Την προ δεκαημέρου κατάθεσή του ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τη υπόθεση της Siemens, αναίρεσε ο πρώην διαχειριστής των «μαύρων ταμείων» της εταιρείας, Ράινχαρντ Σίκατσεκ, Στη συμπληρωματική του κατάθεση επιχειρεί να «αθωώσει» τη μητρική εταιρεία από τη γνώση της πολιτικής των δωροδοκιών.

Ads

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εξεταστικής επιτροπής Σήφη Βαλυράκη, κατά την δεύτερη επίσκεψη του κλιμακίου των βουλευτών στο Μόναχο τους γνωστοποιήθηκε από την εισαγγελέα Μπόιμλερ ότι με γραπτή του δήλωση ο Σίκατσεκ, τέσσερις ημέρες μετά την κατάθεσή του, σημείωσε ότι παρερμηνεύτηκαν τα όσα κατέθεσε και ότι ο ίδιος ποτέ δεν ισχυρίστηκε ότι είχε γνώση των δωροδοκιών η εταιρεία, αναιρώντας τα περί «πολιτική της εταιρείας». «Παίρνει πίσω, όσα εννοούσε για τις μυστικές πληρωμές στην Ελλάδα», τόνισε ο Σήφης Βαλυράκης.

Εν τω μεταξύ, η εξεταστική επιτροπή θα εισηγηθεί και θα ζητήσει από την Ολομέλεια της Βουλής παράταση ενός μηνός για να καταλήξει ως τις 15 Δεκεμβρίου σε πόρισμα. Επιπλέον, ο πρόεδρος της εξεταστικής απέστειλε σήμερα επιστολή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, με την οποία ζητάει να εφαρμοστεί ο νόμος για το οργανωμένο έγκλημα και να επιβληθεί στην εταιρεία πρόστιμο από 50.000 έως 5 εκ. ευρώ.

Επιπλέον, ο Σήφης Βαλυράκης απέστειλε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου συμπληρωματική πορισματική αναφορά για την άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου για κατάχρηση εξουσίας, «γιατί ενώ προέκυπτε η εμπλοκή των στελεχών της μητρικής εταιρείας σε παράνομες πράξεις προς όφελός της και ιδιαίτερα όσων ομολόγησαν ότι διαχειρίζονταν τα μαύρα ταμεία, δεν είχε ασκηθεί εναντίον τους ποινική δίωξη και μάλιστα για οργανωμένο έγκλημα». Με αυτόν τον τρόπο μπαίνουν και πάλι στο στόχαστρο ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεώργιος Σανιδάς, ο εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου που έκανε την προανάκριση και ο τέταρτος ειδικός ανακριτής Νικόλαος Ζαγοριανός.

Ads

Παράλληλα, ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής κατηγορεί και τη σημερινή εφέτη – ανακρίτρια Μαρία Νικολακέα για απαράδεκτη ολιγωρία να προσωποποιήσει με κατηγορίες την δίωξη για το διεθνές οργανωμένο έγκλημα, ενώ υπονόησε ότι θα μπορούσε να ασκήσει διώξεις κατά των στελεχών της Siemens, υπόδικων που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Η εξεταστική επιτροπή ομόφωνα εξάλλου με γνώμονα τις διεθνείς συμβάσεις που διέπουν την καταπολέμηση της διαφθοράς και την καθιέρωση της διαφάνειας και του υγιούς ανταγωνισμού, αποφάσισε να καταγγείλει τη Siemens στους διεθνείς οργανισμούς, τον ΟΟΣΑ, τον ΟΑΣΕ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, τη Διεθνή Κεφαλαιαγορά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα αρμόδια συμβούλια υπουργών.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή το πρωί πάντως η εξεταστική θα βρεθεί και πάλι στο Μόναχο για να εξετάσει τον τελευταίο μάρτυρα, τον συνδιαχειριστή των «μαύρων ταμείων» Μίχαελ Κουτσενόϊτερ, ενώ θα συνέλθει εκ νέου στις 15 του μηνός Δευτέρα, για να αποφασίσει για τα περαιτέρω.