Σε ιδιωτικά κέντρα ημερήσιας νοσηλείας καταφεύγει το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας το «Έθνος». Στις ειδικές μονάδες θα γίνονται επεμβάσεις – Γενικής Χειρουργικής, Οφθαλμολογίας, Ουρολογίας και Πλαστικής Χειρουργικής – μιας ημέρας με το ένα τρίτο των σημερινών νοσηλίων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι 100.000 επεμβάσεις καταρράκτη που γίνονται ετησίως στην Ελλάδα θα κοστίζουν στα ασφαλιστικά ταμεία 35 εκατομμύρια ευρώ, από 105 εκατομμύρια που κοστίζουν σήμερα.

Ads

Ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος προωθεί τη σχετική τροπολογία για τη «θεσμοθέτηση των ιδιωτικών φορέων ημερήσιας νοσηλείας» στο νομοσχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις. Η προτεινόμενη τροπολογία, προσθέτει, σε Προεδρικό Διάταγμα του 2001 για τους όρους ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τις μονάδες ημερήσιας νοσηλείας στις οποίες θα διενεργούνται χειρουργικές ή επεμβατικές πράξεις για τις οποίες δεν απαιτείται γενική, ραχιαία ή επισκληρίδειος αναισθησία και νοσηλεία. Σύμφωνα με την τροπολογία, οι μονάδες «μπορούν να λειτουργούν είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με άλλους φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ), Γιώργος Πατούλης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Γιατρών Αττικής (ΕΕΛΙΑ), Γιάννης Δατσέρης και ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Γιάννης Κυριόπουλος έχουν εκφράσει τη συμφωνία τους με το μέτρο.

Σύμφωνα με το «Έθνος» στην Ελλάδα λειτουργούν μόλις δύο κέντρα ημερήσιας νοσηλείας σε δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, ενώ το κόστος λειτουργίας τους είναι σημαντικά χαμηλότερο. Όπως αναφέρεται η αφαίρεση σμηγματογόνων, θηλωμάτων, σπίλων και μορφωμάτων κορμού κοστίζουν 250 ευρώ σε μία ιδιωτική κλινική και 150 ευρώ σε μονάδα ημερήσιας νοσηλείας. Την ίδια ώρα, το κόστος επέμβασης για γλαύκωμα είναι 900 και 250 ευρώ αντίστοιχα, ενώ η πλαστική επέμβαση αφαίρεσης δερματικών καρκίνων και αποκατάσταση κοστίζει 200 έως 1.000 ευρώ, έναντι 100 έως 200 ευρώ.

Ads