Ο Αρσλάν Ταϊφάν Οζκιόκ παραδόθηκε στην Ελλάδα από την Κύπρο, όπου είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο, στις 26 Μαρτίου 2009. Οι κυπριακές αρχές παρέδωσαν στην ελληνική δικαιοσύνη τον 54χρονο Τούρκο, με την αιτιολογία ότι δεν ήταν αρμόδιες να εξετάσουν το αίτημα του για παροχή πολιτικού ασύλου, διότι σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού του Δουβλίνου η αρμόδια για αυτό χώρα είναι η Ελλάδα.

Ads

Κατά την άφιξη του Οζκιόκ στην Ελλάδα, οι ελληνικές αρχές τον έθεσαν υπό κράτηση και ο ίδιος υπέβαλε αμέσως νέα αίτηση για άσυλο, ενώ παράλληλα εναντίον του εκκρεμεί αίτημα για έκδοση του στην Τουρκία.

Ο Οζκιόκ, που είναι σήμερα 54 ετών, δραστηριοποιήθηκε σε αριστερές πολιτικές οργανώσεις κατά τη δεκαετία του ‘70 και το 1981 συνελήφθη με κατηγορίες για συμμετοχή σε ένοπλη δράση. Παρότι ο Οζκιόκ αρνήθηκε τις εν λόγω κατηγορίες, το στρατιωτικό δικαστήριο που εκδίκασε την υπόθεσή του δεν πείσθηκε και τον κατδίκασε σε θανατική ποινή, η οποία όμως δεν εκτελέστηκε.

Για τα επόμενα χρόνια, ο Οζκιόκ παρέμεινε έγκλειστος στις τουρκικές φύλακες μέχρι το 1990 οπότε και απέδρασε. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη φυλακή ο Οζκιόκ ανάπτυξε δραστηριότητα ενάντια στις συνθήκες κράτησης, ενώ παράλληλα συμμετείχε και πρωτοστάτησε σε κινητοποιήσεις πολιτικών κρατούμενων και σε μια σειρά από απεργίες πείνας. Επιπλέον, έγραψε και δημοσίευσε τρία βιβλία στα οποία καταγγέλονται οι συνθήκες κράτησης στις τουρκικές φυλακές, τα βασανιστήρια και τη δικαιοσύνη των στρατοδικείων.

Ads

Ο Αρσλάν Ταϊφάν Οζκιόκ κρατείται στην Ελλάδα από τις 26 Μαρτίου, οπότε εκδόθηκε από την Κύπρο στη χώρα μας. Αυτή τη στιγμή εκκρεμεί η αίτηση πολιτικού ασύλου που έχει υποβάλει, ενώ ταυτόχρονα η Τουρκία ασκεί πιέσεις για την έκδοσή του.

Σήμερα στις 18.00 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια, η οποία οργανώθηκε από την Επιτροπή Αλληλεγγύης με αίτημα τη χορήγηση πολιτικού ασύλου στον εν λόγω πολιτικό πρόσφυγα.