Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ άσκησαν έντονη κριτική, στον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο Ηλία Μόσιαλο, για το σχέδιο αλλαγών στην ΕΡΤ, αλλά και τον τρόπο που παρουσιάστηκε. Ο ίδιος ο κ. Μόσιαλος, ενημερώνοντας τον αρμόδιο Κοινοβουλευτικό Τομέα Ελέγχου Εσωτερικών του ΠΑΣΟΚ, δεσμεύτηκε πως όλες οι αλλαγές που σχεδιάζονται για τα δημόσια ΜΜΕ θα πραγματοποιηθούν με απόλυτη διαφάνεια αλλά και ευρύ κοινοβουλευτικό διάλογο. Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ ζητούν «πραγματικό διάλογο» και εξαγγέλλουν κινητοποιήσεις.

Ads

Ο κ. Μόσιαλος ανέφερε συγκεκριμένα ότι «θα υπάρχει απόλυτη διαφάνεια και όσον αφορά τη χρήση των χρημάτων του ελληνικού λαού και την ανάθεση προγραμμάτων και την αξιολόγηση του προσωπικού». Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο κ. Μόσιαλος πρόσθεσε ότι «η ΕΡΤ είναι κτήμα όλου του ελληνικού λαού και χρειάζεται πρόγραμμα ποιοτικό και ανταγωνιστικό που να απευθύνεται σε όλους τους πολίτες». Ο υπουργός διαβεβαίωσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πως «οι συχνότητες δεν θα παραχωρηθούν και δεν θα πωληθούν». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί μια χώρα σαν την Ελλάδα να έχει 6 κρατικά κανάλια και 19 περιφερειακούς σταθμούς, 20 σταθμούς αναμετάδοσης, 3 σταθμούς στη Θεσσαλονίκη και 5 σταθμούς εθνικής εμβέλειας».

«Η μόνη άμυνα στη διαπλοκή και την αυθαιρεσία των ιδιωτικών ΜΜΕ είναι τα κρατικά μέσα», επισήμανε από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, τονίζοντας την ανάγκη για «οικονομικό ορθολογισμό, χωρίς όμως απαξίωση». Ο κ. Κακλαμάνης χαρακτήρισε «λάθος» το γεγονός ότι οι αλλαγές ανακοινώθηκαν σε συνέντευξη Τύπου ενώ οι βουλευτές ενημερώθηκαν εκ των υστέρων, αλλά και το ότι ο κ. Μόσιαλος παραχώρησε συνεντεύξεις σε ιδιωτικά μέσα και όχι στην ΕΡΤ.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Τηλέμαχος Χυτήρης, που είχε την εποπτεία της ΕΡΤ μέχρι τον τελευταίο ανασχηματισμό της κυβέρνησης δήλωσε ότι ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε ο υπουργός Επικρατείας το θέμα προσέβαλε τον ίδιο και τον υπουργό Παύλο Γερουλάνο. «Είπατε για αποκομματικοποίηση. Από ποιον; Από τον προηγούμενο υπουργό; Από την προηγούμενη διοίκηση της ΕΡΤ; Αυτή, όμως, είχε επιλεγεί με open.gov», τόνισε.

Ads

Παράλληλα, ο κ. Χυτήρης διαφώνησε με το κλείσιμο της ΕΤ1. «Είχαμε έτοιμες για υπογραφές τις συμβάσεις με το Μέγαρο Μουσικής, θέατρα και μουσικές σκηνές για να καλυφθεί το πολιτιστικό πρόγραμμα. Ποιος χαίρεται όταν κλείνουν κρατικά κανάλια; Οι ιδιώτες που στη κρίση φθηναίνουν ακόμη περισσότερο τα προγράμματα;»

Η πρώην υφυπουργός Μιλένα Αποστολάκη επίσης διαφώνησε με τον τρόπο που εξαγγέλθηκαν οι αλλαγές στην ΕΡΤ λέγοντας ότι «είμαστε δυο χρόνια κυβέρνηση και πρέπει να πάψουμε να λέμε τι σκάνδαλα βρήκαμε». Αναφερόμενη, δε, στην εξαγγελία της κατάργησης του κωδικού των μυστικών κονδυλίων, σημείωσε ότι προσβάλει τους προηγούμενους υπουργούς και, για να μην υπάρχουν, όπως είπε, υπονοούμενα, ζήτησε να δοθούν τα ονόματα και τα ποσά από τους παραλήπτες – «πράσινους ή γαλάζιους για να ξέρουμε ποιος πήρε και τι».

