Νέες περικοπές σε µισθούς και συντάξεις, νέους φόρους και κλείσιµο φορέων είναι τα μέτρα που επιτάσσει το Μνημόνιο 2 που ετοιμάζεται να υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα ως αντάλλαγμα για τη νέα χρηματοδότηση της χώρας. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες προέκυψε εμπλοκή λόγω διαφωνίας της κυβέρνησης με την τρόικα για την κατάργηση της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων.

Ads

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» έως χθες το βράδυ η κυβέρνηση διαπραγματευόταν με την τρόικα προκειμένου να αρθεί το τελευταίο εμπόδιο για την καταβολή της 5ης δόσης. Επισημαίνεται ότι η τρόικα την Τρίτη το απόγευμα επανέφερε το ζήτημα της μη επέκτασης της ισχύος των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Οι πληροφορίες θέλουν το σχήμα να ζητά να μην ισχύουν οι κλαδικές και οι ομοιοεπαγγελματικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας στις επιχειρήσεις που δεν εκπροσωπούνται στη διαδικασία της συλλογικής διαπραγμάτευσης ενώ σήμερα οι κλαδικές συμβάσεις επεκτείνουν την ισχύ τους και στις επιχειρήσεις που δεν εκπροσωπούνται αρκεί να έχουν υπογραφεί από τους εκπροσώπους του 51% του εκάστοτε κλάδου. Η τρόικα στον αντίποδα επιμένει στην κατάργηση αυτού του ποσοστού και μάλιστα ως προαπαιτούμενο για την παροχή της δόσης. Το δημοσίευμα της «Καθημερινής» αναφέρει ότι η ηγεσία του υπουργείου αντιδρά σε αυτή την απαίτηση της τρόικας κι έχει την υποστήριξη του Μαξίμου. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν έως αργά το βράδυ την Τρίτη και αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα.

Πάντως οι διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με διαπραγματεύσεις ενδέχεται να συνεχιστούν και την άλλη εβδομάδα καθώς υπάρχουν κι άλλα ανοιχτά ζητήματα ενώ σενάρια θέλουν την κυβέρνηση να προωθεί τελικά δυο διαφορετικά νομοσχέδια, ένα για τα νέα μέτρα έως το 2015 κι ένα για το νέο μνημόνιο. Πάντως τα νέα μέτρα κλειδώνουν και αναμένεται να αποδώσουν 6,5 δις ευρώ ως το τέλος του χρόνου αλλά και να προκαλέσουν σφοδρές αντιδράσεις.

Ads

Τα εν λόγω μέτρα που συμφώνησαν κυβέρνηση και τρόικα οδηγούν στη μείωση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων από την 1η Ιουλίου σε ποσοστό ως και 8%, των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα κατά 2% και στη μείωση των υψηλών συντάξεων από 2 ως 4%. Για πρώτη φορά επιβάλλεται σε όλους ασφαλιστική εισφορά 3% υπέρ των ανέργων. Η εισφορά που καταβάλουν σήμερα οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα είναι 1% και πλέον αυξάνεται στο 3%. Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί αν θα επιβαρυνθούν και οι εργοδότες, αλλά η τρόικα ζήτησε οι επιχειρήσεις να απαλλαγούν από πρόσθετες επιβαρύνσεις.

Επίσης για τους δημοσίους υπαλλήλους κόβεται στο μισό το κίνητρο απόδοσης που κυμαίνεται από 57-100 ευρώ το μήνα και πλέον περιορίζεται στα 28 ως 50 ευρώ το μήνα. Για υπαλλήλους που αμείβονται με 1000 ευρώ το μήνα η απώλεια ανέρχεται μέχρι 5% αφού για τους πτυχιούχους το κίνητρο απόδοσης είναι 100 ευρώ το μήνα. Μικρότερες είναι οι απώλειες για τους υπαλλήλους πτυχιούχους ΤΕΙ ή υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Παράλληλα, κόβεται το αφορολόγητο όριο στο μισό, από 12.000 ευρώ σήμερα στις 6.000 ευρώ – για τους ελεύθερους επαγγελματίες και περιορίζεται στις 10.000 ευρώ για τους μισθωτούς. Ταυτόχρονα αποφασίστηκε να επιβληθεί νέα έκτακτη εισφορά στους ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας, κατεβάζοντας το όριο επιβολής ΦΑΠ από τις 400.000 ευρώ στις 300.000 ή 350.000 ευρώ καθώς και έκτακτη εισφορά στους κατόχους σκαφών αναψυχής, πολυτελών ΙΧ άνω των 2000 κυβικών, ακόμη και επί των ιδιοκτησιών που έχουν πισίνες.

Η νέα συµφωνία θα επεκτείνει το Μνηµόνιο κατά δύο χρόνια, παρατείνοντας αντίστοιχα την παρουσία της τρόικας στην Ελλάδα ώς το 2015. Το Μνηµόνιο 2 θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση µετά το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα, το οποίο στην ουσία θα εξειδικεύει. Η κυβέρνηση αναµένεται να ολοκληρώσει τις διαπραγµατεύσεις µε την τρόικα για το νέο πακέτο µέτρων την Παρασκευή, αν και πηγές του οικονοµικού επιτελείου δεν απέκλειαν χθες να συνεχισθούν και την επόµενη εβδοµάδα, λόγω των εμπλοκών που προέκυψαν.

Εφόσον συµφωνηθούντα µέτρα και από το Υπουργικό Συµβούλιο θα ανακοινωθεί το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα και θα συγκληθεί το Συµβούλιο Υπουργών Οικονοµίας, το οποίο αναµένεται να συµφωνήσει στο νέο πακέτο χρηµατοδότησης της χώρας. Ουσιαστικά, δηλαδή, αναµένεται συµφωνία πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Ιουνίου. Μέχρι χθες όλα ήταν ανοιχτά, σύμφωνα με τα «Νέα», λόγω του επίμαχου θέματος της συµµετοχής του ιδιωτικού τοµέα µε µια οικειοθελή επιµήκυνση των τίτλων που κατέχει, κάτι στο οποίο επέµεινε ιδιαιτέρως η Γερµανία. Αν αποφασισθεί τελικώς η συµµετοχή των ιδιωτών, τότε το πρόσθετο ποσό χρηµατοδότησης από την τρόικα θα διαµορφωθεί γύρω στα 30-40 δισ. ευρώ για τη διετία 2012-2013, ενώ χωρίς τη συµµετοχή των ιδιωτών θα χρειαστεί να ανέβει στα 60 δισ.