Οι αλλαγές στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, οι οποίες θα κινούνται εντός των ορίων που επιτρέπει το Σύνταγμα, συζητήθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο και λίγο αργότερα σε συνέντευξη Τύπου, εξαγγέλθηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη.

Ads

Σημειώνεται ότι το θέμα των αλλαγών στο νόμο περί ευθύνης υπουργών δεν βρισκόταν στην ατζέντα του υπουργικού, ωστόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, έθεσε το ζήτημα και στη συνέχεια προχώρησε στις σχετικές ανακοινώσεις.

Ειδικότερα, το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει την κατάργηση όλων των εξαιρετικά σύντομων παραγραφών. Η παραγραφή για αδικήματα Υπουργών είναι ίδια με την παραγραφή που ισχύει για όλους. Βεβαίως δεν μπορεί να αλλάξει η προβλεπόμενη από το άρθρο 86 παρ. 2 Συντ. αποσβεστική προθεσμία.

Επίσης, ορίζεται η επιβολή περιοριστικών όρων και προβλέπεται η υποχρεωτική κατάσχεση οικονομικού οφέλους, με την Επιτροπή της Βουλής που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση, να έχει τη δυνατότητα να διατάσσει υποχρεωτικά την κατάσχεση του οικονομικού οφέλους που συνεπάγεται η διερευνώμενη αξιόποινη πράξη.

Ads

Ακόμη, δημιουργείται τριμελές Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, πριν από τη σύσταση της προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, που θα αποτελείται από έναν αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και δύο εισαγγελείς εφετών και έχει ως έργο να προβεί στο νομικό έλεγχο των στοιχείων και την αξιολόγηση της ουσιαστικής βασιμότητάς τους και μετά να γνωμοδοτήσει εάν συντρέχει περίπτωση διερεύνησης πιθανής ποινικής ευθύνης Υπουργού.

Τέλος, προβλέπεται η δέσμευση κάθε είδους λογαριασμών, τίτλων και χρηματοπιστωτικών προϊόντων μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος Υπουργού ή Υφυπουργού με απόφαση του ανακριτή, εφόσον η δίωξη αφορά κακουργηματική πράξη