Μήνυμα για αντεπίθεση του λαού έστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της συγκέντρωσης του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Κοτζιά, παρουσιάζοντας τις εναλλακτικές προτάσεις για έξοδο από την κρίση. Σημειώνεται ότι στην συγκέντρωση μίλησαν και η ευρωβουλευτής του Πορτογαλικού “Μπλόκου της Αριστεράς”, Μαρίζα Ματιας, αλλά και ο βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας, Ζαν Πιερ Μπραρ.

Ads

«Στέλνουμε μήνυμα ότι γυρίζουμε το παιχνίδι. Μπορούμε να τους κάνουμε να φοβηθούν. Μπορούμε να τους κάνουμε να μας υπολογίσουν», δήλωσε σε έντονο ύφος ο Αλέξης Τσίπρας. «Στέλνουμε μήνυμα προς το γερασμένο πολιτικό σύστημα εξουσίας και σε όσους είναι γαντζωμένοι στις καρέκλες τους εδώ και δεκαετίες. Στέλνουμε μήνυμα προς όλη την Ευρώπη, ότι ο ελληνικός λαός θα υπερασπισθεί τις Θερμοπύλες», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, τονίζοντας ότι «το μέτωπο αντίστασης πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων στο οποίο καλούσαμε εδώ και μήνες είναι ήδη εδώ».

«Θέλουν να εφαρμόσουν το πείραμα σε εμάς και μετά χωρίς δισταγμό και στους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς λαούς. Όμως το πείραμα δεν τους βγαίνει γιατί το πειραματόζωο , αντιδρά, και καταλαβαίνουν ότι το σχέδιο δεν μπορεί να περπατήσει χωρίς τη συναίνεση της κοινωνίας», επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα τόνισε ότι «οι αγώνες του ελληνικού λαού θα μεταφερθούν σε όλη την Ευρώπη και γι’ αυτό δίνουμε μάχη με την Ευρωπαϊκή αριστερά». «Όσο περισσότερο μας φοβηθούν, τόσο περισσότερο θα μας υπολογίσουν. Όσο περισσότερο μας υπολογίζουν, τόσο περισσότερο θα πλησιάζουμε κοντά στη νίκη», δήλωσε.

Ads

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση δήλωσε πως δεν είναι άμοιρη ευθυνών για να υποστηρίζει πως για όλα φταίει η Τρόικα. «Η σημερινή κυβέρνηση ήξερε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Ήξερε από το Σεπτέμβρη, όταν τους είχε ενημερώσει ο διοικητής της ΤτΕ, και έλεγε ψέματα προεκλογικά για να κερδίσει την εξουσία», δήλωσε.

«Οι μάσκες όμως έπεσαν και πλέον οι υπουργοί της κυβέρνησης αποκαλύπτουν συνέχεια πράγματα, όπως ο κ. Λοβέρδος που αποκάλυψε ότι το ΔΝΤ υπαγορεύει νομοσχέδια από τον Δεκέμβριο, ενώ ο υφυπουργός Οικονομικών, ο κ. Σαχινίδης είπε ανοιχτά σε συνέντευξή του, ότι η προσφυγή στο ΔΝΤ ήταν η μοναδική επιλογή για τη κυβέρνηση από την επόμενη της εκλογής της. Είχε δηλαδή αποφασιστεί από τον Οκτώβριο και έξι μήνες τώρα μας δουλεύανε ψιλό γαζί. Έξι μήνες κοροϊδεύουν και τρομοκρατούν τον ελληνικό λαό, για να αποδεχτεί ως αναγκαστική λύση και μονόδρομο τη λεηλασία και το ΔΝΤ», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Εναλλακτικές προτάσεις και δημοψήφισμα

«Ζητάμε δημοψήφισμα και απορρίπτουν την πρότασή μας ως ανεδαφική, μη ρεαλιστική. Ο ρεαλισμός τους μας οδηγεί στη καταστροφή και αυτό δε μπορούμε να το αφήσουμε να συμβεί», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

«Η κυβέρνηση έχει πια χάσει κάθε αξιοπιστία στον ελληνικό λαό και εμείς έχουμε λύσεις να προτείνουμε. Υπάρχει εναλλακτικός δρόμος, που απαιτεί την ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα και ανοίγεται με την απεμπλοκή από τον καταστροφικό μηχανισμό της υποτιθέμενης στήριξης από το ΔΝΤ», επισήμανε.

