Για το τέλος Ιανουαρίου έχει μετατεθεί η συζήτηση για το νομοσχέδιο που προβλέπει την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Στο μεταξύ όμως, σύμφωνα με το «Βήμα online», διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στο εσωτερικό της κυβέρνησης, καθώς υπουργοί φαίνεται πως έχουν αναλάβει να μεσολαβήσουν υπέρ ορισμένων κλάδων με στόχο το ήπιο άνοιγμα του συγκεκριμένου επαγγέλματος.

Ads

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης έχουν διεκδικήσει και έχουν αναλάβει τις αρχικές «διαπραγματεύσεις» με συγκεκριμένες επαγγελματικές τάξεις, με στόχο να επιτευχθεί ένας γενικός συμβιβασμός προκειμένου η απελευθέρωση να γίνει με ήπιο τρόπο, και να καμφθούν οι διαφαινόμενες αντιδράσεις από επαγγελματίες, όπως οι δικηγόροι.

Μάλιστα, κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης σημείωνε χθες, σύμφωνα με το «Βήμα», ότι το μέτωπο που θα ανοίξει με τη συζήτηση για τα κλειστά επαγγέλματα πιθανώς θα είναι ένα από τα πιο σκληρά για την κυβέρνηση. Αιτιολογούσε, δε, την εκτίμησή του αυτή σημειώνοντας ότι εντός του Υπουργικού Συμβουλίου υπάρχουν πολλά πρόσωπα τα οποία είναι πρόθυμα και αποφασισμένα να εκφράσουν και να προστατεύσουν ένα μέρος των κεκτημένων που έχουν εξασφαλίσει εδώ και χρόνια συγκεκριμένοι επαγγελματικοί κλάδοι.

Το ισχυρότερο «λόμπι» θεωρείται αυτό των δικηγόρων –επισημαίνεται στο δημοσίευμα- το οποίο εκπροσωπείται στο υπουργικό συμβούλιο τουλάχιστον διά των κκ. Ευ. Βενιζέλου, Χ. Καστανίδη και Α. Λοβέρδου (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και οι τρεις έχουν κοινή προσέγγιση στο θέμα). Σημειώνεται ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης ήταν ένας από εκείνους που στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου έθεσε ευθέως το ζήτημα στον υπουργό Οικονομικών, λέγοντάς του ότι η απελευθέρωση των επαγγελμάτων θα πρέπει να γίνει στη βάση διαβούλευσης, συζήτησης και επαρκούς ενημέρωσης των υπουργών.

Ads

Ο κ. Καστανίδης έχει αναλάβει προσπάθεια προσέγγισης με τον δικηγορικό κλάδο εν όψει της κατάρτισης του νομοσχεδίου, ενώ αντίστοιχα ο κ. Λοβέρδος έχει αναλάβει ανάλογη προσπάθεια προσέγγισης με τους φαρμακοποιούς, ο κ. Ρέππας με τους μηχανικούς κτλ.