Πρόσθετες επιβαρύνσεις για όσους προσφεύγουν στη δικαιοσύνη κατά των φορολογικών αποφάσεων προβλέπουν οι διατάξεις του νέου Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, για την εφαρμογή του οποίου το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε στις εφορίες σχετικές οδηγίες. Παράλληλα, ανάλογα με το ύψος του προστίμου θα ορίζεται και το αρμόδιο δικαστήριο για την  εκδίκασης της φορολογικής διαφοράς, ενώ η απόφαση του δικαστηρίου δεν είναι εφέσιμη.

Ads

Σύμφωνα με το νέο Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, η εκδίκαση φορολογικών διαφορών υψηλότερων των 150.000 ευρώ θα πραγματοποιείται σε πρώτο, αλλά και σε δεύτερο βαθμό, μόνο από το διοικητικό εφετείο. Αν το ποσό είναι μέχρι 20.000 τότε η υπόθεση θα εκδικάζεται από το μονομελές διοικητικό πρωτοδικείο, ενώ για ποσά από 20.000 έως 150.000 αρμόδιο θα είναι το Τριμελές διοικητικό πρωτοδικείο.

 

Μάλιστα, όπως αναφέρει το in, για φορολογικές παραβάσεις που είχαν ως αποτέλεσμα την αναστολή λειτουργίας επαγγελματικών εγκαταστάσεων, αφαίρεση πινακίδων και αδειών κυκλοφορίας μεταφορικών μέσων, αρμόδιος για την εκδίκασή τους είναι αποκλειστικά ο πρόεδρος πρωτοδικών του διοικητικού πρωτοδικείου, ενώ δεν δίνεται η δυνατότητα άσκησης έφεσης. Οι διάδικοι μπορούν να προσφύγουν μόνο στο ΣτΕ.

Ads

 

Σημειώνεται πως σε περίπτωση που έχουν καταλογιστεί στον φορολογούμενο πρόστιμα διαφόρων ποσών, τότε για το καθορισμό του αρμόδιου δικαστηρίου λαμβάνεται υπόψη το μεγαλύτερο από αυτά, ενώ από το ίδιο δικαστήριο θα εκδικαστούν και οι υποθέσεις των υπολοίπων προστίμων. Σημειώνεται πως οι αλλαγές που προβλέπονται από το νέο Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας ισχύουν αναδρομικά και για τις εκκρεμείς κατά την 1/1/2011 υποθέσεις.