Ανθρωπιστική κρίση διέρχεται η Αθήνα, διαπιστώνουν οι Γιατροί του Κόσμου. Οργανώσεις από τη Νορβηγία και την Ολλανδία, όμοια με τους Έλληνες Γιατρούς του Κόσμου που μέχρι τώρα πήγαιναν στην Ουγκάντα, στο Τατζικιστάν και σε άλλα μη ανεπτυγμένα κράτη, έρχονται πλέον να συνδράμουν του κατοίκους της πρωτεύουσας.

Ads

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της οργάνωσης, ο γιατρός Γιάννης Μουζάλας εξέφρασε την πικρία του, καθώς οι Έλληνες Γιατροί του Κόσμου αποφάσισαν πλέον να δράσουν στην Αθήνα «σαν να είναι μια αποστολή εξωτερικού».

Με 100.000 ανθρώπους να διαθέτουν κάποιου τύπου προσωρινό νομιμοποιητικό έγγραφο, με 50.000 αιτούντες άσυλο, με 250.000 περίπου ανθρώπους χωρίς επίσημα χαρτιά και 80% εξ αυτών συσσωρευμένους στην Αθήνα και την περιφέρεια της πρωτεύουσας, γίνεται πράγματι λόγος «για σοβαρή ανθρωπιστική κρίση». Όπως σημείωσε ο κ. Μουζάλας, «καταρχάς, η πρόσβαση στην υγεία είναι απαραίτητη, διότι το κόστος ενός προβλήματος υγείας είναι 24 φορές μικρότερο, όταν αντιμετωπισθεί σε αρχική φάση, παρά όταν γίνει οξύ ή χρόνιο. Μόνο τον τελευταίο μήνα στο πολυ-ιατρείο των Γιατρών του Κόσμου προσήλθαν 11.000 άνθρωποι κι από αυτούς δεν ήταν όλοι αλλοδαποί».

Στο πολυ-ιατρείο, «τον τελευταίο καιρό, έρχονται όλο και περισσότεροι Έλληνες. Συνταξιούχοι με πολύ χαμηλές συντάξεις, που δεν μπορούν να πληρώσουν το 25% της συμμετοχής στα φάρμακα, Ρομά, που πλέον τους ζητείται να πληρώσουν στα νοσοκομεία, άνθρωποι που δεν έχουν ένσημα, δεν έχουν ταμείο Πρόνοιας και συνεπώς δεν έχουν πρόσβαση στο ΕΣΥ», υπογράμμισε η διευθύντρια της Οργάνωσης, Ευγενία Θάνου.

Ads

Την ίδια στιγμή, «παρατηρείται αύξηση των αποκλεισμένων Ελλήνων, που καταφεύγουν σε συμπεριφορές και πρακτικές ιδίου τύπου με τους αποκλεισμένους αλλοδαπούς. Δημιουργείται μια ώσμωση μεταξύ των δυο ομάδων, με τάση ενοποίησης. Η οικονομική κρίση, εάν δεν ληφθούν μέτρα, θα αυξήσει δραματικά το φαινόμενο».

Οι προτάσεις των Γιατρών του Κόσμου

Η δημιουργία ενός δικτύου μεταξύ των ιατρείων των δήμων και των πολυ-ιατρείων με ενιαία κατεύθυνση και συναντίληψη αποτελεί μία από τις προτάσεις των Γιατρών του Κόσμου. Η επιλογή αυτή, σύμφωνα με μελέτη της Οργάνωσης, θα καταστήσει δυνατή την περίθαλψη 100.000 αποκλεισμένων το χρόνο. Μάλιστα, στην πρότασή τους, την οποία απηύθυναν σε υποψηφίους δημάρχους και αρμόδιους υπουργούς, επανέφεραν παλαιότερη πρότασή τους για ενίσχυση των πολυ-ιατρείων από αγροτικούς γιατρούς «που σήμερα περιμένουν άπραγοι στη λίστα. Οι γιατροί μπορούν να κάνουν το αγροτικό τους στα ιατρεία και να μοριοδοτούνται γι αυτό. Έτσι θα αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία και τα εξωτερικά ιατρεία».

Επιπλέον, από τα 10 εκατ. ευρώ των έκτακτων μέτρων και σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν και να λειτουργήσουν άμεσα σε μη αξιοποιημένα κτίρια του υπουργείου Υγείας, καταφύγια και ξενώνες μίας νύχτας, όπου οι έχοντες ανάγκη θα διανυκτερεύουν με ασφάλεια, θα πλένονται και ενδεχομένως να έχουν ένα φαγητό. Τα καταφύγια αυτά -σύμφωνα και με το πρότυπο των καταφύγιων του Στρατού Σωτηρίας που λειτουργούν δεκαετίες στο Ηνωμένο Βασίλειο- θα αδειάζουν υποχρεωτικά το πρωί για να καθαρίζονται.

Η οργάνωση προτείνει, επίσης, τη δημιουργία ανοικτών κέντρων φιλοξενίας αλλοδαπών και τη δημιουργία γραφείων νομικής υποστήριξης και γραφείων εύρεσης εργασίας. Ήδη, σύμφωνα με μέλη του ελληνικού παραρτήματος των Γιατρών του Κόσμου, πραγματοποιήθηκαν θετικές συνομιλίες με την υπουργό Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, ενώ ιδιαιτέρως θετική ήταν και η αντίδραση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Παρά τις επανειλημμένες, όπως είπαν, αιτήσεις για συνάντηση, δεν απάντησαν ακόμη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χ. Παπουτσής, ο υπουργός Υγείας, Αν. Λομβέρδος, και ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπ. Κουβέλης.