«Εάν εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα εξυγίανσης της οικονομίας της και από την πλευρά της η ΕΕ προχωρήσει σε μια συνολική προσέγγιση του προβλήματος που παρατηρείται σε χώρες της ευρωζώνης, η Ελλάδα θα τα καταφέρει», δήλωσε σε συνέντευξή Τύπου, ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν. Την ίδια στιγμή, η Citigroup σε έκθεσή της σημειώνει ότι «η διαγραφή του χρέους είναι η μόνη λύση για την Ελλάδα», ενώ ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ράινερ Μπρίντερλε, εμφανίζεται επικριτικός απέναντι στην ελληνική οικονομίας, επικαλούμενος κυρίως το συνταξιοδοτικό. Σήμερα το spread των 10ετών ελληνικών ομολόγων εκτοξεύτηκε στις 985 μονάδες βάσης.

Ads

«Όπως έχω επανειλημμένα τονίσει, κατανοώ πόσο επώδυνο είναι για τον ελληνικό λαό, αλλά νομίζω ότι η Ελλάδα θα πετύχει. Για να γίνει αυτό υπάρχει το πρόγραμμα το οποίο πρέπει, φυσικά, να εφαρμοσθεί. Η Ελλάδα θα τα καταφέρει υπό την προϋπόθεση ότι όλες οι πρόνοιες του προγράμματος θα εφαρμοσθούν όπως προβλέπονται. Γνωρίζω ότι είναι δύσκολο, αλλά πρέπει να γίνει. Η ελληνική κυβέρνηση, η οποία ήταν πολύ τολμηρή εφαρμόζοντας πολλά μέτρα στη διάρκεια του περασμένου έτους, δεν πρέπει να απολέσει τη δυναμική. Έτσι, καθώς προχωρούμε, έχουμε αυτά που πρέπει να γίνουν και τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα», δήλωσε ο Στρος-Καν.

«Όπως ήταν αναμενόμενο μερικά από αυτά που έχουν γίνει δεν αποδίδουν όσο θα θέλαμε, όπως το γεγονός ότι οι πλούσιοι εξακολουθούν να μην πληρώνουν τους φόρους που θα πλήρωναν σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, και αυτό είναι ένα πρόβλημα για τις φορολογικές εισφορές», πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΔΝΤ.

«Αυτά που έχουν δεσμευθεί να πράξουν ο Ευρωπαίοι πρέπει επίσης να γίνουν. Όπως γνωρίζετε, επιμένουμε εδώ και τουλάχιστον έξι μήνες ότι χρειάζεται ένα πιο συνολικό σχέδιο από την ΕΕ καθώς η τμηματική προσέγγιση δεν αποδίδει καλά. Εάν, λοιπόν, όλοι, συμπεριλαμβανομένου και του ΔΝΤ, κάνουν αυτό που πρέπει, νομίζω ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει», κατέληξε ο Ντομινίκ Στρος Καν.

Ads

Την ίδια στιγμή, η Citigroup σε δισέλιδη έκθεσή της με τίτλο «Ευρωζώνη – Νέα αξιολόγηση των προοπτικών της κρίσης χρέους» αναφέρει πως η διαγραφή μέρους του χρέους της Ελλάδας είναι η μόνη επιλογή για την έξοδο από την κρίση. Οι αναλυτές της Citigroup εκτιμούν ότι η έλλειψη σημαντικής προόδου στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας αναβιώνει τα σενάρια για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Επιπλέον, στην έκθεση επισημαίνεται πως πρόσθετα μέτρα είναι απίθανο να βοηθήσουν τη χώρα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της στις αγορές, αλλά και να επιτύχουν μια επί της ουσίας διαφοροποίηση στην κατεύθυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. «Η σοβαρή ύφεση την οποία βιώνει η Ελλάδα και η έλλειψη βελτίωσης στο μέτωπο των εσόδων αποδεικνύουν ότι η χώρα βρίσκεται σε έναν φαύλο κύκλο σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής και αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης», σημειώνει η Citigroup.

Από την πλευρά του, ο υπουργός οικονομίας της Γερμανίας Ράινερ Μπρίντερλε εμφανίζεται επικριτικός απέναντι στην ελληνική οικονομία. «Η Ελλάδα δεν μπορεί ακόμη να ανταγωνισθεί άλλες μεγάλες οικονομίες, αν και έχει κάνει ορισμένες θαρραλέες μεταρρυθμίσεις», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters και σημείωσε πως «η ελληνική οικονομία δεν είναι επαρκώς ανταγωνιστική».

«Η Γερμανία, προώθησε μεταρρυθμίσεις, αυξάνοντας στα 67 το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, ενώ στην Ελλάδα μπορεί κανείς να συνταξιοδοτείται από τα 50. Είναι αδύνατο σε μένα να το εξηγήσω αυτό σε ένα Γερμανό εργαζόμενο ή Γερμανό φορολογούμενο», ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας.

«Είναι δικαιολογημένο να υπάρχει και αμφιβολία και αμφισβήτηση για το πού πάμε και να εκφράζεται αγωνία», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, σημειώνοντας ωστόσο πως με τον εθνικό σχεδιασμό που θα παρουσιαστεί αύριο αλλά και μέσα από τη δράση της, η κυβέρνηση θα δείξει ότι έχει πρόγραμμα για να βγούμε από την κρίση.

Προϊδεάζοντας για το περιεχόμενο του πλαισίου εθνικού σχεδιασμού για την προοπτική της χώρας από την κρίση και την προοπτική της που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο, είπε ότι δεν θα πρόκειται για ένα σύνολο μεμονωμένων παρεμβάσεων ή αξιοποιήσεων υπαγορευμένων από μια προσωρινή επιλογή επείγοντος, αλλά είναι ένα στρατηγικό πρόγραμμα για την οικονομία και την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή που θέτει τους πυλώνες για την κυβερνητική δραστηριότητα. Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στο θέμα της αναδιάρθρωσης τόνισε πως «η Ελλάδα και η ΕΕ έχουν απαντήσει με πράξεις στα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του χρέους».

«Τα περί αναδιάρθρωσης είναι κάποιες φορές θεωρητικές αναζητήσεις ανθρώπων που δεν έχουν όλα τα δεδομένα, αλλά τα δεδομένα και τις αποφάσεις τις έχει η κυβέρνηση», σημείωσε ο Γιώργος Πεταλωτής και τόνισε ότι «δεν υπάρχει θέμα αναδιάρθρωσης» και ότι «αυτή η παραφιλολογία δεν συμβάλει στην προσπάθεια εν όψει και της παρουσίασης το εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού». «Για εμάς το ζήτημα είναι να τηρούμε τους στόχους που βάζουμε και εφόσον τους τηρούμε, είμαστε σίγουροι ότι δεν θα χρειάζεται να συζητάμε για άλλα πράγματα», επεσήμανε.

Αντίθετος με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους είναι και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος. «Η αναδιάρθρωση χρέους δεν αποτελεί λύση για τα προβλήματα της χώρας», δήλωσε σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones. «Η αναδιάρθρωση χρέους δεν είναι ούτε αναγκαία ούτε επιθυμητή, καθώς θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα προσπαθούσε να λύσει. Αυτό που χρειάζεται είναι να παρθούν τολμηρά δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα και να υπερακοντιστούν οι στόχοι», πρόσθεσε.