Κατά 85% αυξήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του έτους οι αιτήσεις συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009, μετά την ανακοίνωση των νέων ρυθμίσεων του Ασφαλιστικού. Το αποτέλεσμα είναι ότι όσοι επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν τώρα, θα λάβουν το εφάπαξ έπειτα από 5 χρόνια.

Ads

Μέχρι και τα τέλη Ιουνίου κατατέθηκαν συνολικά 17.825 αιτήσεις έναντι 9.653 πέρυσι, οι οποίες έφτασαν τον Αύγουστο στο Γενικό Λογιστήριο, που είναι υπεύθυνο για την έκδοση των αποφάσεων συνταξιοδότησης. Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», από τις αιτήσεις αυτές οι 13.880 (έναντι 6.485 το 2009) κατατέθηκαν από πολιτικούς υπαλλήλους (όχι ένστολους). Δηλαδή, στο πολιτικό προσωπικό η αύξηση ξεπέρασε το 114%.

Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία, εκτιμάται ότι οι συνταξιοδοτήσεις δημοσίων υπαλλήλων φέτος θα φτάσουν τις 40.000, με δεδομένο ότι ο ασφαλιστικός νόμος ψηφίστηκε στις αρχές Ιουλίου, εκτός του επίμαχου διαστήματος κατάθεσης των αιτήσεων συνταξιοδότησης, που είναι διαθέσιμα, ενώ οι εκπαιδευτικοί καταθέτουν τις αιτήσεις τους τον Αύγουστο κάθε χρόνο.

Όπως δηλώνει στην εφημερίδα ο γενικός διευθυντής του Ταμείου Πρόνοιας Ν. Κολάκος, «σε μια τέτοια περίπτωση η ουρά στο Ταμείο θα φτάσει στις 37.000 στα τέλη του χρόνου». Μέχρι τον Αύγουστο, στο ταμείο Πρόνοιας έφτασαν 12.686 αιτήσεις λήψης της εφάπαξ παροχής έναντι 5.199 πέρυσι. Πηγή των εκπαιδευτικών συμπληρώνει: «Χωρίς να υπολογίζονται άλλοι 11.000 εκπαιδευτικοί, οι οποίοι καταθέτουν την πρώτη παραίτηση στις 10/8 και ακολούθως, αφού πάρουν το κλιμάκιο μέσα στον τρέχοντα μήνα, συνταξιοδοτούνται στις αρχές Οκτωβρίου». σύμφωνα με πηγή των εκπαιδευτικών. Οι αιτήσεις αυτές θα προστεθούν στις ήδη 25.500 εκκρεμούσες που βρίσκονται σωρευμένες στο ταμείο Πρόνοιας.

Ads

Επειδή «το Πρόνοιας δύναται να δώσει έως 7.000 εφάπαξ το χρόνο, όσοι δημόσιοι υπάλληλοι καταθέσουν αιτήσεις το επόμενο τετράμηνο, θα λάβουν τα ποσά που δικαιούνται ύστερα από 5 χρόνια, στα τέλη του 2015, αν δεν ληφθούν τα αναγκαία μέτρα» διευκρινίζει ο κ. Καλάκος. Διαφορετικά, για την ικανοποίηση όλων των δικαιούχων, απαιτούνται ποσά που ξεπερνούν το 1,7 δισ. ευρώ, ποσό που δεν μπορεί να βρεθεί.