Υπέρ μίας αφρικανικής στρατιωτικής επέμβασης στην Ακτή Ελεφαντοστού, ώστε να φύγει ο πρώην πρόεδρος της χώρας Λοράν Γκμπάγκμπο, τάσσεται ο αντίπαλος του για την προεδρία, Αλασάν Ουατάρα, ο οποίος φέρεται από τη διεθνή κοινότητα ως ο νόμιμα εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας, σημειώνοντας παράλληλα ότι μία τέτοια επέμβαση δεν θα είναι κατά των Ιβοριανών και δεν θα οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο.

Ads

«Αν χρησιμοποιηθεί βία στην Ακτή Ελεφαντοστού, θα είναι για να φύγει ο Λοράν Γκμπάγκμπο. Δε θα πρόκειται για βία κατά των Ιβοριανών ή κατά της Ακτής Ελεφαντοστού», δήλωσε ο Αλασάν Ουατάρα, σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε στην τηλεόραση France 24. «Ο κίνδυνος του εμφυλίου πολέμου που ακούω δεν υπάρχει καθόλου. Ο Λοράν Γκμπάγκμπο μπορεί να μας απαλλάξει από μία στρατιωτική δράση αν λογικευτεί. Νομίζω ότι θα είναι υπεύθυνος για την κατάσταση που θα ζήσει», πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή, ο μεσολαβητής της Αφρικανικής Ένωσης για την πολιτική κρίση στην Ακτή Ελεφαντοστού και πρωθυπουργός της Κένυα, Ράιλα Οντίνγκα διαβεβαίωσε ότι σε περίπτωση που ο Λοράν Γκμπάγκμπο εγκαταλείψει την εξουσία ειρηνικά, τότε θα του χορηγηθεί «αμνηστία».

«Θα υπάρξει αμνηστία γι’ αυτόν, υπό την έννοια ότι δεν θα διωχθεί», δήλωσε στον ο Οντίνγκα, κατά την επιστροφή του από μια διήμερη αποστολή στο Αμπιτζάν. «Και σε περίπτωση που αποφασίσει να παραμείνει στη χώρα θα μπορεί να επιδοθεί στις ασχολίες του κανονικά», πτόσθεσε ο Οντίνγκα.

Ads

«Αν αποφασίσει να φύγει στην εξορία, δεν θα παραπεμφθεί ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, υπό τον όρο όμως ότι θα δεχτεί να παραδώσει την εξουσία. Η χώρα του θα του εγγυηθεί την αμνηστία, όπως και στα συγγενικά του πρόσωπα», δήλωσε ο Οντίνγκα.

Ο Λοράν Γκμπάγκμπο «εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα» να αποσυρθεί και να παραχωρήσει την προεδρία της Ακτής του Ελεφαντοστού στον Αλασάν Ουατάρα, αλλά αυτή η ευκαιρία μπορεί να χαθεί, προειδοποίησε ο Τζόνι Κάρσον, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για τις αφρικανικές υποθέσεις.

Την ίδια στιγμή, ο Αλσιντέ Ντζεντζέ, υπουργός Εξωτερικών του Λοράν Γκμπάγκμπο, δήλωσε ότι ο αποκλεισμός του Αλασάν Ουατάρα στο Golf Hotel στο Αμπιτζάν «θα αρθεί αν οι πρώην αντάρτες που βρίσκονται εκεί πάνε στο Μπουακέ».

«Ο στρατός της Ακτής Ελεφαντοστού πιστεύει ότι δεν μπορούμε να ανεχτούμε την ύπαρξη 300 βαριά οπλισμένων πρώην ανταρτών σε αυτό το ξενοδοχείο. Πρόκειται για μια απειλή, ακόμη και για τον πρόεδρο Γκμπάγκμπο, του οποίου η κατοικία απέχει πέντε λεπτά» πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο επικεφαλής των επιχειρήσεων του ΟΗΕ για τη διατήρηση της ειρήνης Αλέν Λε Ρόι δήλωσε σήμερα ότι θα ζητήσει την αποστολή 1.000 έως 2.000 επιπλέον κυανόκρανων στην Ακτή Ελεφαντοστού.