Ads

Εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη λίγα λεπτά μετά τις 20:00 στον 7ο όροφο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στη λεωφόρο Π. Κανελλοπούλου 4, προκαλώντας το θάνατο του 52χρονου υπασπιστή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Γιώργου Βασιλάκη. Η έκρηξη έλαβε χώρα στο γραφείο του υπασπιστή του υπουργού, το οποίο βρίσκεται δίπλα σε εκείνο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ο αστυνομικός υποδιευθυντής έχασε τη ζωή, καθώς άνοιγε παγιδευμένο δέμα, το οποίο περιείχε τον εκρηκτικό μηχανισμό. «Έχασα έναν πολύτιμο και αγαπημένο συνεργάτη μου» δήλωσε, φεύγοντας από το κτίριο, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

«Αυτοί που τον δολοφόνησαν θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί ενάντια στην τρομοκρατία» τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε πως «η φονική βόμβα προοριζόταν για τον ίδιο, αλλά πλήρωσε με τη ζωή του ο υπασπιστής του».

Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κατέφτασε λίγο μετά τις 23:00 ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Πεταλωτή, προκειμένου να εξετάσει από κοντά την κατάσταση και να ενημερωθεί προσωπικά. Θα ακολουθήσει ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Στο κτίριο βρίσκονται και άλλα στελέχη της κυβέρνησης.

Ads

Η έκρηξη, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Αστυνομίας, ήταν αρκετά ισχυρή και έχει προξενήσει σημαντικές ζημιές. Ο χώρος έχει αποκλειστεί μέχρι να εξεταστεί από τους πυροτεχνουργούς του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών. Στο κτίριο έσπευσαν επίσης δυνάμεις της Πυροσβεστικής, 2 ασθενοφόρα και μια κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ. Στο σημείο έφτασε και ο ιατροδικαστής Φίλιππος Κουστάφτης.

Η Αντιτρομοκρατική κάνει λόγο για οργανωμένη τρομοκρατική ενέργεια. Οι έρευνες εστιάζονται στο πως μπήκε ο εκρηκτικός μηχανισμός στο υπουργείο και έφθασε μέχρι τον 7ο όροφο, ενώ στο μικροσκόπιο έχει μπει και το υλικό από τις κάμερες που υπάρχουν στο εσωτερικό του κτιρίου. Πάντως, η Αντιτρομοκρατική φαίνεται να καταλήγει στην εκτίμηση ότι το δέμα έφτασε ταχυδρομικώς. Αυτή την ώρα γίνεται αυτοψία στο γραφείο του υπασπιστή, το οποίο έχει κατεδαφιστεί από την έκρηξη. Σημειώνεται ότι μόλις ένας τοίχος χωρίζει το συγκεκριμένο γραφείο από το προσωπικό γραφείο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, καθώς επίσης και πως στον 5ο όροφο του κτιρίου βρίσκεται το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

Παράλληλα, διατάχθηκε κατεπείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση για πώς έφτασε το δέμα, καθώς σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, λειτουργούσαν κανονικά όλα τα συστήματα ασφάλειας και οι ανιχνευτές όπλων και εκρηκτικών. Θεωρείται επίσης σχεδόν βέβαιο ότι η βόμβα ήταν μέσα σε δέμα το οποίο προοριζόταν για τον υπουργό, αλλά το άνοιξε ο υπασπιστής του, όπως έκανε πάντα με την αλληλογραφία.

Το δέμα με τον εκρηκτικό μηχανισμό φέρεται να εστάλη ως δώρο στο υπασπιστήριο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και εξερράγη μόλις ανοίχτηκε. Την ώρα της έκρηξης, ο κ. Χρυσοχοΐδης βρισκόταν στο γραφείο του.

Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί εάν είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα, ενώ δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης για το χτύπημα.

Καταδικάζει ο πολιτικός κόσμος

«Με αισθήματα οργής και βαθιάς οδύνης θέλω να εκφράσω τη συμπαράστασή μου στους οικείους του Γιώργου Βασιλάκη. Η ελληνική πολιτεία θα είναι δίπλα τους. Είμαι βέβαιος ότι η δολοφονία αυτή δεν θα μείνει ατιμώρητη. Για να δικαιωθεί ο νεκρός και η δημοκρατία μας» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Την οδύνη και την αγανάκτησή του εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι «Σε μια περίοδο που η χώρα και ο λαός μας δίνουν μια καθημερινή μάχη για την έξοδο από την κρίση, άνανδροι δολοφόνοι θέλουν να πλήξουν την ομαλότητα και τη δημοκρατία μας, την Ελληνική κοινωνία, τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών και τις θυσίες που σήμερα κάνουν για να ορθοποδήσει ο τόπος. Όσοι επενδύουν στην ανομία και τη βία θα λάβουν την απάντησή τους όχι μόνο από την πολιτεία, αλλά από την κοινωνία μας στο σύνολό της».

