Κανένα μέσο μαζικής μεταφοράς δεν θα κινηθεί σήμερα στην πρωτεύουσα καθώς οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες απεργούν διαμαρτυρόμενοι για τη ψήφιση σήμερα του νομοσχεδίου για τις αστικές συγκοινωνίες. Οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε πορεία και συγκέντρωση μπροστά από τη Βουλή. Λόγω της 24ωρης απεργίας, δεν ισχύει ο δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας.

Ads

Συγκεκριμένα, ακινητοποιημένα θα μείνουν το μετρό, ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και το τραμ. Ο Προαστιακός θα λειτουργεί κανονικά σήμερα.

Οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν στις 16:00 το απόγευμα πορεία προς την Βουλή. Το επίμαχο νομοσχέδιο που ψηφίζεται απόψε, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και τροπολογία με την οποία ποινικοποιείται η άρνηση πληρωμής εισιτηρίου και διοδίων.

Κατά την συζήτηση τη Δευτέρα, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης τάχθηκαν εναντίον του νομοσχεδίου, ενώ, ΚΚΕ και ΛΑΟΣ ζήτησαν την απόσυρσή του. Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί την Τρίτη το απόγευμα επί των άρθρων και των τροπολογιών και η ψήφισή του αναμένεται αργά το βράδυ.

Ads

Την Τετάρτη οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΑ θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση στην οποία θα αποφασίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεών τους. Λόγω της γενικής συνέλευσης, τα μπλε λεωφορεία δεν θα κινηθούν από τις 11:00 έως τις 16:00.

Σημειώνεται ότι από χθες, Δευτέρα ισχύουν οι νέες αυξημένες τιμές στα εισιτήρια του προαστιακού, με το εισιτήριο να εξομοιώνεται με αυτό των υπολοίπων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στο 1,40 ευρώ.

Σημειώνεται επίσης πως η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και κλείσιμο ορισμένων δρόμων. Οι δρόμοι που θα κλείσουν είναι:

  • Η αριστερή λωρίδα της Αθηνών – Λαμίας από την οδό Νιρβάνα μέχρι την Αττική οδό και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από τις 10.00 έως τις 15.00. Οι εργασίες θα διαρκέσουν ένα μήνα.
  • Μια λωρίδα της Β. Σοφίας στο ύψος της συμβολής με την Τσόχα και στα δύο ρεύματα. Στη δεξιά λωρίδα μεταξύ Τσόχα και Μεσογείων (προς Κηφισιά) και μεταξύ Β. Σοφίας και Τσόχα (προς Αγ. Παρασκευή). Οι εργασίες θα γίνονται από τις 22.00 έως τις 06.00 για δύο μέρες.

Αντιπαράθεση στη Βουλή για το νομοσχέδιο

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή χθες το βράδυ, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις αστικές συγκοινωνίες και πιο συγκεκριμένα, για την τροπολογία που επιβάλει αυστηρές ποινές σε όσους αρνούνται να πληρώσουν εισιτήριο και διόδια.

Ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας δήλωσε ότι το ποσοστό εισιτηριοδιαφυγής φτάνει έως και το 40% στην ΕΘΕΛ, ενώ σε Μετρό και Τραμ κυμαίνεται από 7-8% έως 10%. «Πού θα οδηγηθούμε; Αν κάποιοι λένε ότι κάνουμε στάση πληρωμών για τις παρεχόμενες υπηρεσίες, πέραν του φαύλου κύκλου ίσως να οδηγηθούμε και στην στάση λειτουργίας αυτών των υπηρεσιών αφού θα είναι ασύμφορο πλέον να παρασχεθούν» είπε ο κ. Ρέππας και κάλεσε τους εργαζομένους στις αστικές συγκοινωνίες «να υπερασπιστούν τις υπηρεσίες τους πείθοντας τους πολίτες ότι είναι στοιχειώδης υποχρέωση να πληρώνουν για το εισιτήριό τους».

Ο Δ. Ρέππας, απηύθυνε προειδοποίηση προς τις τράπεζες να συνεχίσουν την ομαλή χρηματοδότηση ώστε να ολοκληρωθούν χωρίς προβλήματα τα έργα των πέντε μεγάλων αυτοκινητόδρομων. «Καμία τράπεζα και κανένας τραπεζίτης δεν μπορεί να βρει προσχήματα έναντι του δημοσίου ώστε να βρει πάτημα και να αποχωρήσει. Θα μείνουν και θα συνεχίζουν να είναι συνεπείς στη χρηματοδότηση από τη στιγμή που το κράτος είναι συνεπές με τις υποχρεώσεις του», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέππας.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φέρνει μια εμπρηστική τροπολογία που βάζει φυλακή όσους δεν πληρώνουν τα διόδια, την ίδια ώρα που οι κλέφτες των δισεκατομμυρίων είναι θωρακισμένοι θεσμικά με ατιμωρησία.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΛαΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, υποστήριξε ότι «το κίνημα δεν πληρώνω δεν είναι αυθόρμητο» και ότι «εξυπηρετεί τους ευρωπαίους τραπεζίτες που έκαναν συμβάσεις με χαμηλό επιτόκιο και ψάχνουν τον τρόπο να απαλλαγούν από αυτές».

Μαγκριώτης: «Ο νόμος θα εφαρμοστεί»

Ο νόμος θα εφαρμοστεί αν θέλουμε να κρατήσουμε τις δημόσιες συγκοινωνίες και να διασφαλίσουμε τις θέσεις απασχόλησης, δήλωσε σήμερα στην τηλεόραση του Σκάι ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης. Εμφανίστηκε βέβαιος ότι από αύριο θα σταματήσουν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων και θα ξεκινήσει η δουλειά από τους εργαζόμενους για την αναγέννηση των αστικών συγκοινωνιών.

Σημείωσε πως η εισιτηροδιαφυγή τα προηγούμενα χρόνια ήταν μεγάλη σε βάρος του φορέα αλλά και του δημόσιου συμφέροντος. Είπε πως έχει συγκροτηθεί σώμα επιθεωρητών που θα διενεργούν αυστηρούς ελέγχους. Για τις αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων είπε πως αυτό έπρεπε να γίνει για να είναι βιώσιμες οι αστικές συγκοινωνίες.

Για την υπόθεση της Siemens, είπε πως όπως γίνεται προσπάθεια μέσω της Βουλής να αποδοθούν ευθύνες σε φυσικά πρόσωπα, έτσι πρέπει να πληρώσει και η Siemens ως εταιρεία. Είπε πως ζητάμε να αποδοθούν ευθύνες με βάση το πόρισμα της Βουλής, για την ηθική και οικονομική ζημιά που έκανε η εταιρία στην Ελλάδα. Ξεκαθάρισε ότι θα αξιολογηθούν όλες οι συμβάσεις με την Siemens.

Σε ότι αφορά το θέμα των διοδίων
προανήγγειλε σημαντικές μειώσεις στο αντίτιμο στα υπό κατασκευή τμήματα.