Το 7% έως και 15% των μαθητών δηλώνουν ότι έχουν υποστεί κάποια μορφή εκφοβισμού στο σχολείο, ενώ το 8% των μαθητών του δημοτικού δηλώνουν ότι εκφοβίζονται συστηματικά και σταθερά.

Ads

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το 2004 έως το 2007 σε όλη την Ελλάδα, από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης «το παιδί που εκφοβίζει φαίνεται ότι συνήθως είναι αγόρι, πηγαίνει στο ίδιο τμήμα ή είναι συνομήλικο με το θύμα. Τις περισσότερες φορές είναι Έλληνας. Επίσης, στο σχολείο κάνει φασαρία, φέρεται άσχημα στους συμμαθητές και στις συμμαθήτριές του και είναι γενικά μαθητής χαμηλών επιδόσεων».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι μαθητές πέφτουν θύματα εκφοβισμού στο σχολείο κυρίως στις μικρές τάξεις, δηλαδή από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού έως και το γυμνάσιο. Οι ίδιοι οι μαθητές τις περισσότερες φορές αντιδρούν είτε αγνοώντας, είτε αποφεύγοντας τις συμπεριφορές εκφοβισμού. Η έρευνα πάντως επισημαίνει ότι οι εκπαιδευτικοί αναγνωρίζουν το φαινόμενο και τις μορφές που λαμβάνει και το θεωρούν ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η εκπαιδευτική κοινότητα.