Καφέ στην πλατεία Συντάγματος λειτουργεί έξι χρόνια τώρα έχοντας χαρακτηριστεί «επικίνδυνο από άποψη στατικής, δομικής και δημόσιας ασφάλειας». Ιδιοκτήτης ο δήμος Αθηναίων, ο οποίος σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία» το εκμίσθωσε, το χαρακτήρισε επικίνδυνο και κατόπιν του χορήγησε άδεια εργασίας χωρίς να αναιρέσει την περί επικινδυνότητας απόφαση. Τέλος ύστερα από διαπραγματεύσεις επέστρεψε στον μισθωτή περίπου 600.000 ευρώ.

Ads

Τα πρώτα στοιχεία για την υπόθεση ήρθαν στο φως τον Μάιο του 2007, ωστόσο αποδόθηκαν όπως και πολλά άλλα στην πίεση χρόνου εν όψει της έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων. Η διαδικασία της προκήρυξης, ωστόσο, είχε ξεκινήσει στις 26 Μαρτίου επί δημαρχίας της Ντόρας Μπακογιάννη. Η δημοπρασία έγινε σε διάστημα ενός περίπου μήνα και συμμετείχαν 21 κοινοπραξίες εταιρειών, τιμή εκκίνησης ήταν τα 9.000 ευρώ μηνιαίως, αλλά ο πλειοδότης, Α. Σαββίδης, προσέφερε το εντυπωσιακό ποσό των 64.500. Καταθέτει μάλιστα εγγυητική επιστολή 700.000 ευρώ υποθηκεύοντας ακίνητα 2,5 εκατ. ευρώ.

Μετά απ’ όλα αυτά ο κ. Σαββίδης θα επισκεφτεί το χώρο, για τον οποίο έδωσε ένα τέτοιο ποσό, για πρώτη φορά. Ο ίδιος μάλιστα σε μία από τις αγωγές που κατέθεσε αργότερα θα το περιγράψει ως «ένα κατεστραμμένο αχούρι (…) καμένο ολοσχερώς, γεμάτο μπάζα και άλλα άχρηστα αντικείμενα, δεν είχε εγκατάσταση νερού και ηλεκτρικού, δεν διέθετε αποχετευτικό σύστημα (…) και η οροφή είχε σχεδόν καταστραφεί».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αυτοψία που ζήτησε από την Πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων πραγματοποιήθηκε την 1η Ιουνίου αλλά η έκθεση του παραδόθηκε στις 22 Ιουνίου και τότε μαθαίνει ότι πρόκειται για επικίνδυνο κτίριο. Η υπάλληλος που διενέργησε την αυτοψία και διαπίστωσε τις βλάβες διαπίστωσε επιπλέον και τις εργασίες αποκατάστασης που γίνονταν στο κατάστημα υπό την επίβλεψη του μηχανικού τους μισθωτή. Ο κ. Σαββίδης υποστήριξε ότι ο Δήμος τον είχε διαβεβαιώσει πως θα καλυφθούν τα έξοδα των εργασιών προς αποκατάσταση του κτιρίου.

Ads

Δύο χρόνια αργότερα, το 2006 και μετά την αλλαγή της Δημοτικής Αρχής, ο μισθωτής πληροφορήθηκε ότι οι δεσμεύσεις της προηγούμενης Αρχής δεν σημαίνει ότι θα αναγνωριστούν από την επόμενη. Ζητά λοιπόν μείωση του ενοικίου. Το θέμα κλήθηκε να εξετάσει η νέα δημαρχιακή επιτροπή τον Μάιο του 2007 σε μία συνεδρίαση εντελώς αποκαλυπτική με πλήθος αντικρουόμενων απαντήσεων. Τελικά ο υπεύθυνος Οικονομικών του Δήμου, Ν. Βαφειάδης αρνήθηκε τη μείωση του ενοικίου, παρόλο που είχε υιοθετηθεί για το απέναντι καφέ επίσης στην πλατεία Συντάγματος και το θέμα αναβλήθηκε.

Οι μεγαλύτερες αποκαλύψεις έγιναν στην επόμενη συνεδρίαση με το μηχανικό του Δήμου, Λ. Κυδωνιάτη, που είχε εποπτεύσει τα έργα ανακατασκευής να παραδέχεται ότι ο προϋπολογισμός των 52.000 ευρώ για έργα ανακατασκευής του χώρου ήταν ενδεικτικός. «Έγινε σε μία νύχτα. Αύριο κάνουμε την προκήρυξη, βγάλε μας έναν προϋπολογισμό. Τον κάναμε κατ’ εκτίμηση… χωρίς να έχουμε αναλύσει την όλη ζημιά…» ενώ επιπλέον ομολόγησε ότι δεν ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες που έπρεπε για να εκδοθεί η άδεια. Τόνισε, ωστόσο, ότι υπήρξε σαφής εντολή του Θ. Σκυλακάκη αναπληρωτή Δημάρχου επί δημαρχίας Μπακογιάννη να προχωρήσουν.

Εν τέλη, στις 19 Απριλίου 2010, ο Ν. Βαφειάδης και η πλειοψηφία των συμβούλων δέχτηκαν να επιστραφούν ποσά περίπου 600.000 ευρώ στον Α. Σαββίδη. Σημειώνεται ότι ο επιχειρηματίας είχε καταθέσει αγωγές ζητώντας 700.000-900.000 ευρώ για κόστος εργασιών, μισθώματα που πληρώθηκαν χωρίς να λειτουργεί το εσωτερικό του καταστήματος και διαφυγόντα κέρδη. Επιπλέον σε έκθεση του, ο νομικός σύμβουλος του Δήμου, Γ. Γεωργακαράκος, παραδέχεται, μεταξύ άλλων, ότι η «μισθώτρια δεν μπορούσε να γνωρίζει το πραγματικό ελάττωμα του μισθίου». Σημειώνεται επίσης ότι τη στιγμή που το δημοτικό συμβούλιο αποδεχόταν τον συμβιβασμό για να μην προχωρήσει η αγωγή, η επιχείρηση είχε σταματήσει να πληρώνει ενοίκια τους προηγούμενους 17 μήνες. Όρος για τον συμβιβασμό ήταν μάλιστα, η άμεση απόδοση της χρήσης του μισθίου. Το οποίο, πάντως, συνεχίζει να λειτουργεί υπό τον Α. Σαββίδη, όπως αναγράφεται τουλάχιστον στις αποδείξεις πληρωμής.

Ο σύμβουλος της μειοψηφίας Γ. Αναγνωστόπουλος, που είχε επανειλημμένα να έρθει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, όχι προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός αλλά να λάβουν όλοι γνώση του ζητήματος, απείχε από την πρόσφατη συνεδρίαση στις 19 Απριλίου του 2010, καταγγέλλοντας την εγκληματική ευθύνη του δήμου, που γνωρίζει εδώ και τόσα χρόνια το πρόβλημα στατικότητας. «Από τότε δεν έγινε καμία εργασία (…). Άμεσα πρέπει ο χώρος να μη λειτουργεί μέχρι τεχνικά να δοθεί ασφαλής λύση» δηλώνει χαρακτηριστικά στην «Ελευθεροτυπία».