένα ξέφρενο ράλι, τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο στην ιστορία του Χ.Α, υποδέχθηκε η αγορά την ανακοίνωση της συμφωνίας. Η ανακοίνωση του deal επέφερε ένα εντυπωσιακό ράλι στις «καταπιεσμένες» τραπεζικές μετοχές, οι οποίες στη σημερινή συνεδρίαση κάλυψαν όλες τις μεγάλες απώλειες της περασμένης εβδομάδας, οι οποίες σε επίπεδο τραπεζικού δείκτη έφθαναν το 20%.

Η σημερινή άνοδος των τραπεζικών μετοχών βελτίωσε σημαντικά τις χαμηλές αποτιμήσεις, τη στιγμή που οι μετοχές της Αlpha και της Eurobank διαπραγματεύονταν κάτω από το 40% της καθαρής τους θέσης. Η μετοχή της Alpha Bank έκλεισε με κέρδη 30,00% και της Eurobank με κέρδη 29,48%.

O Γενικός Δείκτης Τιμών εκτοξεύθηκε πάνω από τα επίπεδα των 1.000 μονάδων και έκλεισε στις 1.006,59 μονάδες σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 14,37%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 86,77 εκατ. ευρώ.