«Ο σκοπός των τρομοκρατών δεν θα επιτευχθεί. Η κυβέρνηση, η κοινωνία, οι πολίτες δεν τρομοκρατούνται» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας παράλληλα τα θερμά του συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή του στην οικογένεια του Γιώργου Βασιλάκη.

Και ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Σωκράτης Ξυνίδης σημείωσε ότι «Η αποψινή τρομοκρατική, δολοφονική επίθεση δεν είχε στόχο μόνο τον υπουργό και τους συνεργάτες του. Οι δολοφόνοι είχαν στόχο αθώες ανθρώπινες ζωές για να προκαλέσουν πανικό, να τρομοκρατήσουν την κοινωνία και να πλήξουν τους δημοκρατικούς θεσμούς. Η βόμβα των τρομοκρατών στόχο είχε το ίδιο το δημοκρατικό πολίτευμα».

Σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον κ. Χρυσοχοΐδη, λίγη ώρα μετά την έκρηξη, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε συγκλονισμένος για τη δολοφονία του υπασπιστή. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε στη συνέχεια, ο κ. Σαμαράς κάνει λόγο για «αποτρόπαια και πρωτοφανή εγκληματική επίθεση που προσέβαλε βαρύτατα τον Νόμο και τη Δημοκρατία. Απέναντι σε τέτοια κρούσματα θηριωδίας αντιτάσσουμε την ενότητα του λαού μας και την καθολική μας απόφαση να αντιμετωπίσουμε το κακό στη ρίζα του. Εκφράζω την βαθύτατη οδύνη μου και συμπάσχω με την οικογένεια του θύματος».

Μιλώντας σε πολιτική εκδήλωση στο Βόλο, και η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα καταδίκασε το τρομοκρατικό χτύπημα στο γραφείο του κ. Χρυσοχοϊδη.

«Μας προκαλεί μεγάλη θλίψη ο θάνατος από τρομοκρατικό χτύπημα ενός αξιόλογου αξιωματικού της Ελληνικής Αστυνομίας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ, εκφράζοντας παράλληλα «έντονα» ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα του υπουργείου. «Όταν οι τρομοκράτες μπορούν να χτυπούν μέσα στο Γραφείο του ίδιου του υπουργού, πως μπορεί ο πολίτης να αισθάνεται ασφαλής στη γειτονιά του ή στο σπίτι του;» συμπληρώνει στην ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ.

«Πρόκειται για μια ενέργεια που δεν μπορεί παρά να καταδικαστεί απερίφραστα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το δικό του πλαίσιο αξιών που δεν συμβιβάζεται με τη βία, πολύ περισσότερο όταν αυτή αφαιρεί ανθρώπινη ζωή» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Ζούμε εξαιρετικά δύσκολες στιγμές. Η ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι και νέοι, πιέζονται εξοντωτικά από την πολιτική της κυβέρνησης. Δυστυχώς σήμερα δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Η αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αγωνιστεί με επιμονή στο έδαφος των συλλογικών αγώνων. Μια μαζική, αγωνιστική και ειρηνική απεργία στις 29 Ιούνη πρέπει να είναι η απάντησή μας».

Την επίθεση καταδίκασε και ο Φώτης Κουβέλης, εκ μέρους της Ανανεωτικής Πτέρυγας, τονίζοντας ότι «Οι τρομοκρατικές ενέργειες πλήττουν τη δημοκρατία και προσβάλλουν βάναυσα την ανθρώπινη αξία. Οι πολίτες αποδοκιμάζουν τη βία και αναζητούν πάντα δημοκρατική διέξοδο».

Και ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης καταδίκασε «τη σημερινή τρομοκρατική ενέργεια που στόχο είχε κυρίως τους δημοκρατικούς μας θεσμούς, την εικόνα της πατρίδος μας στο εξωτερικό, και βεβαίως τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και τους συνεργάτες του», στέλνοντας παράλληλα τα συλληπητήριά του στην οικογένεια του θύματος της τρομοκρατικής ενέργειας.

Η Γαλλία βρίσκεται “στο πλευρό της Ελλάδας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας”, δήλωσε, τέλος, ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Φωτογραφίες: troktiko.blogspot.com