Ο κ. Τσίπρας στον «μονόδρομο του ΔΝΤ» αντιπαραθέτει την «επαναδιαπραγμάτευση και διεκδίκηση για απ ευθείας δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με αναδιάρθρωση των όρων, του χρόνου αποπληρωμής, των επιτοκίων και ενδεχομένως και με διαγραφή μέρους του χρέους, στα πλαίσια μιας συνολικής ρύθμισης σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο».

Παράλληλα, σημειώνει ότι «το δημοσιονομικό πρόβλημα αντιμετωπίζεται με τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου και όχι κόβοντας από τους μισθούς φτώχειας και από τις συντάξεις της ανέχειας». Προτείνει λοιπόν την φορολόγηση του μεγάλου κεφάλαιου, την άρση των αδικιών του φορολογικού συστήματος, την κατάργηση δεκάδων απαλλαγών από το ΦΠΑ, τη φορολόγηση του εφοπλιστικού κεφαλαίου, το οποίο έχει 58 διαφορετικά είδη φοροαπαλλαγών, τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, τη μείωση των στρατιωτικών δαπανών, την άμεση επιβολή κοινωνικού ελέγχου στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, τη δημιουργία δημόσιου τραπεζικού πόλου που θα σπάσει το τραπεζικό καρτέλ, την καταβολή από τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες του 10% των κερδών τους, με μορφή μετοχών στα ασφαλιστικά ταμεία και τη φορολόγηση του αφορολόγητου πλούτου.

«Να ποιος γέννησε το χρέος, οι εξοπλισμοί, οι φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο και το καθεστώς ασυλίας στην αισχροκέρδεια των τραπεζών», τόνισε.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας για την ανάπτυξη προτείνει δημόσιες επενδύσεις, μοντέλο ανάπτυξης με έμφαση στην αγροτική οικονομία, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τον ήπιο τουρισμό και τις νέες τεχνολογίες και παραγωγική ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα.

«Η Αριστερά έχει εναλλακτικές προτάσεις, η κυβέρνηση είναι αυτή που δεν έχει τίποτα να πει τον ελληνικό λαό».

«Μας ρίχνουν στη ζούγκλα και ψάχνουν για συνένοχους. Όσο κι αν μας πιέζουν, στο κάδρο της προκατασκευασμένης συναίνεσης και της συνευθύνης, δε πρόκειται να μπούμε ούτε καν για αναμνηστική φωτογραφία», επισήμανε.

«Η αριστερά δεν θα τους κάνει το χατίρι και για αυτό ετοιμάζονται να μας συκοφαντήσουν, να πουν ψέματα, να κάνουν προβοκάτσιες βάζοντας μπροστά την ακροδεξιά, το παιδί για τα θελήματα», δήλωσε.

«Το μέλλον του τόπου και της νέας γενιάς, το δικαίωμα στη ζωή και την αξιοπρέπεια, κρίνεται τώρα. Όχι όμως σε κλειστά γραφεία αλλά στους δρόμους, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές».

«Δεν θα περάσουν αυτά τα μέτρα. Γιατί κανένας δεν μας ρώτησε. Γι αυτό και ζητάμε δημοψήφισμα για δημοκρατική διέξοδο. Είμαστε πιο δυνατοί από αυτούς, γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Είμαστε πιο δυνατοί γιατί υπερασπιζόμαστε την κοινωνία. Γιατί υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία. Και μπορούμε να τους σταματήσουμε. Η κοινωνία θα νικήσει. Η δημοκρατία θα νικήσει», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.