H 1η Διεθνής Έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας, DEFENSYS 2010, εγκαινιάστηκε την Πέμπτη από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελο Βενιζέλο στη Θεσσαλονίκη. Η έκθεση, στην οποία μετέχουν 28 αντιπροσωπείες από διαφορετικές χώρες, θα διαρκέσει έως την Κυριακή 31 Οκτωβρίου.

Ads

Ο κ. Βενιζέλος στην ομιλία του αναφέρθηκε στα θέματα των αμυντικών δαπανών, στην πρόταση της κυβέρνησης για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τους εξοπλισμούς, στις υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στην τρόικα, καθώς και στο κυβερνητικό έργο στον τομέα αυτό μέχρι σήμερα.

Οι κυβερνητικές προτάσεις και μέτρα

Μέχρι το τέλος του χρόνου η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει στη Βουλή και στο ΚΥΣΕΑ την πρότασή της για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και για το δεκαπενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα, ανακοίνωσε ο υπουργός.

Tις επόμενες, πάντως, ημέρες με τη σύμφωνη γνώμη του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας Πάνου Μπεγλίτη και του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου θα οριστούν διεθνείς σύμβουλοι, που θα έχουν βασική αποστολή να εξετάσουν προτάσεις και ιδέες για το μέλλον των κρατικών εταιρειών. Οι επιχειρήσεις του ευρύτερου τομέα στην αμυντική βιομηχανία είναι τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία και η Ελληνική Βιομηχανία Όπλων, οι οποίες «είναι έτοιμες να ακούσουν προτάσεις για το δικό τους μέλλον. Είμαστε ανοικτοί σε κάθε ιδέα που μπορεί να είναι λειτουργική και αποτελεσματική, χωρίς προκαταλήψεις και χωρίς στερεότυπα», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Ads

Εξάλλου, η Defensys είναι και ένας τρόπος να δοθεί η δυνατότητα στις εγχώριες επιχειρήσεις να παρουσιάσουν τις δυνατότητές τους και, μέσω της έκθεσης, να προβούν σε σύναψη συμφωνιών και συνεργασιών, υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.

Υποχρεώσεις απέναντι στην Τρόικα και εξοπλισμοί

Η Ελλάδα έχει αναλάβει την υποχρέωση απέναντι στην τρόικα ότι θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα μεταφέρουν στην εθνική έννομη τάξη της τη νέα οδηγία για τις αμυντικές προμήθειες, επεσήμανε ο υπουργός. Ενώ, μάλιστα, η ίδια η οδηγία προβλέπει ότι τα κράτη – μέλη θα πρέπει να τη μεταφέρουν στο δίκαιό τους μέχρι τον Αύγουστο του 2011, ο κ. Βενιζέλος εξήγησε ότι το ελληνικό υπουργείο άμυνας είναι υποχρεωμένο να ολοκληρώσει τη μεταφορά αυτή μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο. «Θα είμαστε συνεπείς, σε ένα περίπου μήνα υπολογίζω ότι θα μπορούμε να δώσουμε στη δημοσιότητα ένα προσχέδιο που θα είναι αντικείμενο ανοιχτής διαβούλευσης», τόνισε.

H Eλλάδα «εξακολουθεί να είναι μια από τις λίγες χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που υπερβαίνει το όριο του 2% του ΑΕΠ από πλευράς αμυντικών δαπανών» επεσήμανε σχετικά με το θέμα των εξοπλισμών, τονίζοντας παράλληλα ότι ο αμυντικός προϋπολογισμός παραμένει πολύ σημαντικός για μια «αγοράστρια χώρα» όπως η Ελλάδα.

Παρόλα αυτά, η οικονομική κρίση επιβάλλει στις κυβερνήσεις όλων των χωρών να αναθεωρήσουν δεδομένα που ήταν αυτονόητα και να προχωρήσουν σε χαμηλού κόστους, έξυπνες αγορές εξοπλισμών, ακόμα και με τη δημιουργία κοινοπραξιών στους κόλπους των ενόπλων δυνάμεών της, όπως στην περίπτωση Ευρωπαϊκών χωρών.

Στο ίδιο θέμα, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι πολλοί αποδίδουν τα αίτια της δημοσιονομικής κρίσης στο ύψος των αμυντικών δαπανών, προβάλλοντας, μάλιστα, το παράδειγμα του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει ταχθεί δημόσια υπέρ της μείωσης των εξοπλισμών.

«Είναι καλοδεχούμενες οι παρατηρήσεις αυτές όταν συνοδεύονται από ενέργειες που θα αφορούσαν, για παράδειγμα, τη μείωση των εξοπλιστικών πρωτοβουλιών της γειτονικής χώρας στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου» ανέφερε σχετικά.

Τέλος, ο υπουργός αναφέρθηκε στο κυβερνητικό έργο που έγινε τον τελευταίο χρόνο στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και υπενθύμισε ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα και οι αμυντικές δαπάνες είναι ένας χώρος «πάνω από τον οποίο έχει επικαθίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό ένα βαρύ και πυκνό σύννεφο καχυποψίας και αδιαφάνειας».

162 εταιρείες από 22 χώρες συμμετέχουν στην έκθεση

Στα εγκαίνια της έκθεσης ήταν παρόντες 17 υπουργοί και υφυπουργοί από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ΝΑΤΟ, μεσογειακών αλλά και μακρύτερων χωρών, πρέσβεις, στρατιωτική ηγεσία , ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ο βουλευτής της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Μάρκος Μπόλαρης και ο νομάρχης Θεσσαλονίκης και υποψήφιος περιφερειάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου της πόλης.

Η έκθεση, στην οποία μετέχουν 162 εταιρείες από 22 χώρες, δέκα χώρες με κρατικά περίπτερα, ενώ 48 κράτη έχουν αποστείλει επίσημες αντιπροσωπείες, θα διαρκέσει ως τις 31 Οκτωβρίου, και στη διάρκειά της προβλέπονται να διεξαχθούν συνέδρια, πολυμερείς και διμερείς συναντήσεις.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη Defensys

Την ίδια στιγμή που στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» πραγματοποιούνταν τα εγκαίνια της έκθεσης, στην πλατεία ΧΑΝΘ της πόλης πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη διοργάνωση έκθεσης οπλικών συστημάτων στην πόλη.

Η συγκέντρωση οργανώθηκε με πρωτοβουλία των παρατάξεων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές «Θεσσαλονίκη-ανοιχτή πόλη» και «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα-Μπορούμε να τους σταματήσουμε».

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν οι υποστηριζόμενοι από το ΣΥΝ υποψήφιοι για το Δήμο Θεσσαλονίκης και για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και Τάσος Κουράκης. Οι διαδηλωτές αποχώρησαν χωρίς να σημειωθούν επεισόδια, ενώ γύρω από το συνεδριακό χώρο είχαν παραταχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.