Αθωώθηκαν ομόφωνα τα τρία μέλη της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας εναντίον των οποίων είχε καταθέσει μήνυση ο Κ. Πλεύρης για «διασπορά ψευδών ειδήσεων». Αιτία τη μήνυσης ήταν τα σχόλια των μελών της Πρωτοβουλίας για αντισημιτικές και ναζιστικές τις θέσεις ορισμένων δικαστικών στη δίκη του Κ. Πλεύρη, που πραγματοποιήθηκε πριν από τρία χρόνια σχετικά με το βιβλίο του «Εβραίοι, όλη η αλήθεια».

Ads

Η δίκη της Άννας Στάη, της Ειρήνης Κούτελου και του Χαράλαμπου Κατσιάπη πραγματοποιήθηκε σήμερα, μετά από δύο αναβολές, στο Β΄ Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων. Τα τρία άτομα κατηγορούνταν από τον Κ. Πλεύρη ότι «διέσπειραν ψευδείς ειδήσεις ικανές να επιφέρουν ανησυχίες στους πολίτες», με μοναδικό μάρτυρα κατηγορίας τον ίδιο, ο οποίος είχε υποβάλει τη μήνυση.

Τα δικαζόμενα μέλη της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας ήταν πριν από τρία χρόνια μάρτυρες κατηγορίας στη δίκη πρώτου βαθμού του Κ. Πλεύρη για το βιβλίο του «Εβραίοι, όλη η αλήθεια». Οι τρεις είχαν μάλιστα συντάξει το αναλυτικό υπόμνημα-αναφορά το οποίο έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη δίκη που έκρινε τον Κ. Πλεύρη ένοχο, αν και σε δεύτερο βαθμό αθωώθηκε. Το βιβλίο του Πλεύρη καλούσε, σύμφωνα με την Αντιναζιστική Πρωτοβουλία, σε ολοκλήρωση της γενοκτονίας των Εβραίων και σε διακρίσεις και βία κατά των μεταναστών, απόψεις τις οποίες φάνηκαν να ασπάζονται ορισμένοι δικαστές και εισαγγελείς.

Στη σημερινή δίκη, επίδικα κείμενα ήταν μια αφίσα και μια ανακοίνωση της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας που δημοσιοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της δίκης Πλεύρη. Τα μέλη της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας είχαν σχολιάσει τις δικαστικές αποφάσεις και είχαν κρίνει ως πρωτοφανώς αντισημιτικές και φιλοναζιστικές τις θέσεις που είχαν προβάλει ορισμένοι δικαστικοί, υπερασπίζοντας τον κατηγορούμενο Κ. Πλεύρη. Ο Κ. Πλεύρης είχε αντεπιτεθεί με την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς. Οι κατηγορίες του, όμως, τελικά κρίθηκαν ανεπαρκείς από το δικαστήριο.

Ads