Ο υπουργός Επικρατείας απάντησε ότι ο ίδιος «δεν πυροβολεί κανέναν» και πως «υπάρχει συνέχεια στην κυβερνητική πολιτική», προσθέτοντας ότι, «αφού όλοι παραδεχόμαστε πως έχουμε φτάσει στο και 5, πρέπει να προχωρήσουμε και να δείξουμε αποφασιστικότητα και στη λήψη και την εφαρμογή των αποφάσεων».

«Η διακυβέρνηση της χώρας σημαίνει ότι παίρνω δύσκολες αποφάσεις με βάση το δημόσιο και όχι το ατομικό συμφέρον», υπογράμμισε τέλος ο κ. Μόσιαλος.

ΕΡΤ: Οι εργαζόμενοι ζητούν διάλογο και εξαγγέλλουν κινητοποιήσεις

Ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για τη συρρίκνωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης τάσσονται οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, ζητώντας «πραγματικό διάλογο», ενώ συγχρόνως εξαγγέλλουν κινητοποιήσεις.

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτης Καλφαγιάννης σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το σχέδιο του κ. Μόσιαλου δεν είναι σχέδιο αναδιοργάνωσης, αλλά αποδιοργάνωσης».

Όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στη δημόσια τηλεόραση, θα αντισταθούν «με κάθε μέσο στις προσπάθειες συρρίκνωσης της ΕΡΤ απ’ όπου και αν προέρχονται», ζητώντας συγχρόνως «πραγματικό διάλογο» με την πολιτική ηγεσία για όλα όσα έχουν εξαγγελθεί και καλώντας τη διοίκηση της ΕΡΤ να καταθέσει τις σκέψεις της για τα κυβερνητικά σχέδια. «Σε τι οφείλεται αυτή η εκκωφαντική σιωπή του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ;» αναρωτήθηκε ο κ. Καλφαγιάννης.

Τα μέλη της ΠΟΣΠΕΡΤ εξήγγειλαν δυναμικές κινητοποιήσεις σε περίπτωση που προχωρήσουν οι αλλαγές που ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας. όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, πολλές από τις μέχρι τώρα διοικήσεις της ΕΡΤ την χρησιμοποίησαν όχι για να επιτελεστεί το έργο που έπρεπε, «αλλά για να προωθήσουν συμφέροντα που ήταν τελείως άσχετα με τους στόχους της δημόσιας τηλεόρασης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση του έργου της, ενώ μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχουν τόσο οι πολιτικές ηγεσίες, όσο και οι διοικήσεις της».

Συγχρόνως, υπογραμμίστηκε ότι η ΕΡΤ, που για πολλά χρόνια εμφάνιζε μεγάλα ελλείμματα, «κατάφερε μέσα σε 16 μήνες να μειώσει το προσωπικό της από 5.500 υπαλλήλους σε 3.470 (3.020 μόνιμους και 450 συμβασιούχους) και να παρουσιάζει πλεόνασμα της τάξεως των 60 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Ο κ. Καλφαγιάννης υπενθύμισε ακόμη ότι η ΕΡΤ δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά αντιθέτως τον επιχορηγεί και σήμερα καλείται να αναλάβει τις μισθοδοσίες φορέων που το κράτος έχει υποχρέωση να λειτουργεί (όπως το ΑΠΕ-ΜΠΕ), κατά παράβαση της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Όπως είπε: «Η λογική του τερματισμού μέρους του παραγόμενου έργου της ΕΡΤ χωρίς την απαιτούμενη αιτιολόγηση και χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό δεν μπορεί να είναι άλλοθι για κανέναν και προκαλούν την εντύπωση ότι τελικά οι αποφάσεις δε λαμβάνονται από την κυβέρνηση που εξέλεξε ο ελληνικός λαός, αλλά από δηλώσεις και παρεμβάσεις άλλων εξωθεσμικών παραγόντων που εξυπηρετούν ιδιωτικά ή άλλα συμφέροντα».

Η βασική διαφωνία των εργαζομένων στην ΕΡΤ αφορά στο κλείσιμο της ΕΤ1

«Θέλουν να κλείσουν ένα δίαυλο επικοινωνίας με τον πολίτη, ένα χώρο φιλοξενίας, ποιοτικών παραγωγών, κοινωφελούς χαρακτήρα οι οποίες προάγουν τον πολιτισμό» δήλωσε ο κ. Καλφαγιάννης τονίζοντας επίσης ότι οι εργαζόμενοι δεν θα δεχτούν με κανέναν τρόπο το «λουκέτο» της ΕΤ1. Τόνισε επίσης, ότι το κλείσιμο του καναλιού μεταφράζεται και σε απώλεια των διαφημιστικών εσόδων του, που το 2010 ανήλθαν σε 4 εκατ. ευρώ.