Η έφοδος των αστυνομικών στο ισόγειο της διώροφης κατοικίας στο Χαλάνδρι πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά την έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού μικρής ισχύος σε πολυκατοικία, επί της οδού Τσακάλωφ 28 στο Κολωνάκι, όπου βρίσκεται το διαμέρισμα του Γ.Αρσένη και η οικία και το πολιτικό γραφείο της Λούκας Κατσέλη.

Ads

Στο ισόγειο βρέθηκε έντυπο υλικό, κατσαρόλες, πυροκροτητές, σχεδιαγράμματα περιοχών όπου κατοικούν υποψήφιοι στόχοι και εκρηκτικά που, σύμφωνα με πηγές της Αστυνομίας που επικαλείται ο σημερινός Τύπος, ταιριάζουν με το υλικό που χρησιμοποιήθηκε το πρωί της ίδιας μέρας στην επίθεση στο Κολωνάκι.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία είχε εντοπίσει τη γιάφκα εδώ και τρεις εβδομάδες. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Παναγιώτης Στάθης, ωστόσο, διέψευσε τις πληροφορίες ότι η υπήρχε παρακολούθηση της γιάφκας, δηλώνοντας ότι «η Αστυνομία δεν παρακολουθεί χώρους, ούτε πρόσωπα, αλλά προχωρά όταν αποδεικνύεται η συμμετοχή προσώπων σε αξιόποινες δράσεις εγκληματικού χαρακτήρα και όταν υπάρχουν ίχνη, ενδείξεις και στοιχεία».

Οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη τεσσάρων έως πέντε ατόμων που, σύμφωνα με την «Ημερησία», εμπλέκονται σε οργανώσεις οι οποίες έχουν αναλάβει την ευθύνη για βομβιστικές επιθέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για νεαρούς εύπορων οικογενειών και μερικοί εξ αυτών έχουν συλληφθεί παλαιότερα σε συμπλοκές με αστυνομικούς. Η αστυνομία φέρεται να αναζητά άλλα οκτώ άτομα σε Π. Ψυχικό και Κηφισιά.

Ads

Ο κ. Στάθης ανακοίνωσε, επίσης, ότι μετά από έρευνες σε άλλο σπίτι στο Γαλάτσι βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα πιστόλι τύπου μπρελόκ, με μεγάλο αριθμό φυσιγγίων, χρηματικό ποσό ύψους 3.800 ευρώ, κρυμμένο σε γκαζάκι, εργαλεία συναρμολόγησης εκρηκτικών μηχανισμών, καθώς και ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής.

Πληροφορίες που επικαλείται η «Ναυτεμπορική» αναφέρουν ότι τουλάχιστον οι τρεις από τους προσαχθέντες πρόκειται να αντιμετωπίσουν την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, καθώς συνελήφθησαν μέσα στη γιάφκα. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν, χωρίς να προβάλλουν καμία αντίσταση, στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, όπου ανακρίθηκαν από τον εισαγγελέα της Αντιτρομοκρατικής κ. Αγγελόπουλο, στον οποίο αρνήθηκαν κάθε συμμετοχή τους στην οργάνωση.

Ακόμα τρία σπίτια φέρεται να παρακολουθούνται στην Αθήνα από την Αντιτρομοκρατική, για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι χρησιμοποιούνται από μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων. Σύμφωνα με ανώτερους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής που επικαλούνται «Τα Νέα», η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών είχε ζητήσει να υπάρξει επιχείρηση σύλληψης μόνο σε περίπτωση που οι αστυνομικοί θα ήταν απολύτως σίγουροι για τους υπόπτους. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η επιχείρηση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την Τρίτη το βράδυ, για τον οποίο λόγο φέρεται να επέστρεψε από τα Χανιά ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Μαρκογιαννάκης. Τελικά, όμως, η επιχείρηση αναβλήθηκε και πραγματοποιήθηκε τελικά μετά την επίθεση κατά της πολυκατοικίας της κ. Κατσέλη. «Δεν θα μπορούσαμε να διακινδυνεύσουμε μια ακόμη επιχείρηση-γκάφα, όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε τον Δεκαπενταύγουστο με τον κωδικό “βερμούδα”», δηλώνει στα «Νέα» ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών.

Όπως δηλώνουν στην ίδια εφημερίδα στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών που δεν κατονομάζονται, στην παρακολούθηση των υπόπτων συμμετείχε και η ΕΥΠ με το σύστημα των τηλεφωνικών υποκλοπών. Μάλιστα, συμπληρώνουν ότι για τον νυν διοικητή της υπηρεσίας Δημ. Παπαγγελόπουλο, ο εντοπισμός των μελών της συγκεκριμένης οργάνωσης αποτελεί και προσωπικό του στοίχημα, καθώς τον Φεβρουάριο είχε γίνει στόχος τους.

Στη διώροφη κατοικία βρισκόταν σε εξέλιξη η επιχείρηση έρευνας ενώ η Σήμανση πήρε αποτυπώματα και δείγματα DΝΑ, προκειμένου να διασταυρωθούν με «ορφανά» στοιχεία από άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις. Επίσημες ανακοινώσεις πιθανόν να γίνουν σήμερα από την ηγεσία της αστυνομίας.

Πηγές: Το Βήμα, Τα Νέα, Ημερησία, Ναυτεμπορική, Έθνος