Επιπλέον αλλαγές στο νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, το οποίο συζητείται στη Βουλή, έκανε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος.

Ads

Η αποζημίωση για το Σάββατο ή Κυριακή από 100% του ημερομισθίου, που προβλεπόταν αρχικά, είχε μειωθεί στο 50% και τώρα στο 30% ενώ εξαιρούνται εντελώς οι ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις. Όσον αφορά στη μετατροπή των συμβάσεων έργου (μπλοκάκια) σε πλήρη απασχόληση μετά από πάροδο τριών μηνών στον ίδιο εργοδότη, αρχικά αυξήθηκε στους έξι μήνες και τώρα στους εννέα.

Η ΓΣΕΕ καταδικάζει σε σχετική ανακοίνωση την ανεξήγητη υποχώρηση του υπουργού Εργασίας στα παράλογα αιτήματα των εργοδοτών και κυρίως των μεγαλοξενοδόχων.

«Την τελευταία στιγμή ο Υπουργός Εργασίας καταθέτει τροπολογίες που τον επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο κυρίως όσον αφορά τους εργαζόμενους με μπλοκάκι και την αμοιβή των εργαζομένων, όταν εργάζονται το Σαββατοκύριακο. Επιβεβαιώνεται έτσι ότι και το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, όπως και το αντίστοιχο για το ασφαλιστικό, η κυβέρνηση τα έχει εγκαταλείψει για να γραφτούν από το κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ, στους οποίους προσφέρει «γη και ύδωρ», αναφέρει ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και της επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης διαβεβαίωσε από τη Βουλή ότι κανένας εργαζόμενος στα stage που είναι σε εξέλιξη δεν θα χάσει τα χρήματα που πρέπει να του καταβληθούν. Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλη, ο κ. Κουτρουμάνης συμπλήρωσε πως υπήρξε πράγματι μια καθυστέρηση με την πληρωμή, αυτό όμως οφείλεται στην αδυναμία του ΟΑΕΔ.

Επίσης, κατά τη συνάντηση την Πέμπτη του προέδρου του ΟΑΕΔ Ηλία Κικίλια, με τους κοινωνικούς εταίρους, ο οργανισμός θα χρειαστεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση 40 εκατομμυρίων ευρώ για να μπορέσει να καταβάλει τα επιδόματα ανεργίας το Μάιο.