Στην τελική ευθεία πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής και οι αναταράξεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζονται. Μετά τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος διατηρεί σαφείς αποστάσεις από τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων Καραμανλή και άλλα στελέχη του κόμματος ισχυρίζονται τώρα ότι αρνητικές μνήμες από τις κυβερνήσεις αυτές αποτελούν τροχοπέδη για τη Νέα Δημοκρατία. Την ίδια στιγμή, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δημιουργεί νέες εντάσεις.

Ads

«Nα μιλήσει ο Καραμανλής»

Οι σαφείς αποστάσεις του Αντώνη Σαμαρά από τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων Καραμανλή, όπως εκφράστηκαν σε προχθεσινή τηλεοπτική συνέντευξή του, και κυρίως η άμεση πρόκληση προς τον τέως πρωθυπουργό να μιλήσει δημοσίως φέρονται να προκάλεσαν έντονη δυσφορία στον κύκλο των υποστηρικτών του πρώην πρωθυπουργού.

Ο ίδιος ο κ. Καραμανλής πάντως, αν και ενημερώθηκε για τις δηλώσεις Σαμαρά, απέφυγε να δώσει κάποια συνέχεια.

Ads

«Πήρα στην πλάτη μου ένα βάρος στους ώμους μου, περισσότερο από εκείνο που αναλογούσε. Σας το υπενόησα και προηγουμένως. Ο κ. Καραμανλής αυτή τη στιγμή έχει αποφασίσει ο ίδιος ότι δεν θέλει να μιλήσει, γι αυτό και είναι βαρύτερο το βάρος στις δικές μου πλάτες» τόνισε ο κ. Σαμαράς προχθές.

Σε αντίστοιχες δηλώσεις προέβησαν και άλλα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Πιστεύω ότι θα πρέπει και από τον ίδιο (σ.σ.: τον κ. Καραμανλή) να λάβουν “πληρωμένη απάντηση”, όσοι επιχειρούν, εδώ και έναν χρόνο, να απαξιώσουν το έργο της ΝΔ» τόνισε χαρακτηριστικά ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Μ. Χαρακόπουλος. Ο ίδιος, πάντως, αναγνώρισε την προσφορά του τέως πρωθυπουργού στην παράταξη.

Η ΝΔ «σέρνει ένα βάρος που δεν της ανήκει», διαμαρτυρήθηκε ο Γερ. Γιακουμάτος και διερωτήθηκε: «Γιατί να φορτωθεί μερικά golden τσογλάν ο Σαμαράς;».

«Να αποφεύγει την πόλωση και τις ακραίες θέσεις και να συνδράμει με ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα στην προσπάθεια για να ξεπεραστεί το συντομότερο δυνατό αυτή η εθνική κρίση» ζήτησε από τον κ. Σαμαρά ο πρώην υπουργός Ι. Κεφαλογιάννης, καλώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εγκαταλείψει την τακτική της πόλωσης που έχει υιοθετήσει το τελευταίο εξάμηνο.

«Τα ωραία λόγια, οι υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα αλλά και πολύ δε περισσότερο οι αντιπαραθέσεις χωρίς ουσία αφήνουν παντελώς αδιάφορο τον ελληνικό λαό και το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να εντείνουν το κλίμα της απαξίας της πολιτικής και των πολιτικών» τόνισε.

«Oταν η πατρίδα κινδυνεύει και ο λαός υποφέρει, δεν μένει χώρος και χρόνος για προσωπικές στρατηγικές και επιδιώξεις», σημείωσε χαρακτηριστικά σε δήλωσή του στο «Έθνος».

Σενάρια εκλογών ίσον νέες εντάσεις στη ΝΔ

Τον εκνευρισμό εντείνει και η φημολογία για πρόωρες εκλογές σε συνδυασμό με τα σενάρια περί απόφασης της νέας ηγεσίας να αφήσει εκτός εκλογικής λίστας βουλευτές με σημαίνοντα ρόλο στις κυβερνήσεις Καραμανλή.

Την ίδια στιγμή που ο κ. Σαμαράς φέρεται να βλέπει ως πιθανό διάστημα εκλογικής αναμέτρησης το διάστημα Φεβρουαρίου – Μαρτίου 2011 και η κυρίαρχη άποψη στη Ρηγίλλης είναι ότι ο πρωθυπουργός θα αποφύγει μια εκλογική αναμέτρηση εντός 2011, δεν λείπουν τα στελέχη εκείνα της ΝΔ που έχουν διαφορετική άποψη. Όλοι πάντως δηλώνουν έτοιμοι για εκλογές.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Π. Παναγιωτόπουλος απέφυγε να κάνει εκτίμηση αν τελικώς θα προσφύγει σε εκλογές ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας όμως ότι ο Πρωθυπουργός θα πρέπει «να αναλάβει το κόστος για τέτοιου είδους πρωτοβουλίες» σε μια τέτοια δύσκολη περίοδο.

«Τον Δεκέμβριο θα ήταν ανεύθυνο να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές με δεδομένο ότι έχουμε την ψήφιση του προϋπολογισμού» εκτιμά ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ κ. Μ.Χαρακόπουλος.

Εν γένει, η κεντρική γραμμή είναι πως ο κ. Παπανδρέου μπλοφάρει με τον ενδεχόμενο άμεσων εκλογών, καθώς «εκβιάζει με εκλογές γιατί ουσιαστικά ζητεί άφεση αμαρτιών για την υπαγωγή της χώρας στα δεσμά του μνημονίου και από την άλλη μια λευκή επιταγή για να υλοποιήσει μια κρυφή ατζέντα στη λήψη σκληρότερων μέτρων.»

Κι όμως, κάποιοι στη ΝΔ είναι πεπεισμένοι ότι θα ακολουθήσουν άμεσα εκλογές. Ο λόγος για τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κων/νος Καραμανλής κ. Ευ. Μεϊμαράκη, ο οποίος θεωρεί βέβαιη την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Ταυτόχρονα και ο βουλευτής κ. Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «έχει ανοίξει το μπουκάλι και έχει βγει το τζίνι των εκλογών».

Σημειώνεται ότι της ίδιας άποψης είναι και η συντριπτική πλειοψηφία των «καραμανλικών» βουλευτών, όπως οι κκ. Πρ. Παυλόπουλος, Δ. Σιούφας και Ευ. Αντώναρος.

Πηγή: Βήμα, Έθνος