Οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Οικονομικών δεν πρόκειται να προβούν σε «λευκή απεργία» και σε άρνηση είσπραξης δημοσίων εσόδων, δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εφοριακών Γιάννης Γρίβας, με αφορμή τις απεργίες που προανήγγειλε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, λέγοντας ότι αυτές θα πλήξουν και τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης. Πάντως, σήμερα ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ διέψευσε ότι αναφέρθηκε σε «λευκή απεργία» στο ζήτημα της είσπραξης των φόρων, κάνοντας λόγο για παρερμηνεία του όλου ζητήματος.

Ads

Ποτέ δεν μίλησα για «λευκή απεργία» στο ζήτημα της είσπραξης των φόρων, επισήμανε ο Σπύρος Παπασπύρος, μιλώντας στο Βήμα 99,5, χαρακτηρίζοντας μη υπαρκτό το ζήτημα. Απόρησε, μάλιστα, για το πώς παρερμηνεύθηκε το όλο ζήτημα και δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι η κινητοποίηση θα είχε να κάνει αποκλειστικά με τα «γκισέ» των ΔΟΥ. Άλλωστε, «η διαδικασία της είσπραξης των εσόδων πλέον γίνεται από τις τράπεζες», ενώ υπογράμμισε ότι η ΑΔΕΔΥ μίλησε από την πρώτη στιγμή για «στοχευμένες δράσεις».

«Έχω πει και παλαιότερα ότι η ‘λευκή απεργία’ είναι ένα είδος χαβαλέ», συμπλήρωσε.

Νωρίτερα, σήμερα, μιλώντας στο Mega, ο κ. Γρίβας εξέφρασε την αντίθεσή του σε τέτοιες αντιλήψεις και στην άποψη που έχει εκφράσει ο Σπ. Παπασπύρος, επισημαίνοντας ότι άλλο θέμα είναι να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι στις εφορίες τις εισοδηματικές απώλειες που έχουν υποστεί, που ανέρχονται στο 30%, και άλλο να τηρήσουν μια τέτοια στάση.

Ads

Την Πέμπτη, η πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου Ομοσπονδίας Εφοριακών Φρόσω Σταυράκη, μιλώντας στο ρ/σ Βήμα 99,5, επισήμανε πως τα βεβαιωμένα χρέη θα εισπραχθούν και εξήγησε πως αν δεν εισπραχθούν, θα υπάρξουν οι νόμιμες προσαυξήσεις.

Απαντώντας στις δηλώσεις του προέδρου της ΑΔΕΔΥ για μη είσπραξη φόρων από τις ΔΟΥ, η κ. Σταυράκη δήλωσε πως: «δεν ερωτηθήκαμε, αλλά η πρόταση αυτή δε μπορεί να εφαρμοστεί, καθώς πρόκειται για βεβαιωμένα χρέη πολιτών».

Η ίδια διαβεβαίωσε επίσης ότι δεν τίθεται θέμα λευκών απεργιών και κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών να εφαρμόσει τον νόμο που ο ίδιος έχει θεσπίσει και να απομακρύνει τους διευθυντές σε ΔΟΥ που δεν επιτυγχάνουν τους στόχους τους, αλλά με αντικειμενικά κριτήρια.

Σημειώνεται ότι για στις 23 και 24 Αυγούστου έχει αποφασιστεί απεργία των εργαζομένων στις Εφορίες.