Έως το τέλος του 2011 θα έχει τεθεί σε λειτουργία η Κάρτα Πολίτη, η οποία θα αποτελεί μέσο ηλεκτρονικής διεκπεραίωσης συναλλαγών με το Δημόσιο (θα ενσωματώσει και τη μελλοντική φοροκάρτα). Θα αντικαταστήσει την αστυνομική ταυτότητα και θα λειτουργεί ως ταξιδιωτικό έγγραφο με προορισμό τις χώρες που υπάγονται στη Συνθήκη Σένγκεν.

Ads

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, η Κάρτα -η οποία θα περιλαμβάνει το δημοτολόγιο, τον ΑΜΚΑ, το ΤΑΧΙS και τον αριθμό της ταυτότητας- δεν θα περιέχει στοιχεία για το «είναι» του πολίτη, αλλά θα αποτελεί κλειδί για την πρόσβασή του σε δημόσιες υπηρεσίες.

Την κάρτα θα αποκτήσουν σταδιακά όλοι οι πολίτες, ωστόσο, τις ηλεκτρονικές της δυνατότητες θα αξιοποιούν μόνο όσοι το επιθυμούν, καθώς λαμβάνονται υπόψη πολίτες οι οποίοι λόγω ηλικίας ή για άλλες αιτίες δεν θα είναι σε θέση να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους ηλεκτρονικά. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ραγκούσης, «η ηλεκτρονική συναλλαγή θα είναι υποχρεωτική για το κράτος και προαιρετική για τον πολίτη».

Η Κάρτα Πολίτη θα έχει τη μορφή και τις διαστάσεις καρτών όπως αυτή της ανάληψης μετρητών. Στην επιφάνειά της θα αποτυπώνονται τα στοιχεία ταυτοποίησης του κατόχου της και η φωτογραφία του. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, θα διαθέτει υψηλού επιπέδου χαρακτηριστικά ασφάλειας και θα τηρεί τόσο την ισχύουσα εθνική νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, όσο και τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας για τα ταξιδιωτικά έγγραφα.

Ads

ΥΠΕΣ: «Χτύπημα» κατά της διαφθοράς

Τις επόμενες ημέρες τίθεται σε διαβούλευση ο νόμος – πλαίσιο με αντικείμενο την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, για να ψηφιστεί έως το Μάρτιο. «Η ηλεκτρονική διεκπεραίωση υποθέσεων και η μείωση των περιπτώσεων, όπου απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία σε μία δημόσια υπηρεσία μειώνει ταυτόχρονα τις πιθανότητες εμφάνισης φαινομένων διαφθοράς, καθώς η παροχή της δημόσιας υπηρεσίας αποπροσωποποιείται, διαδικασίες και διεκπεραίωση καταγράφονται και διεξάγονται μόνο εντός του θεσμικού πλαισίου και της αποστολής του παρέχοντος αυτήν δημόσιου φορέα», αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών.

Το νομοσχέδιο αποτελεί τη βάση για τη μετέπειτα εφαρμογή επιχειρησιακού σχεδίου (στο οποίο εντάσσεται η Κάρτα Πολίτη). Με το νομοσχέδιο θεσπίζεται και το ηλεκτρονικό πρωτόκολλο το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να παρακολουθούν σε ποιο στάδιο βρίσκεται η εκάστοτε συναλλαγή τους με το Δημόσιο.