Εν μέσω ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 18:00 το απόγευμα της Τετάρτης η συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, στη διάρκεια της οποίας ο υπουργός Οικονομικών δέχτηκε εκ νέου τα πυρά βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Σε μια προσπάθεια μετριασμού των έντονων «πράσινων» αντιδράσεων, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε αλλαγές στα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Ads

Aπό 1 % έως και 3% θα κυμαίνονται τελικά οι συντελεστές της κλίμακας της έκτακτης εισφοράς που θα καταβάλουν όσοι έχουν εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ. Ειδικότερα σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η έκτακτη εισφορά θα είναι 1% για εισοδήματα από 12.000- 20.000 ευρώ, 2% για εισοδήματα 20.000 ως 50.000 ευρώ και 3% για εισοδήματα μεγαλύτερα από 50.000 ευρώ. Το αφορολόγητο όριο εισοδήματος θα παραμείνει στα 12.000 ευρώ.

Ακόμη, το αφορολόγητο όριο του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου, μειώνεται από τις 400.000 ευρώ που ανέρχεται σήμερα σε ατομικό επίπεδο, στις 200.000 ευρώ.

Αναστέλλεται, τουλάχιστον για φέτος, η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

Ads

Στο ΚΤΕ Οικονομικών συζητήθηκε ακόμη η προώθηση νόμου για την ανά τρίμηνο ή εξάμηνο λογοδοσία στην Βουλή με έκθεση πεπραγμένων του ΔΣ του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, καθώς και η αναζήτηση στοιχείων για χρήματα που βγήκαν εκτός Ελλάδας από τις αρχές του 2010. Επίσης, ο έλεγχος «πόθεν έσχες» σε όσους διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα καθώς και άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών σε βάθος 20ετίας, αλλά και η επιβολή ειδικού ετήσιου τέλους για κατοικίες στους λογαριασμούς της ΔΕΗ ύψους 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο «από το πρώτο τετραγωνικό».

Παράλληλα, ο υπουργός έδωσε σήμερα νέα παράταση για την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Ενστάσεις βουλευτών

Στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών, ο Αλέκος Αθανασιάδης επανέλαβε ότι θα καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο, διευρύνοντας τη διαφωνία του και για τις πωλήσεις πέραν της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΔΑΘ και των λιμένων. Και ο Κώστας Καρτάλης εμφανίστηκε να μην έχε πειστεί για την αποτελεσματικότητα των αποκρατικοποιήσεων. Αναποφάσιστος ως προς το αν θα ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο εμφανίστηκε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, διατυπώνοντας ταυτόχρονα την δυσπιστία του προς τον κ. Παπακωνσταντίνου, ενώ ο Θανάσης Οικονόμου εκτίμησε ως υπερβολική την αύξηση ΦΠΑ από 13% σε 23% στην εστίαση.

Τη διαγραφή της δαπάνης 700 εκατ. ευρώ στο ασφαλιστικό της ΔΕΗ, τη φορολόγηση των αδειών φωτοβολταϊκών και την περικοπή της διακρατικής βοήθειας (αφορά το υπουργείο Εξωτερικών) πρότεινε ο Πάρις Κουκουλόπουλος. Το ερώτημα «πως αποκρατικοποιούμε χωρίς μελέτη κερδών και οφέλους» διατύπωσε ο Δημήτρης Λιντζέρης, ενώ τόσο η Χρύσα Αράπογλου όσο και η Τόνια Αντωνίου έκαναν λόγο για δημοκρατικό και πολιτικό έλλειμμα καθώς «συζητάμε για δεύτερο Μνημόνιο, ενώ δεν έχει συζητηθεί στην Βουλή ούτε το πρώτο».

Η κ. Αντωνίου, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο το φορολογικό, όσο το ότι γίνονται αποκρατικοποιήσεις με λογική fast track και διατύπωσε προς τον κ. Παπακωνσταντίνου το ερώτημα «πως αποφασίζεις, π.χ. να πουλήσεις το 55% της ΛΑΡΚΟ, όταν δεν έχει γίνει συζήτηση ούτε με την διοίκηση ούτε με του εργαζόμενους» για να λάβει την απάντηση ότι «το αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο».

Η κ. Αντωνίου επανέλαβε ότι ενώ ο πρωθυπουργός μιλά για λογοδοσία και διαφάνεια, δεν έχει συζητηθεί ούτε το πρώτο Μνημόνιο, ούτε δανειακή σύμβαση και εκτίμησε ότι ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι από τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι αποκρατικοποιήσεις, θέτοντας, τέλος, το ερώτημα «ποιος ωφελείται από αυτόν τον τρόπο, ο πωλητής ή ο αγοραστής;».