Τα σωματεία των εργαζομένων σε μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ ανακοίνωσαν ότι η στάση εργασίας που είχε προγραμματισθεί για την Πέμπτη από τις 11:00 έως τις 16:00 μετατρέπεται σε στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 09:00 και από τις 22:00 έως τη λήξη της βάρδιας την ίδια ημέρα, ενώ την Παρασκευή δεν θα πραγματοποιήσουν καμία κινητοποίηση.

Ads

Σε κοινή επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδος τα σωματεία των εργαζομένων σε μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ υπογραμμίζουν ότι η συρρίκνωση των εισοδημάτων και η κατακρήμνιση των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων, δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ως εκ τούτου, σημειώνουν, ότι η μάχη που δίνουν έχει σαφής κοινωνικές προεκτάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν πως «οι επιπτώσεις στην ”οικονομική ζημιά” είναι αλληλένδετες και δεν έχουν να κάνουν μόνο με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους κλάδους μας». Υπογραμμίζουν, ωστόσο, ότι έχουν «ιδιαίτερη ευαισθησία όσον αφορά τις μικρές επιχειρήσεις των τοπικών αγορών γι΄ αυτό και τα ”ασφαλή περιφερειακά λιμάνια του καταναλωτισμού”, ουσιαστικά ”αποκλείονται” όταν δεν υπάρχει συγκοινωνιακή πρόσβαση».

Νωρίτερα, την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ζήτησε ο επιχειρηματικός κόσμος, για τις 10 ημέρες των εορτών.

Ads

«Για μία ακόμη φορά οι επιχειρήσεις και οι πολίτες αυτής της χώρας είναι τα παράπλευρα θύματα της διαμάχης της κυβέρνησης με τις συντεχνίες. Η κυβέρνηση οφείλει να κατανοήσει ότι πρέπει επιτέλους να κυβερνήσει προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της και αφήνοντας κατά μέρος την τακτική του κοινωνικού αυτοματισμού, για να καλύψει την δική της ανεπάρκεια. Και οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες αλλά και γενικότερα στις ΔΕΚΟ, όμως, οφείλουν να κατανοήσουν και αυτοί ότι τα προβλήματα των Δημόσιων Επιχειρήσεων στις οποίες εργάζονται πρέπει να επιλυθούν καθώς έχουν γίνει πλέον αβάσταχτα για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.Τους καλούμε να σταματήσουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, που δίνουν τη χαριστική βολή στη χειμαζόμενη αγορά» δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Επιστολή έστειλε η ΓΣΕΒΕΕ προς τις ομοσπονδίες και τα σωματεία των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς κάνοντας έκκληση για αναστολή των κινητοποιήσεων για το επόμενο τουλάχιστον 10ημερο. Αναλυτικά στην επιστολή της η ΓΣΕΒΕΕ αναφέρει: «Αναγνωρίζουμε την διεκδίκηση και αγωνιστική κινητοποίηση των εργαζομένων στις συγκοινωνίες ως αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα τους. Αντιλαμβανόμαστε επίσης, και το ότι με τις απεργιακές κινητοποιήσεις υπάρχει και επιπρόσθετη οικονομική ζημιά για τους εργαζόμενους του κλάδους σας. Πρέπει όμως να αντιληφθείτε και εσείς ότι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα (εργοδότες και εργαζόμενοι) κινδυνεύουν να χάσουν την ίδια την δουλεία τους, εκτός από τις μειώσεις αποδοχών τους, και οι μικρές ιδιαίτερα επιχειρήσεις να βάλουν λουκέτο ΑΝ δεν υπάρξει η δυνατότητα, ιδιαίτερα τώρα την εορταστική περίοδο, να ενισχυθούν τα έσοδα τους. {…} Κάνουμε έκκληση τουλάχιστον για τις επόμενες 10 ημέρες να μην επιμείνετε σε μορφές κινητοποίησης που αφαιρούν την δυνατότητα πρόσβασης των καταναλωτών προς τις τοπικές αγορές. Όχι μόνο λόγω έλλειψης συγκοινωνιών αλλά και του κυκλοφοριακού χάους που δημιουργείτε. Επιλέξτε άλλο τρόπο κινητοποιήσεων ειδικά για τις επόμενες 10 ημέρες. Σημειωτέων ότι με το κυκλοφοριακό χάος που δημιουργείται διευκολύνετε την ακόμα μεγαλύτερη προσέλευση πολιτών προς τα νέα “ασφαλή” περιφερειακά “λιμάνια” του καταναλωτισμού, τα εμπορικά κέντρα τύπου Mall».

Την αναστολή των κινητοποιήσεων των εργαζόμενων στα μέσα μαζικής μεταφοράς ζήτησε και η ΕΣΕΕ καθώς, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας, Βασίλης Κορκίδης, ”το ελληνικό εμπόριο ελπίζει ότι η Χριστουγεννιάτικη αγορά θα αποτελέσει μια ευχάριστη παρένθεση ανάμεσα στο πρωτόγνωρο 2010 και το απρόβλεπτο 2011”.

Ο κ. Κορκίδης στη δήλωσή του σημειώνει ότι την Κυριακή που μας πέρασε τα εμπορικά καταστήματα ήταν μισογεμάτα και όχι μισοάδεια ενώ οι έμποροι πωλούν με τις όσο το δυνατόν ανταγωνιστικότερες και χαμηλότερες τιμές.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Γιώργος Κασιμάτης, χαρακτήρισε δραματική την κατάσταση στην αγορά πού επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο λόγω της αδυναμίας των καταναλωτών να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

«Απευθύνω έκκληση προς τους εργαζόμενους αυτούς που με δίκαια αιτήματα κατεβαίνουν στον δρόμο, να λάβουν υπόψη τους το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργείται από τις κινητοποιήσεις αυτές. Κοινωνικό πρόβλημα που διογκώνεται από την αδυναμία μετακίνησης μισθωτών, συνταξιούχων και άλλων εργαζομένων που θέλουν απρόσκοπτα να πάνε στην εργασία τους ή να κατέβουν στην αγορά» επισήμανε.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας σημείωσαν τέλος τον προβληματισμό τους για τις επιπτώσεις της κινητοποίησης, ενώ ο ΕΣΑ αναφέρει ως εναλλακτική πρόταση για τους απεργούς τη λύση να προσέλθουν στην εργασία τους, αλλά να μεταφέρουν δωρεάν τους επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων

Οι κινητοποιήσεις των επόμενων ημερών έχουν ως εξής:

Την Τρίτη, στάση εργασίας 12.00-16.00 θα πραγματοποιηθεί σε λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ, ενώ κανένα δρομολόγιο δεν θα εκτελεστεί σε ΗΣΑΠ, Μετρό και Προαστιακό από 11.00 έως 16.00.

Για την Τετάρτη έχει εξαγγελθεί 24ωρη απεργία.

Την Πέμπτη στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 09:00 και από τις 22:00 έως τη λήξη της βάρδιας θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι σε μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ, ενώ τα λεωφορεία θα εκτελούν δρομολόγια από τις 09.00 έως τις 21.00

Την Παρασκευή δεν θα υπάρξει καμία κινητοποίησε σε μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ.