Χωρίς αποτέλεσμα διακόπηκε και η πρωινή συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ με αντικείμενο την εξεύρεση κοινού υποψηφίου για την περφέρεια Αττικής. Με συνέντευξη Τύπου ο κ. Αλέκος Αλαβάνος παρουσίασε το ψηφοδέλτιο του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής για την περιφέρεια Αττικής. Αναμένονται οι ανακοινώσεις του Συνασπισμού.

Ads

Ο ΣΥΝ κατέληξε στην υποψηφιότητα του εργατολόγου, Αλέξη Μητρόπουλου, διατυπώνοντας τη θέση -στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ- ότι θα μπορούσε να συγκαταθέσει, εφόσον αυτή εξασφάλιζε ομοφωνία, σε μία υποψηφιότητα από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του σχήματος, Θοδωρή Δρίτσα, ωστόσο, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή θα συνοδευόταν από τουλάχιστον έναν υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη, προερχόμενο από τον ευρύτερο σοσιαλιστικό χώρο.

Το «παράθυρο» για την υποψηφιότητα Δρίτσα άνοιξε από την Κουμουνδούρου κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, η οποία κατά μεγάλη πλειοψηφία συγκατάθεσε στις σχετικές εισηγήσεις του προέδρου του ΣΥΝ. Την πρόταση Τσίπρα δεν υπερψήφισαν στελέχη του Αριστερού Ρεύματος, ανάμεσα στα οποία βρίσκεται ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της πρότασης για υποψηφιότητα από τη συγγραφέα, Νάντια Βαλαβάνη, χωρίς πάντως να τη θέσει ως επιλογή στο πλαίσιο της εσωκομματικής ψηφοφορίας. Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι της Τετάρτης ο κ. Αλέκος Αλαβάνος εξέδωσε ανακοίνωση, επαναλαμβάνοντας ότι ο ίδιος θα εγκατέλειπε τις αξιώσεις του στην περιφέρεια Αττικής αν γινόταν αποδεκτή από το ΣΥΝ και το ΣΥΡΙΖΑ η υποψηφιότητα Βαλαβάνη.

Από την πλευρά τους, οι συνιστώσες που συγκροτούν το Μέτωπο Ανατροπής και Αλληλεγγύης επανέλαβαν την πάγια θέση τους υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Αλαβάνου και τόνισαν ότι θα συμφωνούσαν εναλλακτικά με αντίστοιχες υποψηφιότητες είτε από την κ. Βαλαβάνη, είτε από τον κ. Λαφαζάνη. Παράλληλα, κατηγορούν το ΣΥΝ ότι αποκλείει χωρίς πολιτικά επιχειρήματα τις υποψηφιότητες Αλαβάνου και Βαλαβάνη.

Ads

Οι τελικές διαβουλεύσεις έχουν χρονικό ορίζοντα το μεσημέρι, καθώς το Μέτωπο και ο κ. Αλαβάνος έχουν προαναγγείλει (12 μ.μ.) συνέντευξη Τύπου με την οποία θα ανακοινώσουν τις οριστικές αποφάσεις τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αργά τη νύχτα της Τετάρτης, μετά τη διακοπή της συνεδρίασης της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία μάλιστα δεν παρέστη ο πρόεδρος του ΣΥΝ, στελέχη -ανεξάρτητα από τη συνιστώσα στην οποία ανήκαν- άφηναν να εννοηθεί πως η ρήξη στο συμμαχικό σχήμα αποτελεί γεγονός, αποδίδοντας την ύστατη προσπάθεια για την εύρεση κοινού υποψηφίου σε επικοινωνιακά παιχνίδια, με στόχο να «χρεώσει» η μία πλευρά στην άλλη την αποτυχία συμπόρευσης.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, τη νύχτα της Τετάρτης, εκφράστηκαν διαφορετικές απόψεις αναφορικά με το πολιτικό περιεχόμενο της ανακοίνωσης του κ. Μητρόπουλου. Το Μέτωπο εκτιμά ότι ο γνωστός καθηγητής Εργατικού Δικαίου δεν πληροί τις 3 προϋποθέσεις που θέτουν οι αντίστοιχες συνιστώσες και τις οποίες ο κ. Αντώνης Νταβανέλος (ΔΕΑ) διατύπωσε ως εξής: «Κάτω το Μνημόνιο», «Κάτω ο Καλλικράτης», «Κάτω η κυβέρνηση». Από την πλευρά του ο ΣΥΝ θεωρεί ότι προσωπικότητες όπως ο κ. Μητρόπουλος περιλαμβάνονται στο πλαίσιο που θέτει το κόμμα για τη «διεμβόλιση του σοσιαλιστικού χώρου» από την Αριστερά.