Σε μια προσπάθεια να κλείσουν οι «τρύπες» του προϋπολογισμού, το υπουργείο Οικονομικών στρέφει την προσοχή του στις εφορίες και συγκεκριμένα στην είσπραξη προστίμων, ληξιπρόθεσμων οφειλών και στην ταχύτερη αποστολή δηλώσεων. Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», ο στόχος είναι να αυξηθούν κατά 20% τα έσοδα σε έναν μόνο μήνα, δηλαδή στη χειρότερη περίπτωση να φτάσουν επιπλέον 800 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία.

Ads

Αυτό αποφασίστηκε ύστερα από διαδοχικές συσκέψεις της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών. Αν όμως δεν πραγματοποιηθεί αυτός ο στόχος, τον Οκτώβριο έρχεται διπλό πλήγμα: αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ και ισόποση περικοπή των επενδύσεων, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Έτσι, το υπουργείο προωθεί ταχύτερη ολοκλήρωση των ερευνών των ομάδων κρούσης για τον εντοπισμό μεγάλων παραβατών και ληξιπρόθεσμων οφειλών που μπορούν να εισπραχθούν, ενώ προτάθηκε νέα ρύθμιση με μεγάλη έκπτωση για όσους πληρώσουν εφάπαξ. Στο τραπέζι τίθενται και η επαναφορά του μέτρου καταβολής τμηματικά του ΦΠΑ ή υποβολής σε μηνιαία βάση των περιοδικών δηλώσεων και κίνητρα για το κλείσιμο των υποθέσεων που κινδυνεύουν με παραγραφή μέχρι το τέλος του έτους.

Στο μεταξύ, δημοσίευμα των «Νέων» αναφέρει ότι η τρόικα θέλει να βάλει στο στόχαστρο της εφορίας του χίλιους πλουσιότερους Έλληνες –επιχειρηματίες και αυτοαπασχολούμενους- που αποφεύγουν να δηλώσουν τα πραγματικά τους εισοδήματα και έχουν περιουσιακά στοιχεία πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Το κλιμάκιο, που αναμένεται στην Αθήνα το Σεπτέμβριο, προτείνει, σύμφωνα με την εφημερίδα, αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή ακόμη και στο 50% και η άρση της φορολογίας σε κατώτερα εισοδήματα μισθωτών.

Ads

Εναλλακτικά σενάρια για μετάταξη προϊόντων στον ανώτατο ΦΠΑ

Εναλλακτικά σενάρια στο θέμα της μαζικής μετάταξης προϊόντων στον ανώτατο συντελεστή ΦΠΑ μελετά η κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος». «Δεν μπορούμε να στύψουμε άλλο το λεμόνι» ανέφερε σχετικά την Πέμπτη χαρακτηριστικά κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών. Το επικρατέστερο σενάριο είναι, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, να γίνουν πολύ επιλεκτικές μετατάξεις προϊόντων από το 11% στο 23% και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υπάρξει εφαρμογή του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ στο 30% των προϊόντων και υπηρεσιών ευρείας κατανάλωσης που βρίσκονται σήμερα στο 11% και αναφέρεται στο Μνημόνιο. Ακόμη εξετάζεται το σενάριο ενός χαμηλότερου του 23% συντελεστή ΦΠΑ για όλα τα προϊόντα.