Σχέδιο νόμου για την «Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση στο Εξωτερικό» παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Φώφη Γεννηματά.

Ads

Το νομοσχέδιο προβλέπει την ένταξη της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας υποδοχής, ενώ εξαιρέσεις από τον γενικό κανόνα θα υπάρξουν μόνον εφόσον επιβάλλεται κάτι τέτοιο από τις τοπικές συνθήκες. Σύμφωνα με την κα Γεννηματά, αυτό κατέστη αναγκαίο καθώς στο εξωτερικό λειτουργούν 81 ελληνικά σχολεία, 100 δίγλωσσα και 799 Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας, εκτός επίσημου συστήματος και χωρίς να παρέχουν καμία πιστοποίηση. Τα τμήματα αυτά θα κλείσουν σταδιακά, καθώς θα σταματήσουν να δέχονται μαθητές για πρώτη εγγραφή σε κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα από το σχολικό έτος 2012 – 2013.

Με το νομοσχέδιο επίσης επιχειρείται «εξορθολογισμός των δαπανών για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, με τη δημιουργία βάσης δεδομένων και της αξιοποίησης του εκπαιδευτικού προσωπικού, το οποίο αριθμεί περισσότερα από 1.800 μέλη». Για το λόγο αυτό, εισάγεται ο θεσμός της περιοδικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, που υπηρετούν ελληνόγλωσσες μονάδες του εξωτερικού και η εξ’ αποστάσεως ψηφιακή επιμόρφωση. Όπως προκύπτει από στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, το 2009 δαπανήθηκαν 106 εκατ. ευρώ για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό, ποσό που διαμορφώθηκε στα 88 εκατ. πέρσι και στα 73 εκατ. φέτος.

Τέλος, για την προβολή και την προώθηση της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό, το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία κέντρων υπό τη γενική ονομασία «Λόγος». Σημειώνεται ότι το πρώτο κέντρο «Λόγος» λειτουργεί ήδη στο πανεπιστήμιο Flinders της Αυστραλίας με επιχορήγηση 600.000 δολαρίων από την τοπική κυβέρνηση.

Ads