Δεν υπήρξε συμφωνία στη συνάντηση που είχαν η διοίκηση της COSMOTE, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στην επιχείρηση και η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Β. Κεγκέρογλου, με θέμα την ανάκληση των 120 απολύσεων που έχει ανακοινώσει η COSMOTE

Ads

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές αρχικά συμφώνησαν στο ενδεχόμενο μίας εθελούσιας εξόδου, ωστόσο η διοίκηση δεν δεχόταν να δεσμευτεί ότι κατά τη διαδικασία αυτή δεν θα γίνουν απολύσεις μέχρι το τέλος του έτους και δεν θα καταργηθούν θέσεις εργασίας, όπως ζητούσαν οι εργαζόμενοι.

«Στα πλαίσια της διαμεσολάβησης καταβάλλαμε κάθε προσπάθεια ώστε να υπάρξει συμφωνία και οι εργαζόμενοι να μην βρεθούν στο δρόμο», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο υφυπουργός Εργασίας. «Ζητήσαμε, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες του ΠΔ 240 (για τις ομαδικές απολύσεις και τη διαμεσολάβηση), να διαμορφωθούν οι συνθήκες για την εφαρμογή προγράμματος εθελουσίας εξόδου και η μείωση του προσωπικού να αφορά μόνο τους εργαζόμενους που θα αποδεχθούν την ένταξή τους αυτή. Για τους υπολοίπους να συνεχιστεί ο διάλογος στα πλαίσια του ΠΔ 240 προς όφελος του συμφέροντος τόσο της εταιρίας όσο και των εργαζομένων. Παρά την πολύωρη προσπάθεια και για λόγους που δεν μπορώ να κατανοήσω η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από καμιά πλευρά», τόνισε ο Βασίλης Κεκέρογλου, καλώντας τις δύο πλευρές να επανεξετάσουν την πρότασή του.

Ο πρόεδρος της ΟΜΕ-ΟΤΕ, Παναγιώτης Κούτρας, καταλόγισε στη διοίκηση της COSMOTE την ευθύνη για το αδιέξοδο. «Είμαστε σε θέση μάχης», είπε, καλώντας τους εργαζόμενους να μετέχουν μαζικά στην αυριανή απεργία ενώ προανήγγειλε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων την ερχόμενη εβδομάδα οι οποίες θα αποφασιστούν στη συνεδρίαση της διοίκησης της ΟΜΕ-ΟΤΕ την επόμενη Τρίτη. Ο πρόεδρος των εργαζομένων της COSMOTE, Βασίλης Κατσαρός, κάλεσε τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τον αγώνα για την ανάκληση των απολύσεων, ενώ από την πλευρά του ο Γ. Καρούζος, νομικός σύμβουλος των εργαζομένων, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι θα στραφούν κατά της εταιρίας για παραβιάσεις της εργατική νομοθεσίας.

Ads

Ο γενικός γραμματέας της εκτελεστικής επιτροπής της ΟΜΕ-ΟΤΕ Γιάννης Δούκας είπε ότι οι απολύσεις αυτές δεν πρέπει να περάσουν για να μην αποτελέσουν πρόκριμα για απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Από την πλευρά της διοίκησης του ΟΤΕ, τονίζεται ότι στη διάρκεια της συνάντησης, οι εκπρόσωποι του ΟΤΕ επανέλαβαν τη θέση της εταιρείας «ως προς την ανάγκη άμεσης μείωσης του λειτουργικού κόστους της, με την περικοπή παροχών, που είχαν χορηγηθεί στο παρελθόν οικειοθελώς από την επιχείρηση, με επιφύλαξη ανάκλησής τους οποτεδήποτε». «Είναι καθήκον της Διοίκησης να προχωρήσει στην υλοποίηση του πακέτου των μέτρων, ύψους 32 εκατομμυρίων ευρώ, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να καταστεί προβληματική, η μεγαλύτερη εταιρία τηλεπικοινωνιών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», τόνιζαν στελέχη του Οργανισμού, επαναλαμβάνοντας ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι απόλυτα αιτιολογημένα, δικαιολογημένα και σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία.

Οι εκπρόσωποι της COSMOTE παρουσίασαν στη διάρκεια της συνάντησης τους λόγους υλοποίησης του “προγράμματος λειτουργικής βελτιστοποίησης” που περιλαμβάνει τη διακοπή δραστηριοτήτων και την αναδιοργάνωση λειτουργιών, με αποτέλεσμα την κατάργηση περιορισμένου αριθμού θέσεων εργασίας.