Η αναβολή της σημερινής πολυαναμενόμενης συνεδρίασης της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει ακριβώς την νέα κρίσιμη φάση την οποία διανύει το συμμαχικό σχήμα.

Ads

Η κατηγορηματική διατύπωση της απόφασης από τον κ. Αλέκο Αλαβάνο, να θέσει υποψηφιότητα για την περιφέρεια Αττικής με ή χωρίς τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» στο ΣΥΝ ο οποίος βρίσκεται μπροστά σε έναν ορατό κίνδυνο: στις εκλογές του Νοεμβρίου να συστρατευθούν συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, φιλικά προσκείμενες στον πάλαι ποτέ ισχυρό παράγοντα της παράταξης, με τον ίδιο και όχι με την επιλογή της Κουμουνδούρου.

Επισήμως, ο ΣΥΝ διαμηνύει ότι στη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία μετατίθεται για το ερχόμενο Σάββατο, θα επιμείνει στην πρόταση υποψηφιότητας του εργατολόγου, μέλους του ΠΑΣΟΚ, Αλέξη Μητρόπουλου, για την περιφέρεια Αττικής. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, προκρίθηκε με τη μορφή της ενωτικής κίνησης η υποψηφιότητα του κ. Μανώλη Γλέζου, μιας προσωπικότητας γνωστής για την ευρεία αποδοχή του στο ΣΥΝ και το ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ διαρρέουν ότι ακριβώς επειδή ο κ. Γλέζος αρνήθηκε τη συγκεκριμένη πρόταση, αναβλήθηκε εν μέσω αδιεξόδου η προγραμματισμένη για την Πέμπτη συνεδρίαση της Γραμματείας του σχήματος.

Άλλωστε, στην Κουμουνδούρου παρακολουθούν με ενδιαφέρον εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, όπως η σημερινή αποχώρηση από το κόμμα του ακαδημαϊκού, πρώην υποψηφίου νομάρχη του ΠΑΣΟΚ στη Φθιώτιδα, Νότη Μαριά. Στο ΣΥΝ περιμένουν να δουν και άλλες ενδεχόμενες αντίστοιχες κινήσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ τα αμέσως επόμενα 24ωρα (σημειωτέον, συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο του κυβερνώντος κόμματος) και αρκετοί αποδίδουν και σε αυτόν τον παράγοντα την αναβολή της «αναμέτρησης» του ΣΥΝ με τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντοτε, με «φόντο» την περιφέρεια Αττικής, η οποία βέβαια αποτελεί μόνο την κορυφή ενός μεγάλου «παγόβουνου» διαφορών και τριβών στο χώρο της λεγόμενης ανανεωτικής ριζοσπαστικής αριστεράς.

Ads

Μαζί με τη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, μετατίθεται εκτός απροόπτου και η ανακοίνωση της απόφασης του κ. Αλέκου Αλαβάνου να θέσει υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής.