Αδειάζει τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο πρώην στενός συνεργάτης του, Αναστάσιος Μπάνος, ο οποίος κατέθεσε σήμερα στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Όπως ανέφερε στην κατάθεσή του ο κ. Μπάνος, παρά τις διαβεβαιώσεις του, ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν αποκάλυψε το πρόσωπο στο οποίο έδωσε το CD προς φύλαξη.
 

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μπάνος, που ήταν και επί υπουργίας του κ. Παπακωνσταντίνου νομικός σύμβουλος του κράτους, ανέφερε στην Επιτροπή ότι ο ίδιος, αν ήταν στη θέση του πρώην υπουργού, θα είχε πρωτοκολλήσει το διαβιβαστικό του CD της λίστας, που είχε σταλεί από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, με κλητήρα της ελληνικής πρεσβείας.
 
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Μπάνος φέρεται να κατέθεσε ότι το Σεπτέμβριο του 2012 πήρε τηλέφωνο τον κ. Παπακωνσταντίνου και του είπε ότι πρέπει να αποκαλύψει το πρόσωπο στο οποίο έδωσε το cd προς φύλαξη «γιατί αν δεν το κάνει στοχοποιούμαστε όλοι». «Εκείνος μου απάντησε ότι θα το κάνω θεσμικά στη Βουλή. Τον παρακολούθησα στην Ολομέλεια αλλά δεν είπε τίποτα», φέρεται να δήλωσε στα μέλη της Προανακριτικής ο κ. Μπάνος.
 
Σημειώνεται ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε αναφέρει στην Επιτροπή Θεσμών που είχε κληθεί να την ενημερώσει ότι «το έδωσα σε στενούς συνεργάτες του αλλά δεν θυμάμαι σε ποιόν».
 
Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μπάνος ερωτήθηκε για τη σύσκεψη που έγινε στις 24 Ιανουαρίου 2011 στο υπουργείο Οικονομικών και στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος μαζί με τον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Καπελέρη, τον κ. Παπακωνσταντίνου και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών. Όπως φέρεται να είπε, στη σύσκεψη εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να ζητηθεί δικαστική συνδρομή από την Ελβετία για τη λίστα, διότι έφθασε στην Ελλάδα με άτυπη διαδικασία. Πρόσθεσε δε ότι το μόνο που θα μπορούσαν να κάνουν είναι να χρησιμοποιήσουν τα στοιχεία της λίστας για να κάνει έρευνα το ΣΔΟΕ για το οικονομικό προφίλ των προσώπων.
 
«Να μην βιάζονται να αθωώσουν κανέναν» προειδοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ
 
Να μην βιάζονται τα κέντρα διαρροής πληροφοριών, όπως λένε, να αθωώσουν κανένα από τα πρόσωπα που εμπλέκονται στη λίστα Λαγκάρντ, τονίζουν σε γραπτή ανακοίνωση τους οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στην προανακριτική επιτροπή.
 
«Η ευθύνη της συμμετοχής μας στην Ειδική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης για τη “λίστα Λαγκάρντ” δεν μας δίνει το δικαίωμα να αξιολογήσουμε δημοσίως κανένα από την πληθώρα των στοιχείων που έχουμε ήδη υπόψιν μας. Πολύ περισσότερο να τα δημοσιοποιήσουμε, και μάλιστα με τον αποσπασματικό, παραμορφωτικό της πραγματικότητας και υποβολιμαίο τρόπο που άλλοι κάνουν», επισημαίνουν χαρακτηριστικά η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Θόδωρος Δρίτσας και ο Σταύρος Κοντονής.
«Με την ίδια ευθύνη και μετά λόγου γνώσεως συνιστούμε σε κάθε κέντρο διαρροής πληροφοριών και κατασκευής αξιολογήσεων να μη βιάζεται να “αθωώσει” κανένα από τα πρόσωπα για τις ενδεχόμενες ευθύνες των οποίων άμεσα ή έμμεσα διεξάγεται η έρευνα. Όταν δημοσιοποιηθούν νόμιμα όλα τα στοιχεία, τα σημερινά σενάρια θα κριθούν», προσθέτουν.
 
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αφού σημειώνουν ότι δεν τους προξενεί έκπληξη «το γεγονός ότι αυτές οι “αθωωτικές γνωμοδοτήσεις” κυκλοφόρησαν πριν καν η Επιτροπή παραλάβει την έκθεση πραγματογνωμοσύνης, η οποία σε καμία περίπτωση δεν επιβεβαιώνει την απαλλακτική ρητορεία και σεναριολογία», συνεχίζουν λέγοντας πως «Κανένα σενάριο δεν νομιμοποιεί την επί χρόνια μη αξιοποίηση της λίστας από δύο υπουργούς και όλους τους λοιπούς αρμόδιους».
 
«Ειδικά για το συνολικό περιεχόμενο της πραγματογνωμοσύνης, όποιος αρμόδιος (και μόνο αυτός) θελήσει να το αξιολογήσει οφείλει να αφιερώσει πολλές εργατοώρες σχολαστικής και συγκριτικής μελέτης στοιχείων τα οποία – ας μη βιάζονται – μπορεί να κρύβουν εκπλήξεις. Μόνο όποιος έχει ιδιοτελείς σκοπιμότητες μπορεί επιπόλαια (;) να προτρέχει», καταλήγουν.