Τα τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων λόγω της έλλειψης 15.000- 30.000 νοσηλευτών κατήγγειλαν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ) Δημήτρης Σκουτέλης, ο γ.γ. Αριστείδης Δάγλας και το μέλος του συμβουλίου, Ευτέρπη Βασιλειάδη. Όπως υπογράμμισαν χαρακτηριστικά, στην εφημερία του «Ευαγγελισμού» αντιστοιχεί μία νοσοκόμα ανά 50 ασθενείς, την ώρα που η διεθνώς αποδεκτή αναλογία νοσηλευτών προς ασθενείς είναι 1 προς 3,4.

Ads

Τα μέλη της ΕΝΕ χαρακτηρίζουν την κατάσταση «τουλάχιστον επικίνδυνη» και στη λειτουργία των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), αφού στην Ελλάδα τρία με τέσσερα του νοσηλευτικού προσωπικού είναι υπεύθυνα σε ΜΕΘ 13-14 κρεβατιών, γεγονός που αυξάνει κάθετα τον κίνδυνο για ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, κακή ποιότητα φροντίδας, πολλές φορές ανήκεστους βλάβες και απώλειες ανθρώπινων ζωών οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.

Αίσθηση προκάλεσε και η καταγγελία των μελών της Ένωσης ότι τόσο στο ΕΣΥ όσο και σε μικρές ιδιωτικές μονάδες αιμοκάθαρσης εργάζονται άτομα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με το επάγγελμα του νοσηλευτή ενώ σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις έχει επέμβει εισαγγελέας, αφού εντοπίστηκαν πλαστά πτυχία και άδειες άσκησης επαγγέλματος.

Τα τεράστια κενά στο νοσηλευτικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων καλύπτονται κάπως από τις «αποκλειστικές» νοσοκόμες, οι οποίες όμως είναι δυσβάσταχτο έξοδο για τις περισσότερες οικογένειες αλλά και για τα Ταμεία. Μελέτη που διεξάχθηκε στο «Λαϊκό» νοσοκομείο έδειξε ότι με το ετήσιο κόστος των αποκλειστικών θα μπορούσαν να προσληφθούν 180 μόνιμες νοσηλεύτριες. Σύμφωνα με την ΕΝΕ, με τα χρήματα που δαπανώνται για τις αποκλειστικές, θα μπορούσαν να είχαν προσληφθεί και οι 6.000 άνεργοι νοσηλευτές/τριες που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Ads

Διατυπώθηκαν επίσης καταγγελίες για έκθεση των εργαζομένων σε κίνδυνο για την υγεία τους, αφού πολλοί νοσηλευτές υποχρεώνονται – χωρίς να αποτελεί μέρος των καθηκόντων τους – να διαλύουν κυτταροστατικά φάρμακα σε ακατάλληλους χώρους. Η έλλειψη ειδικών χώρων, υπογράμμισαν τα μέλη της ΕΝΕ, βάζει σε κίνδυνο και την υγεία των ανύποπτων παρευρισκομένων από τις τοξικότατες παρενέργειες λόγω της εισπνοής των αναθυμιάσεων. Αρκετοί νοσηλευτές αναφέρουν ότι έχουν υποστεί συγκεκριμένα προβλήματα υγείας. Τα πιο απλά είναι δερματικά εγκαύματα και ξηρότητα οφθαλμών και τα πιο σοβαρά καρκινογένεση και μεταλλάξεις σε έμβρυα εγκύων.

Όσο για τις επικείμενες 3.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ, η ΕΝΕ έκανε λόγο για «ασπιρίνι», αφού τα κενά που εντοπίζονται είναι δέκα φορές μεγαλύτερα, την ώρα που 1.500 νοσηλευτές βγαίνουν στη σύνταξη κάθε χρόνο.

Η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ) είναι ο επαγγελματικός σύλλογος των νοσηλευτών, λειτουργεί υπό μορφή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου και υπάγεται στην εποπτεία του υπουργείου Υγείας.