Παράνομη κρίθηκε από το δικαστήριο η σημερινή απεργία των εργαζομένων στο μετρό, ύστερα από προσφυγή της διοίκησης της Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε. (ΣΤΑ.ΣΥ.) Στο μεταξύ, νέες κινητοποιήσεις έχουν προγραμματίσει για την Τετάρτη οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, με βασικό αίτημα να μην προχωρήσει ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας στις επιχειρήσεις των αστικών συγκοινωνιών. Στο χωρό των κινητοποιήσεων εισέρχονται από αύριο και οι ιδιοκτήτες ταξί, που ξεκινούν 48ωρη απεργία.

Ads

Η εταιρεία καλεί τους εργαζόμενους να επιστρέψουν αμέσως στις θέσεις τους προκειμένου να λειτουργήσει το μετρό όμως όπως υποστηρίζει το Σωματείο, ακόμη δεν έχει φτάσει στα χέρια του καμία απόφαση δικαστηρίου. Όπως εκτιμούν εξάλλου, ακόμη και αν επιδοθεί η δικαστική απόφαση, είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν και να συγκεντρωθούν οι υπάλληλοι που απαιτούνται για την ασφαλή λειτουργία του μετρό. 
 
Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, η ΣΤΑ.ΣΥ. έχει καταθέσει νέα προσφυγή στο δικαστήριο για την αυριανή 24ωρη απεργία που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι σε μετρό, τραμ και ΗΣΑΠ. Η υπόθεση θα εκδικαστεί αύριο το πρωί και η απόφαση θα εκδοθεί μετά το μεσημέρι.

Ακινητοποιημένα την Τετάρτη μέσα μαζικής μεταφοράς και ταξί

Για αύριο, Τετάρτη, ακινητοποιημένα αναμένεται να παραμείνουν όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς: μετρό, ΗΣΑΠ, τραμ, λεωφορεία, τρόλεϊ και προαστιακός, ενώ 24ωρη απεργία έχουν κηρύξει και εργαζόμενοι σε ολόκληρο τον όμιλο του ΟΣΕ, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Ads

Οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες αντιδρούν στηνε φαρμογή της εργασιακής εφεδρείας, επισημαίνοντας πως έχουν αποχωρήσει το τελευταίο διάστημα εκατοντάδες υπάλληλοι, στο πλαίσιο των μετατάξεων, κατ’ εφαρμογή του νόμου για την εξυγίανση των αστικών συγκοινωνιών.

Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Ραγκούσης, κάλεσε τους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες να επιδείξουν υπευθυνότητα και να σταθμίσουν τη στάση τους με βάση το γενικό συμφέρον. Παράλληλα, τόνισε ότι ο τομέας των αστικών συγκοινωνιών συνεχίζει να παράγει ελλείμματα, που για το 2011 θα φτάσουν τα 150 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι οριακή.

Στο χορό των κινητοποιήσεων εισέρχονται από αύριο και οι ιδιοκτήτες ταξί, οι οποίοι αρχίζουν 48ωρη απεργία, αντιδρώντας στο σχέδιο νόμου για την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους.

Διαβάστε επίσης:

Χωρίς μετρό, λεωφορεία και τρόλεϊ για 24 ώρες