Ads

Προς αίσιο τέλος βαίνει πιθανότατα η περιπέτεια των 10 ακτιβιστών του ελληνόκτητου πλοίου «Στροφάδες 4» με σημαία Μάλτας, το οποίο είχε αναχωρήσει από τη Ντέρνα της Λιβύης, με σκοπό τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Έπειτα από παρέμβαση των πρεσβειών της Ιρλανδίας και της Βρετανίας θα χορηγηθούν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα στους 7 Βρετανούς και τους 2 Ιρλανδούς ακτιβιστές, ενώ αναμένεται να τακτοποιηθεί και η επιστροφή ενός Αλγερινού ακτιβιστή, ώστε να φύγουν από τη χώρα μέσα στη μέρα.

Όπως δήλωσε η δικηγόρος Χρύσα Πετσιμέρη, η οποία συνάντησε τους ακτιβιστές, οι τελευταίοι καταγγέλλουν ότι έπεσαν θύματα απαγωγής από τον καπετάνιο του πλοίου στηρίζοντας την κατηγορία τους αυτή με βίντεο που έχουν καταγράψει κατά την παραμονή τους στο «Στροφάδες 4».

Στο πλοίο αυτή τη στιγμή επιβαίνουν και εφτά Λίβυοι αστυνομικοί που έμειναν μέσα σε αυτό μετά την αιφνίδια απόπλευσή του. Επιθυμία των ακτιβιστών είναι να γυρίσουν πίσω στη Λιβύη το συντομότερο δυνατό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ιρλανδία κινείται γρήγορα στην έκδοση χαρτιών, ενώ ανάλογες διαδικασίες θα κινήσει και η βρετανική πρεσβεία.

Ads

Το νομικό καθεστώς σύμφωνα με το οποίο απαγορευόταν η έξοδος των ακτιβιστών από το «Στροφάδες 4» διευκρινίστηκε, προβάλλοντας ως αιτία «κράτησής» τους την έλλειψη ταξιδιωτικών εγγράφων. Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Πρωτοβουλία «Ένα καράβι για τη Γάζα», στους ακτιβιστές δεν τους επιτρέπεται να αναχωρήσουν, λόγω νομικών ενεργειών του καπετάνιου, ενώ το λιμεναρχείο ενημέρωσε ότι συνεχίζεται η προανάκριση. Από την πλευρά του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επιμένει ότι απομένει μόνο η τακτοποίηση των ταξιδιωτικών εγγράφων.

Νωρίτερα σήμερα, δόθηκε εντολή από τον κεντρικό λιμενάρχη να επιτραπεί μόνο σε μια δικηγόρο να ανέβει στο πλοίο, δεδομένου ότι δεν επιτρέπουν σε κανέναν άλλο να πλησιάσει το «Στροφάδες», ενώ ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανέφερε ότι «για την υπόθεση του πλοίου θα εφαρμοστεί η εθνική νομοθεσία και οι διεθνείς κανόνες ναυσιπλοΐας, όπως έχει ζητηθεί».

Χθες το πρωί, δυνάμεις του λιμενικού επιβιβάστηκαν στο πλοίο διαπιστώνοντας ότι οι επιβάτες είναι καλά στην υγεία τους, ενώ σε «εξέταση» υποβλήθηκαν και από την αντιτρομοκρατική και την ΕΥΠ. Κλούβα των ΜΑΤ βρισκόταν από το πλοίο.

Αντιπροσωπεία της Πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως, μαζί με δικηγόρο και δημοσιογράφους, πήγε στο λιμάνι του Κερατσινίου για να επισκεφθεί τους απαχθέντες ακτιβιστές του κονβόι «Road to Hope» στο πλοίο «Στροφάδες 4». Σκοπός της επίσκεψης ήταν να εκδηλωθεί συμπαράσταση, να διαλευκανθεί η νομική κατάσταση στην οποία βρίσκονταν, να παρασχεθεί νομική στήριξη και να καλυφθούν τυχόν άμεσες ανάγκες.

«Παρά την αρχική άρνηση των λιμενικών αρχών, ύστερα από πολλές πιέσεις της Πρωτοβουλίας και αλληλέγγυων βουλευτών, επετράπη στη δικηγόρο της Πρωτοβουλίας να επισκεφθεί τους ακτιβιστές και τους Λίβυους λιμενικούς που βρίσκονται σε περιορισμό στο πλοίο. Κατά τη συνάντηση μελών της Πρωτοβουλίας με τον διοικητή του λιμενικού, ενημερώθηκαν επισήμως ότι οι ακτιβιστές δεν διώκονται Έτσι, οι ισχυρισμοί του πλοιάρχου και της πλοιοκτήτριας εταιρείας ότι το πλοίο κινδύνευσε να καταληφθεί από τους ακτιβιστές, αποδείχτηκαν αβάσιμοι κατά τη διερεύνηση από τις αρχές».

Η Πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα» καλεί την πλοιοκτήτρια εταιρεία του «Στροφάδες 4», να αποζημιώσει τους ακτιβιστές και να ζητήσει συγγνώμη για την κατάσταση που προκάλεσε, αλλά και τις ελληνικές αρχές και τις διπλωματικές αρχές των χωρών προέλευσης των ακτιβιστών να παράσχουν άμεσα κάθε δυνατή διευκόλυνση για την επιστροφή των ακτιβιστών στη Λιβύη. Να γίνει, έτσι δυνατή η επανένωσή τους με το υπόλοιπο Κονβόι και η ολοκλήρωση της αποστολής που είναι η παράδοση της αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας στον αποκλεισμένο λαό της Γάζας.

Ο ακτιβιστής Ken O΄Keefe περιγράφει τι συνέβει στη Λιβύη και καταγγέλει απαγωγή από τον καπετάνιο του ΣΤΡΟΦΑΔΕΣ IV.