Ομάδα περίπου 30 ακροδεξιών, η οποία βρίσκονταν εξ αρχής -χωρίς να κάνει διακριτή την παρουσία της- μέσα στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, διέκοψε με απειλητική διάθεση εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Υπό το αμήχανο βλέμμα των παριστάμενων αστυνομικών, φώναξαν ρατσιστικά συνθήματα και αποχώρησαν αφού απωθήθηκαν από αστυνομική διμοιρία που έφτασε στην αίθουσα. Δεν έγιναν συλλήψεις. Η εκδήλωση,την οποία μετέδιδε ζωντανά το Tvxs, ολοκληρώθηκε κανονικά.

Ads

Ομιλητής της εκδήλωσης με τίτλο: «Προς ένα νέο καθεστώς ιθαγένειας», ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, αποχωρεί από το πάνελ λόγων ανειλλημμένων υποχρεώσεων. Ξαφνικά, ο ίδιος όπως και οι υπόλοιποι ομιλητές και διοργανωτές της εκδήλωσης, άρχισε να δέχεται τις αποδοκιμασίες ομάδας οργισμένων ατόμων. Αιφνής αμέσως, ξεπρόβαλλαν από το συγκεντρωμένο πλήθος και άλλα -προφανώς- μέλη ακροδεξιών οργανώσεων.

Κάποιοι πήραν το μικρόφωνο της συζήτησης, και αφού καταλόγισαν στους διοργανωτές ότι δεν φιλοξένησαν «την άλλη άποψη», άρχισαν να φωνάζουν με μένος ρατσιστικά συνθήματα. Μετά την -ήπια- παρέμβαση διμοιρίας αστυνομικών, αποχώρησαν από την Παλαιά Βουλή. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης, πριν εκδηλωθεί το επεισόδιο, κάποιοι από τους πρωταγωνιστές της «πρωτοβουλίας» χειροκροτούσαν, ομολογουμένως με περίεργο τρόπο, τις εισηγήσεις που απευθύνονταν υπέρ των δικαιωμάτων των μεταναστών.

Η εκδήλωση

Στη συζήτηση που διοργάνωσε η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου οι εισηγητές επικρότησαν μεν τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη χορήγηση ιθαγένειας σε αριθμό μεταναστών, ωστόσο, τόνισαν την ανάγκη να ληφθούν περαιτέρω μέτρα τόσο προς αυτή την κατεύθυνση, όσο και προς την παράλληλη ουσιαστική ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία και σε τομείς όπως η εργασία.

Ads

Το τρίπτυχο: «Μετανάστες – Εργασία – Ιθαγένεια» υπερασπίστηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, ο οποίος, ανάμεσα σε άλλα, μίλησε για έλλειψη υποδομών που θα στηρίξουν πραγματικά την ένταξη των μεταναστών.
«Ακρογωνιαίο λίθο της δημοκρατίας» χαρακτήρισε το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημητρής Παξινός.

Ο ρόλος της εκκλησίας είναι «να συμβάλλει στην άρνηση των εκατέρωθεν προκαταλήψεων», ανέφερε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας, Χρυσόστομος, τονίζοντας ότι «ο σεβασμός στην ετερότητα οφείλει να είναι ο κανόνας».
Η ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία συν τοις άλλοις καθυστερεί τη γήρανση του ελληνικού πληθυσμού, σημείωσε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Χρήστος Κυριαζής.

«Εξέλιξη ουσιαστικής ένταξης» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για τη χορήγηση ιθαγένειας ο συντονιστής του Φόρουμ Μεταναστών, Αχμέτ Μοαβία, αναφέροντας ότι σήμερα αρκετοί μετανάστες «μπορούν να πιστεύουν ότι θα ξεφύγουν από την εκμετάλλευση, τη γραφειοκρατία και τον κοινωνικό αποκλεισμό».

«Όλοι είμαστε πολίτες ενός πλανήτη(…) αργήσαμε ως πολιτεία να πάρουμε μια τέτοια πρωτοβουλία», επισήμανε ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Δημήτρης Μπράτης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης διαβάστηκε και επιστολή της Κωνσταντίνας Κούνεβα, η οποία αφού διαπίστωσε την ύπαρξη κοινωνικής κρίσης, ζήτησε σεβασμό και αγάπη, καταλήγοντας: «Για να καλυτερεύσει η ζωή μας, θα πρέπει να καλυτερεύσει η σκέψη μας».

Εισηγήσεις απηύθυναν και ο πρόεδρος της Επιτροπής για τα Δικαιώματα του ανθρώπου, Κωστής Παπαϊωάννου και ο επίκουρος καθηγητής του Παντείου πανεπιστημίου, Δημήτρης Χριστόπουλος. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Αλιβιζάτος.