Τα νοικοκυριά αλλά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν μπόρεσαν να πληρώσουν το λογαριασμό της ΔΕΗ φτάνουν τις 700.000 το δεκάμηνο του 2010, σύμφωνα με δημοσιεύματα, δηλαδή στο 10% της πελατειακής βάσης του οργανισμού. Οι απλήρωτες συνδέσεις αναμένεται μάλιστα να αυξηθούν, καθώς η ΔΕΗ έχει ήδη ζητήσει έγκριση από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, για αυξήσεις 14% από 01/01/2011, που σε βάθος τριετίας θα ξεπεράσουν το 50% στα οικιακά τιμολόγια για τις χαμηλές καταναλώσεις και 4% έως 15% για τις μεσαίες.

Ads

Τα παραπάνω επισημαίνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης σε σχετική ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Ο βουλευτής επισημαίνει ότι «τα φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας υφίστανται σήμερα τη σφοδρότερη επίθεση ενάντια στο δικαίωμά τους για αξιοπρεπή διαβίωση. Έχουν φτάσει να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στην κάλυψη των υποχρεώσεων τους για τις πιο βασικές ανάγκες τους, όπως είναι το ηλεκτρικό ρεύμα».

Ακόμα, προσθέτει ότι οι νέες αυξήσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα «εκατομμύρια νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις να κληθούν να πληρώσουν ακόμα πιο ακριβά το ηλεκτρικό ρεύμα, που σε συνδυασμό με τις ευρύτερες ανατιμήσεις, τις περικοπές των αποδοχών, τις μειώσεις εισοδημάτων, τη αυξανόμενη ανεργία, την ύφεση στην αγορά, θα αποτελέσει τη χαριστική βολή ιδιαίτερα για τα φτωχά στρώματα. Η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί και θα ενταθεί σαν συνέπεια της πολιτικής που έχει επιβληθεί από κυβέρνηση και Τρόϊκα, μέσω μνημονίου».

Επισημαίνοντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη και στοιχειώδες καθήκον της πολιτείας να ενισχύσει ομάδες με χαμηλά εισοδήματα καθώς και ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, καθώς και το γεγονός ότι η ΔΕΗ είναι κερδοφόρα επιχείρηση (κέρδη 1,5 δις. Ευρω για το 2009), ο κ. Λαφαζάνης ρωτά τους υπουργούς αν προτίθενται να αποσύρουν τις ανατιμήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και των άλλων Δ.Ε, αλλά και αν είναι στις προθέσεις τους να παρέμβουν στη ΔΕΗ, να θεσπίσει ειδικό χαμηλότερο τιμολόγιο για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με εισόδημα κάτω από 17.500€, για τις χαμηλές καταναλώσεις και ποιες θα είναι οι συγκεκριμένες ενέργειες.

Ads

Παράλληλα, σημειώνεται ότι πληθαίνουν οι περιπτώσεις αποξήλωσης ρολογιών της ΔΕΗ από επιχειρήσεις, λόγω απλήρωτων λογαριασμών. Μάλιστα, στα μέσα του μήνα ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά απέστειλε στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης, Α. Ζερβό, σχετική επιστολή, δηλώνοντας τον έντονο προβληματισμό του για το μέγεθος των ημερήσιων εντολών αποκοπής ρεύματος στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, «καθώς το πλήγμα που δέχονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τη διακοπή του ρεύματος είναι ανυπολόγιστο και οι επιπτώσεις από τη συγκεκριμένη τακτική της ΔΕΗ καταστροφικές». «Αν οι απλήρωτοι λογαριασμοί ξεπεράσουν το 15%, τότε πρέπει να σημάνει συναγερμός στην επιχείρηση, όσον αφορά τη ρευτότητά της», δήλωσε από την πλευρά του χαρακτηριστικά στέλεχος της ΔΕΗ.